En Sıcak Konular

Türkiye'nin 'hurafe' haritası çıkarıldı

23 Mart 2009 22:01 tsi
Diyanet, Türk halkının hurafelere fazlasıyla inandığını açıkladı. Gazetelerdeki falların da batıl inançlara yol açtığı vurgulandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı, il müftülükleri aracılığıyla Türkiye'de yaygın olan hurafelerin tespitine yönelik bir çalışma yaparak, "21. Yüzyıl Türkiye'sinde Hurafeler" adlı kitapçık haline getirdi.

Diyanet'e göre; "bilhassa basındaki fal köşeleri, televizyonda sunulan medyumların programları, batıl inanç ve hurafelerin devamına vesile oluyor." İşte Türkiye'nin hurafe haritası:

Aile: Çocuğun acısının azaltılacağına inanılarak sünnet anında, annesi ve diğer hanımlar tarafından oklava çevirmek, yeni doğan çocuğun dindar olması için göbeği kesilerek cami avlusuna bırakmak.

Uğur-uğursuzluk: Yeni gelinin kucağına erkek çocuk verilince çocuğun erkek olacağına inanmak. Ele sabun, makas, bıçak, iğne ve soğan vermenin uğursuzluğuna inanmak.

Cenaze: Ölen kişi gelir diye cenaze evini sürekli ışıklandırmak. Cenaze olduğunda dolu olan su kaplarının boşaltılarak, cenaze kaldırıldıktan sonra onları tekrar doldurmak.

Misafir: Misafirin arkasından kovayla su dökmek.

Adak: Tekke ve türbelerde kurban kesmek, helva dağıtmak, yüz sürmek, bez bağlamak.

Baht açılması: Baht açılması için ezan okuyana mendil veya eşarp sallatmak, asma kilit açtırmak.

Şifa: Hastanın başı üzerinde tuz gezdirmek, köz söndürmek, kurşun döktürmek, türbeden getirilen topraktan hastalara yedirmek veya suya karıştırarak içirmek, başı ağrıyan kimsenin evinden getirdiği süpürgeyle camiyi süpürürse başının ağrısının geçeceğine inanmak.

Türbe-yatır: Dileğin kabulü için ağaçlara bez-çaput bağlamak, türbelere adakta bulunmak, türbe ziyaretlerinden şifa beklemek, dilek taşlarına taş yapıştırmak. Türbelerde kurban ve horoz adayıp kesmek, çocuğu olmayanları şeyhe ve türbeye götürmek, muska yazdırmak.

Hıdrellez: Hıdrellez günü sahile gidilerek kuma veya toprağa, ev, araba veya kadın resimleri çizilerek böylece çizilen bu resimler sayesinde ileride onlara sahip olunacağına inanmak. Hıdrellez günü kadınların iş yapmasını kötüye yorumlamak, yeşil ot koparmanın uğursuzluk getireceğine, bundan dolayı tarlada çalışmanın uygun olmayacağına inanmak.



Bu haber 728 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,225 µs