En Sıcak Konular

Faşist İsrail askerlerinin ölüm kusan tişörtleri

23 Mart 2009 19:46 tsi
Faşist İsrail askerlerinin ölüm kusan tişörtleri Tel Aviv'de bir firmanın ürettiği tişörtlere Filistinlileri aşağılayan fotoğraf ve slogan basıldığı ortaya çıktı. Haaretz'in haberine göre bu tişörtleri giyen İsrail askerleri Filistinlilerin acısıyla alay ediyor.

Gazze'de katliama imza atan İsrail askerleri, şimdi de Filistinlilerin ölümüyle dalga geçmeye başladı. Tel Aviv'de bir firmanın ürettiği tişörtlere Filistinlileri aşağılayan fotoğraf ve slogan basıldığı ortaya çıktı. Haaretz'in haberine göre bu tişörtleri giyen İsrail askerleri Filistinlilerin acısıyla alay ediyor.

Bir askerin üzerindeki tişörtte hamile bir Filistinli kadının vücudu hedef tahtası ve onun altında 'Bir atışta iki ölü' yazısı dikkat çekiyor. İnsanı dehşete düşüren bir diğer tişörtte ise "Her Arap annesi bilsin ki, oğlunun kaderi ellerimizde" ifadesi yer alıyor. İnsanı dehşete düşüren bir başka tişörtte ise Filistinli bir çocuğa atfen 'daha küçük, daha zor' deniyor. İsrailli bir asker bu ifadenin çocukları vurmanın hem ahlaki açıdan hem de hedefin daha küçük olmasından kaynaklanan zorluğuna vurgu yaptığını anlatıyor.



İsrailli askerlerin Gazze'deki katliam ile ilgili itiraflarını yayımlayan, Yahudi din adamlarının askerleri motive etmek için dini mesajlar gönderdiğini duyuran Haaretz gazetesi, bu sefer de İsrail ordusunun hiçbir etik kaygı duymadan Filistinlilerin ölümlerini alaya alan giysileri kullandığını yazdı. İsrail'de yayımlanan gazete, söz konusu kıyafetleri kullanan askerlerin görüşlerine de yer verdi.

Komutanların onayı var



Tişörtleri evde ve askerî birlikler içinde giydiklerini, dışarıya bunlarla çıkmadıklarını söyleyen askerler, basılacak çizim ve yazıların komutanların onayından geçtiğini anlatıyor. Ancak, bu noktada ortak bir karar mekanizması yok. Bazı birliklerde yasaklanan tişörtler, bir başkasında serbest olabiliyor. Baskı merkezinin müdürü Haim Yisrael, birkaç kez komutanların 'nasıl böyle bir tişört basabilirsiniz' diye çıkıştığını, kendisinin ise onlara bu yerin özel bir şirket olduğunu, içerikle ilgilenmediğini söylediğini aktarıyor. Ürünleri en çok alanların İsrail'in keskin nişancı birliklerindeki askerler olduğu ifade ediliyor. İsmini vermek istemeyen bir asker, giysilerdeki konularla hayatlarında da karşılaştıklarını dile getiriyor. Kendisinin de bir kere silahı olmayan bir kadını yasak bir bölgenin yakınında olduğu için vurduğunu anlatan İsrailli keskin nişancı, Haaretz muhabirinin "Herhalde bunun için pişmansındır." demesi üzerine "Hayır, kimi vurmam gerekiyorsa, vururum." şeklinde konuşuyor.

'Geldik, gördük, yıktık'

İsrailli askerlerin favorisi olan bir başka tişörtte ise dev bir şeytan bir camiyi parçalarken resmediliyor. Bu resmin üzerinde de 'Sadece Tanrı affeder' ifadesi var. Yine bir başkası, kaybettikleri yakınlarının mezarları başında feryat eden Arap kadınlarının gösterildiği bir çizimi ve popüler bir şarkı sözüne atıfla 'Sonrasında ağlarlar, sonrasında ağlarlar' ifadelerini içeriyor. İsrail ordusunun üyeleri, Roma İmparatoru Sezar'ın 'Geldim, Gördüm, Yendim' sözlerinden hareketle 'Geldik, Gördük, Yıktık' diye de baskı yaptırmış. Askerlerden bazıları, söz konusu ifadelerin çok fazla bir şey ifade etmediğini, meselenin abartılmaması gerektiğini savunuyor. Askerleri ifadelerine göre Filistinlileri aşağılayan bu baskılar ceket ve pantolonlarda da kullanılabiliyor. Dış Haberler Servisi

Filistinlilerin Kudüs'teki kültür etkinliklerine yasak


İsrail, Arap Birliği tarafından üç yıl önce "2009 Arap Kültür Başkenti" ilan edilen Kudüs'te Filistin Yönetimi tarafından düzenlenmesi planlanan kültürel etkinlikleri yasakladı. "Arap Kültürünün Başkenti Kudüs" adı altında İsrail'in Arap nüfuslu kentlerinden Nasıra'da da yapılması planlanan etkinliklerin iptaline gerekçe olarak, 2000 yılı intifadasından sonra, Kudüs'te Filistin Yönetimi'nin faaliyetlerinin yasaklanması gösterildi. Ancak etkinliklerin Arapların Kudüs üzerindeki Filistin egemenliğine vurgu yapmayı hedeflediği için yasaklandığı dile getiriliyor.



İsrail İç Güvenlik Bakanı Avi Dichter de etkinlik teşebbüslerinin önlenmesi talimatını verirken, Filistinliler karara tepki gösterdi. Nasıra Belediye Başkanı Ramiz Carayesa, Dichter'i Araplara karşı katı söylemleriyle tanınan aşırı sağcı İsrail Evimiz partisi lideri Avigdor Lieberman ile yarışmakla suçlayarak, demokrasiye ve fikir özgürlüğüne inanan herkesi bu yasağa karşı çıkmaya çağırdı. Festival Komitesi Başkanı Necva Silvadi de tehditlerin planlarını değiştirmeyeceğini, küçük çaplı etkinlikler yapacaklarını söyledi. İsrail, 1967'de Kudüs'ün Filistinlilerin yaşadığı Doğu kesimini de işgal etmişti. Filistinliler Kudüs'ü, gelecekteki Filistin devletinin başkenti olarak görüyor.



Bu haber 1,051 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,703 µs