En Sıcak Konular

Saddam 24 saat içinde asılabilir!

0 0 0000 00:00 tsi
Saddam 24 saat içinde asılabilir! Saddam yarın idam mı edilecek? Amerikalıların Iraklı yetkililere teslim ettiği Saddam kardeşleriyle görüştürüldü. Helallik alan Saddam bayrama çıkmayabilir. Bu arada Fransız sağcı lider Le Pen idam kararına sert çıktı!

Avukatı, idama mahkum edilen devrik lider Saddam Hüseyin'in Iraklı yetkililere teslim edildiğini öne sürdü. Irak ise bu haberi yalanladı.

Saddam Hüseyin'in adının açıklanmasını istemeyen savunma avukatı, ABD gözetimindeki Saddam Hüseyin'in, Iraklı yetkililere teslim edildiğini kaydetti.

"Eşyalarının toplanmasını istedi"
 
Devrik Irak devlet başkanı Saddam Hüseyin'in baş avukatı Halil el Duleymi, eski devlet başkanının hala Amerikalıların elinde olduğunu söyledi. Irak'ın, idama mahkum edilen devrik lideri Saddam Hüseyin'in avukatı, Amerikalı yetkililerin kendisinden "Saddam Hüseyin'in kişisel eşyalarını almasını" istediğini belirtti.

Avukat Halil El Duleymi, Amerikalıların kendisini aradığını ve "devlet başkanıyla, idama çarptırılan diğer sanık Barzan El Tikriti'nin kişisel eşyalarını toplamasını istediğini" söyledi.

Iraklı yetkililer: Teslim edilmedi

Irak Adalet Bakanlığı, Saddam Hüseyin'in kendilerine teslim edildiğini yalanladı. Adalet Bakanlığından üst düzey bir yetkili, Saddam'ın avukatlarının eski devlet başkanının Amerikalılar tarafından Irak yetkililerine teslim edildiği iddialarının sorulması üzerine, "Bu doğru değil. Hala Amerikalılarla" dedi.

Aynı yetkili, idam cezalarının infazından sorumlu olan bakanlığın, Saddam'ı 26 Ocaktan önce idam etmeyeceğini de söyledi.

Üvey kardeşleri ile vedalaştı

Saddam Hüseyin'in, dün 2 üvey kardeşiyle biraraya geldiği ve ailesine özel mesajlar gönderdiği bildirildi. Saddam Hüseyin'in avukatlarından Bedi Arif, devrik Irak liderinin anne tarafından üvey erkek kardeşleri Sabavi ve Vatban İbrahim Hasan El Tıkriti ile Bağdat'ta tutulduğu hücresinde görüştüğünü söyledi.

Bu görüşmenin, Saddam Hüseyin'in talebiyle yapıldığını belirten Arif, morali yüksek olan Saddam'ın üvey kardeşlerine ailesi için mektuplar verdiğini açıkladı. Arif, Saddam Hüseyin'in etrafında olanlarla ilgili ayrıntılı bilgisi bulunmadığını ve "ülkesi uğruna şehit olmak amacıyla hayatını vermeye hazırlandığını" belirtti.

Avukat Bedi Arif, edindiği bilgiye göre, devrik Irak liderinin halen Amerikalıların gözetiminde tutulduğunu, Iraklı yetkililere teslim edilmediğini da açıkladı.

BM: Acele edilmesin

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Louise Arbour, idam kararı yüksek mahkeme tarafından da onaylanan Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in cezasının uygulanması konusunda acele edilmemesini istedi.

Arbour açıklamasında, dava süreciyle ilgili kuşkular olduğunu belirterek Saddam Hüseyin'in ölüm cezası aldığı Duceyl davasının temyiz sürecinin uzun sürdüğünü, alınan karmaşık kararın dikkatlice incelenmesine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Asıl davanın adil olmadığı konusunda kuşkular olduğunu ve bu kuşkuların giderilmesi gerektiğini ifade eden BM yetkilisi, bundan dolayı Saddam Hüseyin'in idam cezasının uygulanması konusunda Iraklı yetkililere acele etmemeleri çağrısında bulunduğunu kaydetti.

Arbour, dava ve temyiz sürecinin güvenilir ve tarafsız olduğunun kabul görmesinden sonra infazın yerine getirilmesinde, Irak ve uluslararası toplumun çıkarı olduğunu bildirdi.

Arbour, Saddam Hüseyin'in de imzaladığı uluslararası anlaşmalara göre, olası bir ceza indirimi ya da af için “uygun makamlara” başvurma hakkının bulunduğunu hatırlattı.

Fransız lider: Saddam'ın idamı 'gerçek bir suç'

Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi'nin (FN) lideri Jean-Marie Le Pen, devrik Irak devlet başkanı Saddam Hüseyin'in idam kararını "gerçek bir suç" olarak niteledi.

Le Pen, blogunda yer alan mesajda, "Devlet başkanı Saddam Hüseyin bir gangster, banka soyguncusu veya tavuk hırsızı değildir, kendisi yabancı bir ordunun müdahalesi sonucu devrilmiş bir devlet başkanıdır" dedi.

Aşırı sağcı lider Le Pen, "Saddam Hüseyin'in olağanüstü bir mahkeme tarafından yargılanması ve mahkum edilmesiyle, Batı'nın yıllar boyunca kendisiyle görüştüğü bir devlet başkanının ortadan kaldırılmasının amaçlandığı" görüşünü savundu.

Ajanslar



Bu haber 347 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,703 µs