En Sıcak Konular

İsrail ordusu Gazze'de etik tıp kurallarını ihlal etti

23 Mart 2009 12:39 tsi
İsrail'de faaliyet gösteren insan hakları örgütlerinden "İnsan Hakları İçin Doktorlar", ordunun geçen Ocak ayı başında Gazze'ye yönelik saldırıları sırasında tıp alanındaki etik kuralları ihlal ettiğini bildirdi

Örgütün raporunda, İsrail ordusunun kuşatma altındaki ve yaralı ailelerin tahliyesini önlediği gibi, Filistin sağlık ekiplerinin de yaralılara ulaşmasına engel olduğunu gösteren kanıtlar olduğu belirtildi.

Raporda, 12 ayrı olayda İsrail helikopterleri ve tanklarının, yaralılara ulaşmaya çalışan Filistin acil yardım ekiplerine ateş açtığı ifade edildi.

İnsan hakları örgütü, Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayımlanan verilere de atıfta bulunarak, askeri operasyon sırasında Filistinli sağlık çalışanlarından
16'sının öldüğünü, 25'inin yaralandığını kaydetti. Örgüt, İsrail ordusunun 8 hastane dahil, 34 sağlık kurumuna da saldırıda bulunduğuna işaret etti.

İsrail askerlerinin de tedavi bekleyen Filistinlilere ulaşmaya çalışan sağlık görevlilerine engel olduğu belirtilen raporda, askerlerin aynı zamanda günlerce kuşatma altında bulunan yaralı Filistinlilerin tahliyesine engel olduğu, sivilleri aç-susuz bulundukları bölgelerde bırakıldığı ifade edildi.

Örgütün raporu üzerine İsrail ordusu, suçlamaların araştırıldığını açıkladı. Ordunun açıklamasında, "Başka birçok konu gibi bu iddialar da bir uzmanlar kurulu soruşturması kapsamında incelenmiştir. Ancak, sonuçları henüz tam kesinleşmemiştir. Bulgular neticelendirildiğinde, kamuoyuna sunulacaktır" denildi.

Açıklamada, sağlık tesisleri ve ambulansların zarar görmemesi için askerlere "son derece dikkatli davranmaları" talimatının verildiği, askerlerin de birçok kez sağlık ekiplerinin yakınlığı nedeniyle ateş açmaktan kaçındıkları belirtildi.

Ordunun açıklamasında, Hamas'ın saldırılarında sağlık kurumları ile bu kurumların araç ve üniformalarını yoğun biçimde kullandığı, ambulanslarla silah ve cephane taşıdığı öne sürüldü.

A.A.



Bu haber 602 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,107 µs