En Sıcak Konular

Rusya elçi olarak Gorbaçov'u kullanıyor

23 Mart 2009 12:05 tsi
Rusya Washington ilişkilerinde yumuşama sürecinde Gorbaçov'u aracı olarak kullanıyor.

ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger ve beraberindeki heyetin Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin'le görüşmesinin ardından, eski Sovyetler Birliği Genel Sekreteri Mihail Gorbaçov, ABD Başkanı Barack Obama ve Başkan Yardımcısı Joe Biden'la hafta sonunda görüştü. Rus İnterfaks haber ajansının kaynaklarına göre, görüşme iki ülke ilişkilerinin gelişimi açısından çok yararlı geçti. İki ülke eski diplomatları ve üst düzey yetkilileri 1 Nisan'da gerçekleşecek Medvedev-Obama görüşmesinin olumlu geçmesi için başkentler arasında mekik dokuyor.

Rusya Devlet Başkanı Medvedev, Gorbaçov'un 78 yaş günü kutlaması nedeni ile yayınladığı mesajında, Gorbaçov'un siyasi tecrübesi ve kredisinden Rusya ve Rus halkının yararlanmaya devam edeceğini açıklamıştı. Uzmanlar Kremlin'in Gorbaçov'a Rusya-ABD ilişkilerinde yeni bir sayfa açılması sürecinde katkı sağlaması yönünde bir görev yüklediğini kaydediyor. Ajans gelişmeleri perestroyka (yeniden yapılanmanın) mimarı Gorbaçov'un yeniden aktif hale getirilmesi olarak yorumladı.

Gorbaçov İnterfaks'a yaptığı açıklamada, "ABD yönetimine Barack Obama'nın gelmesi sadece içerde değil, dış politikada da önemli diyaloglara fırsat verebilir. İlişkilerin yeniden başlaması için önemli bir fırsat. Şimdi nükleer silahsızlanma için fırsat var. Askeri bütçeler kısılıp, konvansiyonel silahlarda indirime gidilebilir." dedi. Avrupa'nın güvenliği konusunun kritik soru olduğunu kaydeden Gorbaçov, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi çerçevesinde sürekli bir güvenlik yapısının kurulabileceğini söyledi.

19 Şubat'ta Obama'nın da Gorbaçov'un kutlama mesajına karşılık bir mektup göndererek, "Sizin anlamlı mesajınıza çok değer veriyorum. ABD ve Rusya daha güvenli bir dünya kurmak için barış ve dostluk içinde birlikte çalışabilir." demişti.

ajanslar



Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,596 µs