çarpıcı iddia! | " /> çarpıcı iddia! | "/>

En Sıcak Konular

Gizli rapordan çarpıcı iddia!

23 Mart 2009 10:43 tsi
Gizli rapordan çarpıcı iddia! İngiliz gazeteleri, ABD`nin Afganistan ve Pakistan siyasetini yeniden şekillendirme planlarını yazdı

İngiliz gazetesi Guardian, "Amerika Birleşik Devletleri Karzai'yi baypas etmek için Afganistan'a başbakan atayacak" manşetiyle verdiği haberde, Barack Obama için hazırlanan ve ülkenin Afganistan ve Pakistan siyasetini yeniden şekillendirecek değerlendirme raporu hakkında bilgiler verdi.

Raporun 31 Mart'ta Lahey'de düzenlenecek Afganistan konulu bir konferansta açıklanmasının beklendiğini belirten Guardian da özel haberini, raporun hazırlık sürecinde görev alan diplomatlara dayandırıyor.

Buna göre, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'yi yolsuzlukla yeterince mücadele etmemekle suçlayan Amerikan yönetimi, Avrupalı müttefiklerinin de desteğiyle, Kabil yönetiminde yeni bir makam oluşturmak istiyor.

Washington'ın, Devlet Başkanı olarak alternatifi olmadığına inandığı Karzai'nin yanı sıra, güvenebileceği bir ikinci isim arayışında olduğu ve bu ismin de başbakanlık görevini üstlenebileceği belirtiliyor.

Buna ek olarak, dış yardımların merkezi hükümet yerine doğrudan eyaletlere aktarılmasını öngören bir önerinin de raporda yer aldığını belirtiliyor.

Amerikan yönetiminin yeni Afganistan stratejisine ilişkin bir haber yayımlayan Daily Telegraph gazetesinde ise, yeni stratejinin açıklanmasının gecikebileceği, bunun nedeninin ise Başkan'ın danışmanları arasında baş gösteren bir fikir ayrılığına olduğu iddia ediliyor.

Yeni stratejinin bir parçası olarak, Taliban militanlarına taraf değiştirmeleri için para verilmesi önerisi daha önce basında yer almıştı.

Obama'nın danışmanları arasındaki fikir ayrılığının da, Taliban'a rüşvet olarak adlandırdığı bu öneri konusunda yaşandığı iddia ediliyor.

Aslında "para" konusu, Taliban ile, en azından hareket içindeki "ılımlı" unsurlarla temas kurulmasını öngören daha geniş bir stratejinin parçası olarak görülüyor.

Haberde, Beyaz Saray'a danışmanlık yapan eski ulusal güvenlik danışmanları Brent Scowcroft ve Zbigniew Brzezinski gibi ağır topların başını çektiği grubun, Taliban'ın askeri güç ile mağlup edilmesinin mümkün olmadığına inandığı vurgulanıyor. Bu isimler Taieban ile temastan yana.

Ancak gazeteye göre Beyaz Saray ve Pentagon'daki bazı başka danışmanlar, Usame bin Ladin ve 11 Eylül saldırılarıyla ilgili çağrışımları nedeniyle Taliban ile diyalog fikrinden hoşlanmıyor ve daha sert bir askeri yaklaşımı savunuyor.

BBC



Bu haber 742 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,527 µs