En Sıcak Konular

TBMM Obama için özel gündemle toplanacak

23 Mart 2009 10:27 tsi
TBMM Bill Clinton’dan sonra ikinci kez bir ABD başkanını ağırlamaya hazırlanıyor.

5 Nisan Pazar akşamı Türkiye’ye gelecek olan ABD Başkanı Barack Obama’nın Avrupa’ya yapacağı gezinin son durağı Türkiye olacak. 6 Nisan Pazartesi günü TBMM Genel Kurulu’nda konuşması beklenen Obama için tüm hazırlıklar tamamlandı. Güvenlik açısından Meclis’te yapılan hazırlıklar gizli tutulurken, çalışmalar sırasında ABD’den gelen bir heyet hazır bulundu.

Obama'nın ziyareti ABD başkanlarının TBMM'ye yapacakları ikinci ziyaret olacak. ABD Başkanı Bill Clinton, 15 Kasım 1999'da Türkiye'yi ziyareti sırasında Meclis Genel Kurulu'na hitap etmişti.

Obama için Meclis’te yapılan hazırlıklar çerçevesinde görev alacak güvenlik mensupları özel bir eğitimden geçti. Obama’nın gelişi sırasında görev alacak Meclis personeline kılık kıyafetinden, nerede nasıl görev yapacakları, ABD'li meslektaşlarıyla ortak çalışma koşulları da tek tek anlatıldı.

MECLİS ÖZEL GÜNDEMLE TOPLANACAK

29 Mart yerel seçimlerin ardından Türkiye’ye gelecek olan Obama için TBMM özel gündemle toplanacak. 6 Nisan günü Pazartesi Genel Kurul toplantısı yapılmadığı için Danışma Kurulu kararı doğrultusunda özel oturum gerçekleştirilecek.

HAZIRLIKLAR GİZLİ TUTULDU

ABD Başkanı Bill Clinton`ın, TBMM`ye gelişinde, güvenlik nedeniyle tören yapılmamıştı. Obama’nın gelişi sırasında da aynı yöntemin uygulanıp uygulanmayacağı gizli tutulurken, TBMM'nin dış koruması için İçişleri Bakanlığı’ndan destek alınması kararlaştılırken, özellikle yabancı dil bilen güvenlik mensupları istendi.

Edinilen bilgilere göre; Obama için alınan güvenlik önlemlerinden bazıları şöyle:

-Meclis özel gündemle toplanacağı için seçim nedeniyle bölgelerinde olan milletvekilleri siyasi parti grupları tarafından Ankara’ya çağrılacak.

-Meclis’e ziyaretçi alınmayacak.

-Meclis’te görevli personel kurum kimlik kartlarını giriş kapılarındaki cihazlardan geçirilmesi zorunlu olacak. Meclis’te görev yapacak basın mensuplarının isimleri TBMM Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı’na bildirilecek.

-Obama’nın Meclis’e gelişi sırasında cep telefonları devre dışı bırakılacak.

GİRİŞ SAATİ DE GİZLİ TUTULACAK

-Bir süre önce yeni güvenlik sistemine geçen Meclis’te, yaklaşık 175 gizli kamera da çalışacak. TBMM`nin çatısına ve belli noktalara keskin nişancılar ve dürbünle karşı binaları gözetleyen polisler yerleştirilecek. TBMM gün boyu havadan da korunacak.

-TBMM Kampusu`na özel izinliler hariç araç alınmayacak, içeri girenler sıkı şekilde aranacak.

-TBMM Ana Binası içinde koridorlara çok sayıda elektronik güvenlik kapısı yerleştirilerek, bina içindekilerin üstleri kontrol edilecek.

-Obama Meclis’e gelişinde, binanın içinde Türk güvenlik görevlileri ile ABD`li güvenlik mensupları ortak görev yapacak.

Öte yandan, Obama’nın Ankara’ya gelişinden itibaren İçişleri Bakanlığı ile TBMM güvenlik konusunda devamlı irtibat halinde olacak.

hurriyet



Bu haber 550 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,236 µs