halk olmasa demokrasi ne güzel olurdu! | " /> halk olmasa demokrasi ne güzel olurdu! | "/>

En Sıcak Konular

Şu halk olmasa demokrasi ne güzel olurdu!

22 Mart 2009 16:36 tsi
Şu halk olmasa demokrasi ne güzel olurdu! Yaklaşan seçim sonuçlarına üzülenler, sevinenler olacak. Ama bazıları “her halükarda” üzgün. “Dağdaki çobanla benim oyum nasıl eşit olabilir?” veciz sözünün sahibi manken hanım bunların yanında çok masum kalıyor. Çünkü o “baz

Osmanlı dönemi Maarif Nazırlarından birine ithafen söylenen bir söz vardır: Ah şu okullar olmasa eğitimi ne güzel yönetirdim…

Bu, sadece eğitim veya “maarif” açısından değil, bir zihniyet olarak her alanda, birçok şekilde kendisini gösteren bir yaklaşım kalıbı.

Halkı, insanların siyasi tercihlerini ve giderek oylarını küçümsemek, aşağılamak, hor görmek ve en hafifinden kendini dünyanın merkezi yerine koyup başkalarının varlığından rahatsızlık duymak, “bazı çevreler” için hayli revaçta.

Bir süre önce NTV’de yayınlanan bir programda “benim oyumla dağdaki çobanın oyu nasıl bir olur” diye yakınan manken Aysun Kayacı’ya herkes tepki göstermişti.

Kendi cehaletinin farkında olmayıp “dağdaki çoban” diye adlandırdığı kendi dışındaki insanları küçümsemek bakımından söz konusu bayanın sözleri, başkalarının sözleri yanında aslında gayet masum kalıyor.

Hatırlayın; 22 Temmuz seçimlerinin sonuçlarının belli olmasının ardından, patronu olduğu televizyonun ekranlarından, Tuncay Özkan, “bundan sonra ben halk düşmanıyım arkadaş” diyerek isyan etmişti.

Hürriyet yazarlarından Bekir Coşkun’un gözünde ise “halk” demenin, “göbeğini kaşıyan adamlar” demek olduğunu artık ezberledik.

Bir ara Mine G. Kırıkkanat isimli bir yazar da bir “Türk halkı” tanımı yapmıştı; hatırlıyor musunuz? Mine G. Kırıkkanat o yazısının ardından “o kadar da değil, sonuçta biz bu gazeteyi satmak için çıkarıyoruz” denilerek köşe yazarı olduğu Radikal’den kovulmuştu. Ama söz konusu kişi, uzun süre işsiz kalmamış ve Özkan’ın TV’sinde kendileriyle aynı düşünce ve hissiyatları paylaştığı bazı kişilerle “ah bu halk!” mealinde yorumlar yapmayı sürdürmüştü. Hatırlamayanlar için Kırıkkanat’ın sözlerini buraya alıntılamayacağız ama bir ipucu verelim: Tek kelimeyle Özkan’ın deyişiyle “halk düşmanı” bir yazıydı o yazı…

İnsanlara üstten bakan, küçümseyen, horlayan, her nasıl oluyorsa bu “hakkı” kendilerinde gören bu ve benzer kişiler kendilerini memleketin “sahibi”, “efendisi” filan sanıyorlar.

Genellikle “Atatürkçü” olduklarını söylüyorlar.

M. Kemal’in kurduğu TBMM’nin duvarlarında yazılı olan “egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” sözünde geçen “millet”in sadece kendileri gibi düşünen insanlar topluluğundan ibaret olması gerektiğine inanıyorlar.

Bazen kendilerini rahatsız eden bir “gelişme” olduğunda derhal “demokrasi, hak, hukuk, insan hakları, basın ve ifade özgürlüğü” gibi söylemlere sığınıyorlar. Doğan Medya Grubu’nun bu ara “özgürlük savaşçısı” kesilmesi gibi.

Son olarak Hürriyet gazetesi yazarlarından Tufan Türenç, NTV’de seçim mitinglerini yorumlarken, “İstanbul’da seçim sonuçlarını İstanbul’un bilindik ilçeleri belirlemiyor. Daha çok gecekondu semtlerinden çıkan oylar seçim sonuçlarında etkili oluyor” dedi.

Aysun Kayacı’nın bu mevzulara fazla aklı ermez denmişti. Bunların yanında onun gayet masum kaldığını söylerken, haksız mıyız?

Dönelim başa: Şu gecekondularda yaşayan insanlar olmasa, taşra kentleri olmasa, “dağdaki çobanlar” olmasa, işçiler, işsizler, memurlar, köylüler olmasa, seçimlerde sadece Nişantaşı kalitesinde yerlerde yaşayan insanlar oy kullansa… demokrasi çok daha güzel olurdu!

Değil mi ama?

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,231 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,929 µs