'Yükselen değer sizsiniz' | " /> 'Yükselen değer sizsiniz' | "/>

En Sıcak Konular

'Yükselen değer sizsiniz'

22 Mart 2009 09:31 tsi
'Yükselen değer sizsiniz' Babacan'ın davetlisi olarak Türkiye'ye ziyarette bulunan Sırbistan Dışişleri Bakanı Jeremiç, Avrupa'nın ve Balkanlar'ın geleceği için Türkiye'nin önemini bu sözlerle ifade etti. İşte Jeremiç'in Türkiye, Ortadoğu, AB üyeliği ve Balkanlar'ın geleceği

Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın davetlisi olarak Türkiye'ye ziyarette bulunan Sırbistan'ın 34 yaşındaki Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç, Sabancı Center'da Sabah muhabiri Selçuk Eren'e konuştu. İşte Balkanlar'da Kosova'nın bağımsızlığıyla birlikte sorunların çözümünde taraf ülkelerden biri haline gelen Sırbistan'ın Dışişleri Bakanı Jeremiç'in Türkiye, Ortadoğu, AB üyeliği ve Balkanlar'ın geleceği ile ilgili yaptığı açıklamalardan bazı bölümler;

* Kosova'nın bağımsızlığı üzerine: "Türkiye'nin Kosova'yı tanıyan ilk ülke olmasından dolayı bir gerginlik yaşadık. Ancak bunun nedeni tarihsel bağlardır. İlişkilerimizin uzun dönemde bozulmasına gerekçe olamaz. Uluslararası yasalara aykırı olduğunu düşündüğümüz bu konuyu diplomatik yollarla çözmeye çalışıyoruz. Barışçıl yollar üzerinden hareket ediyoruz. Şu anki planımız konuyu Uluslararası Adalet Divanı'na taşımak."

* Karadağ'ın tanınması: "Karadağ Yugoslavya'nın 6 cumhuriyetinden biriydi. Eski Yugoslavya'nın dağılmasından sonra ülke olmaya hakları vardı. Uluslararası kanunlara göre diğer 6 cumhuriyet gibi Karadağ'ın da bağımsızlığı mümkündür. Kosova'nın ise böyle bir durumu yoktu. Kosova hep Sırbistan'ın bir eyaleti oldu. Bu yüzden iki bağımsızlık birbirinden farklı statüde."

* Türkiye ile ilişkiler: "Türkiye sadece coğrafi olarak değil tarihsel bağlardan dolayı da Balkanlar'ın temel parçası. Bu yüzden startejik ortaklığımız tüm bölgeye yarar sağlar. Bana göre Türk-Sırp ilişkilerinde özellikle Balkanlar konusunda slogan kelimeler "Stratejik ortaklık" olmalı. Birlikte yapacağımız çok işler var."

* Türkiye'nin önemi: "Türkiye'nin son dönemde bölge sorunları konusundaki etkinliği yalnızca Balkanlar'da değil tüm dünyada önemli bir role soyunduğunu gösteriyor. Türkiye önümüzdeki dönemde giderek başrol oyuncusu olacak. Özellikle Ortadoğu'da barışın anahtarı Türkiye'nin elinde..."

* AB üyeliği: "Türkiye ve Sırbistan AB'de birlikte yer almalı. AB'nin Türkiye'ye çok ihtiyacı var. Türkiye tam üyeliği kabul edilmezse 21'inci yüzyılın Avrupası için bu kötü bir imaj kaybı olacak."

* Sırp milliyetçiliği üzerine: Bosna savaşı ve Miloseviç döneminde yaşanan trajik olaylar artık geride kaldı. Çağdaş Sırp hükümetinde iki Bosnalı bakanımız da var. Benim de annem ve birçok akrabam Bosnalı Müslüman. Sırp toplumunda Türklere karşı bir önyargı yok.

* Karadziç'in yargılanması: Yargı sürecinde konuşmak doğru değil. Ancak biz işbirliğine hazırız. Ratko Miladiç'in yakalanması için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

* Babacan ile buluşma: "Meslektaşım Ali Babacan'la görüşmemden farklı alanlarda işbirliği beklentilerim var. Türkiye'nin gerek ekonomik açıdan gerekse tarihsel ve coğrafik anlamdaki öneminden dolayı uluslararası alanda yükselen bir değer olması bizim de dikkatimizi çekiyor. Babacan ile görüşmek istememezin temel dayanağı bu gerçeklerdir. Biz de Sırp hükümeti olarak Türkiye ile stratejik ortaklık bağı kurmak için bu temaslarda bulunmaya karar verdik.

"İstanbul'a hayranım"

34 yaşındaki genç bakan Sırbistan'ın Türkiye'ye resmi temaslar için ziyarette bulunan ilk dışişleri bakanı. Ancak Jeremiç daha önce İstanbul'a defalarca gezmek için geldiğini söyleyerek hayranlığını kelimelerle ifade etmenin zor olduğunu anlatıyor. Sırp bakan "İstanbul dünyanın en muhteşem ve coğrafi konumu açısından da en önemli metropollerinden biri. Burada olmaktan dolayı çok mutluyum. Bu kez ziyaretim kısıtlı olduğu için İstanbul'u doyasıya gezme imkânım olmadı. Burada çok arkadaşım var. Bazıları üniversitede eğitim görüyor. Benim için bu ziyarette en büyük sürpriz İstanbul'a ilk kez kar yağdığını görmek oldu."



Bu haber 502 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,531 µs