''sıkı dur'' telefonu! | " /> ''sıkı dur'' telefonu! | "/>

En Sıcak Konular

Baykal'dan paşalara ''sıkı dur'' telefonu!

22 Mart 2009 09:16 tsi
Baykal'dan paşalara ''sıkı dur'' telefonu! Mustafa Balbay'ın günlüklerinin CHP lideriyle ilgili bölümleri de yayınlandı.

Notlara göre Baykal, darbe hazırlıkları yapan Şener Eruygur'u arayarak "Sizde bir sarsılma var" uyarısı yapıyor. Baykal'ın aradığı diğer komutanlar da "Siz yüzde 65'siniz. Mücadeleye devam" mesajı veriyor.


Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay'ın günlüklerinin 4. bölümü de Aydın Doğan'ın sahibi olduğu Tempo 24 internet sitesinde yayınlandı.

Günlüklere göre CHP lideri Deniz Baykal, başörtülü katılım nedeniyle boykot ettiği 2003'teki tartışmalı 23 Nisan resepsiyonuyla ilgili darbe hazırlıkları yapan emekli Orgeneral Şener Uygur'un da aralarında bulunduğu dönemin kuvvet komutanlarını tek tek arıyor.

SİZDE SARSILMA VAR

Baykal, Eruygur'a "Sizde bir sarsılma var" diyor. Eruygur ise "Olur mu canım, Atatürk'ün partisi sen oraya nasıl gideceksin... Şimdi bir dönem başladı denebilir. Bundan sonra uygun platformlarda gereken şeyler söylenir. MGK da da gereken söylenecek, MGK iyi geçe- cek. Tek neden türban değil" cevabını veriyor.

MGK'DA ÇÖZERİZ

(25 Nisan 2003 tarihli Eruygur-Balbay görüşmesi)

İyi oldu katılmamamız iyi oldu ama, neler çektik, sorma... O gün Baykal'ı aradım. Sonra o beni aradı. 'Sizde bir sarsılma var' dedi, 'ben yok' dedim. Derken onlar da öyle davrandı. Olur mu canım, Atatürk'ün partisi sen oraya nasıl gideceksin...

ŞİMDİ BİR DÖNEM BAŞLADI

Şimdi bir dönem başladı denebilir. Bundan sonra uygun platformlarda gereken şeyler söylenir. MGK'da da gereken söylenecek, MGK iyi geçecek. Tek neden türban değil. Ama bunlar ona indirgiyor. Yahu bunlar seks manyağı mı? Kadını görünce akıllarına hemen açık-kapalı yerleri geliyor. MGK'da, millet affetmeyecek, ne demek (Erdoğan söylemişti) onu da soracağız işimiz zor ama, bunlarla mücadele edeceğiz. Resepsiyona 5-6 kişinin türbanlı gelmesi isteniyor. Onlar emir almış gibi türbanlı geliyor...

KOMUTANLARA TELEFON

(13 Ocak 2003 tarihli görüşme / Balbay-Eruygur görüşmesi)

Baykal, komutanlarla ayrı ayrı görüştü. Bunların kafasının bir tarafı çürümüş. Bunların normal olması, normal kararlar vermesi mümkün değil, olamaz... Baykal'a da söyledik, siz yüzde 65'siniz dedik... Bunlarla yılmadan mücadele. Biz jandarmaya gönderdiğimiz dergide çağdaş bir hayat için mücadele ediyoruz.


Özkök değişmezse Ege'den başlarız

Balbay'ın günlüklerinin 'düşsel bir öykü' başlığı taşıyan bölümünde Mehmet Sakin adlı kişiyle yapılan bir söyleşiye yer veriliyor. Söyleşide darbeye karşı çıkan dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün 'ya değişeceği ya gideceği' belirtiliyor:


Değişmezse ne yapacaksınız?
Değişme olasılığı yüzde 50'nin altında. Öyle düşünüyoruz. Ama değişik gayretlerle olabilir diyoruz. Mesela o yazsa diyoruz. Durumu anlatsa diyoruz. Sallanır burası. Bizim takvimlememiz marta kadar. Martta bunların gerçek yüzleri de ortaya çıkacak. O zamana kadar değişmezse biz değiştireceğiz. Ya değişecek ya gidecek.

ÇEVİK BİR: KASIM İYİDİR


Ayrılanlar ne düşünüyor?
Bir tek ÇEBİR (Çevik Bir) var. Onun dışında olumsuzluk yok. O da Amerika'ya gitti. Sonra 13-14 Avrupa ülkesine gitti. Hepsine KASIM iyidir dedi. Destekleyin dedi.


ÇEBİR neden böyle bir davranış içinde olmuş olabilir?
Bu konuda siz ne düşünürsünüz. Biz tam çözemedik. Herhalde ona öyle dediler


Peki marta kadar başkanın olum-suzluğu devam ederse ne yapacaksınız?
O zaman Ege Denizi'nden başlayıp konuşacaklar. Organize bir durum yokmuş gibi.


Yalman yap dedi, darbe konuşması yazdı


Günlüklerde AK Parti'nin iktidara geldiği dönemde 1. Ordu Komutanı olan Çetin Doğan'ın 'o güne' (darbeye) hazırlandığı ileri sürülüyor. Günlüklere göre, 31 Mart 2003'te by-pass ameliyatı geçiren Çetin Doğan, ameliyattan önce ordu komutanlarıyla konuşmak ve toplanmak üzere hazırlık yapmış. Günlüklerdeki ilgili bölüm şöyle: "Çetin Paşa, Aktüel'deki yazıyı okuduktan sonra demiş ki, ameliyattan önce tabancam yan tarafımdaydı. Şimdi çapraz tutuştayım. O hazır, onunla ilgili gidişte bir sorun yok. Ameliyattan önce İzmir'de ordu komutanlarıyla konuşmak, toplanmak üzere hazırlık yaptı. Orada yapacağı konuşmayı hazırladı. Bunu bilgi olsun diye Genkur'a (Hilmi Özkök) gönderdi. Yaşar Büyükanıt bir üste iletmedi. Konuşması ağırdı. Türkiye böyle gitmez, hükümet bu işi götüremiyor, türündeydi. Kesin konuşmayı yapacaktı. Aytaç Yalman yap demiş."

yenişafak



Bu haber 1,089 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,440 µs