En Sıcak Konular

Kudüs 2009 'Arap Kültür Başkenti'

21 Mart 2009 19:34 tsi
'Arap Kültür Başkenti Kudüs' etkinlikleri bu akşam Batı Şeria'da başlıyor. İsrail ise rahatsızlığını tutuklamalarla gösteriyor.

'2009 Arap Kültür Başkenti Kudüs', bu akşam Batı Şeria'da başlıyor. Kutlamalar, Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas tarafından Beytlahim kentinde başlatılacak. Kutlamalara, bazı Arap ülkelerinin Kültür Bakanları düzeyinde katılması beklenirken, Arap sanatçılar da açılışa yoğun ilgi gösteriyor.

Etkinlikler öncesi, Kudüs'ün güneyindeki Beytüllahim caddelerine Arap ülkelerinin bayrakları asıldı. Arap kültürü festivali için Fas, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Ürdün'den yetkililer Abbas ile başbakanı Salim Feyyad'ın misafiri oldular. Filistin Yönetimi, kültür etkinliklerini işgal altındaki Doğu Kudüs dahil bir kaç yerde organize ediyor.

Arap kültür bakanları 1996'dan beri her yıl bir şehri kültür başkenti ilan ediyor. 2008'de Şam Arap kültür başkenti ilan edilmişti.

İsrail hükümeti "Filistin'in Kudüs üzerindeki egemenliğini yasal olmayan yollardan kanıtlama çabası" olarak değerlendirdiği kutlamalardan oldukça rahatsız.

Kudüs'ün 2009'da Arap kültürü başkenti ilan edildiği etkinlikler, İsrail polisi tarafından Kudüs'ün içinde yasaklandı. İsrail polisi, bugün Kudüs'ün doğusunda güvenlik tedbirlerini artırdı. Mescid-i Aksa'ya giden yollara barikatlar kuruldu. Filistinli gençlerin Mescid-i Aksa bölgesine gelmeleri de engelleniyor.

İsrail medyası, şu ana kadar Kudüs'te 11 kişinin tutuklandığını bildirdi. İsrail polisi ayrıca etkinlikle ilgili olarak bayrak ve flamaları da topladı. İsrail polis sözcüsü Smulik ben Rubi, "Filistinlilerin herhangi bir resmi etkinlik düzenlemelerinin engellenmesi için polis Kudüs'te ek tedbirler aldı" dedi.

Yine İsrail güvenlik güçlerinin, kutlamalardan sorumlu olan bazı yetkilileri de tutukladığı gelen haberler arasında. İsrail polisi, Nasıra kentinde herhangi bir gösteri düzenlenmesi durumunda grupların derhal dağıtılacağını da açıkladı.

El Cezire televizyonu, İsrail'in gösterilere katılmak isteyen Arap heyetlerin Ürdün'den Beyt-i Lahim'e helikopterlerle geçmesini engellediğini duyurdu. Bu nedenle Arap heyetlerin Ürdün'den Filistin'e Kral Hüseyin köprüsünden geçerek girmesi bekleniyor.

Uluslararası toplum, hiçbir zaman İsrail'in Doğu Kudüs'te hak iddia etmesini tanımadı. Filistinliler Doğu Kudüs'ün gelecekteki Filistin devletinin başkenti olduğunu savunuyor.



Bu haber 754 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,165 µs