En Sıcak Konular

Erdoğan'a 3 öneri

21 Mart 2009 19:31 tsi
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin Ankara mitinginde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a 3 yeni öneri sundu. Baykal çalışanlar üzerinden alınan prim stopaj yükünün derhal kaldırılmasını isterken, çiftçilere yönelik tedbir paketi hazırlanması gerektiğ

Baykal, partisinin Tandoğan Meydanı'nda yapılan Ankara Mitingine katıldı. Burada halka seslenen Baykal, Türkiye'nin son dönemde büyük ekonomik çöküntü içine girdiğini söyledi.

Baykal şunları söyledi:
"Seçimlerde en iyisini yapacağınıza inanıyorum. Son dönemde neler oldu. Çiftçiler üretim yapamamaya başladı. Ankara'nın toprağı bereketini mi kaybetti. Yoksa çiftçi tembelliğe mi kuruldu. Bir kilo gübreye kaç kilo buğday alıyorsunuz. Geçen yılki buğday fiyatı aynı kaldı. Gübre fiyatı ise fırladı. TMO'ya ne oldu. Çiftçiye sahip çıkıyor mu. Tarıma verilen destek azaldı. Hatta kesildi. Yeşil mazot da gelmedi. Hani mazotu ucuzlatacaklardı. Tamam çiftçinin durumu kötüymüş. Esnafa bakalım o zaman. O da kepenk kapatıyor. Emeklinin durumu iyi mi. Ona da yüzde 4 zam yaptılar. Memleketin hali açık. Bütün insanlar şikayetçi. Türkiye kalkınan Türkiye olmaktan çıktı. Küçülen daralan Türkiye dönemine girdi. Artık fabrika yapan Türkiye yerine, fabrika satan, kapatan Türkiye haline geldi. Kapatılan tezgahların dörtte biri bu dönemde kapatıldı. 70 milyonun sofrasındaki somun küçülüyor. Ama sofra etrafındaki sayı çoğalıyor. Bu somunu büyütmeliyiz."

CHP Lideri Baykal, fabrikaların kapandığını sanayi üretiminin azaldığını belirterek, 2008 yılında ise 11 ayda 1 milyon kişinin işsiz kaldığını söyledi. 5 milyon kişinin bu nedenle aç kaldığını ifade eden Baykal, emeklilerin de çocuklarının ve torunlarının yanına gitmeyi düşünmek zorunda kaldıklarını söyledi. Siyasetin amacının sorunları çözmek olduğunu hatırlatan Baykal, "Türkiye zenginleşiyorda, bu zenginlik işçiye, çiftçiye, esnafa, şoföre, nakliyeciye, Ostim'e gençlere gelmedi mi? Hani zenginleşiyorduk" dedi.

85 yılda gelen hükümetlerin toplam 220 milyar dolarlık borç yaptığını anımsatan Baykal, AKP hükümetin ise 7 yılda 280 milyar dolar borç yaptığını kaydetti. Baykal, "85 yılda gelen hükümetler 220 milyar dolar borçla Türkiye'ye yatırım yaptı. Elektriği suyu çimentosu, yolu olmayan Türkiye'ye su, elektiriği getirdi. Fabrikalar kurdu. Üniversiteler kurdu. Sen 280 milyar dolarla ne yaptın? Bunun hesabı sorulacak" dedi.

BAYKAL'DAN YENİ 3 ÖNERİ

Baykal, Başbakan Erdoğan'a daha önce 7 öneri sunduklarını, bu önerinin bir tanesini geçtiğimiz günlerde hayata geçirdiklerini belirterek, "biz bunu 6 ay önce söyledik. Ama onlar yeni uygulamaya koyuyorlar. Bunların ampülleri geç yanıyor" şeklinde konuştu. Baykal, hükümete 3 yeni önerisi daha olduğunu açıklayarak şunları söyledi:

"Çalışanların üzerinden alınan prim, spotopaj yükü derhal kaldırılmalıdır. İndirim yapılmalıdır. Avrupadaki gibi olmalıdır. Dünyanın en yüksek prim stopaj yükü olan Türkiye'de bunu makul seviyelere çekmeleri gerekiyor. Kriz döneminde zaten yanlış olan bu yükü talep etmek, Türkiye'de krize devam etmektir. Bir milyon kişi işini kaybetti. Borçlarını ödeyemiyor. Bu nedenle kredi kartı borçları ödenemiyor. Sadece ocak ayında 138 bin kişi, kart borcunu ödeyemediği için listeye girdi. Bu sayı her geçen gün artıyor. Bu böyle olmamalı. 2009 yılı tamamında 1,5 milyon kişinin kredi kartını ödeyemeceği düşünülüyor. Bu kredi kartlarından yüzde 60'ın üzerinde faiz alınıyor. Bu borçlar katlanarak ödenemez hale geliyor. Ama bankalara kendi paranızı verseniz yüzde 11-12'lerde faiz alıyorsunuz. O borçlar dondurulmalı, eşit taksitlerle 2 yıl vadeli olarak makul bir faizle, yüzde 20-21 gibi oranlarla ödenmelidir. Bunu Erdoğan'a söyledik. O ise 'kredi kartı borçlarının dürüst olduğuna inanmıyorum' dedi. O borcu işinden atıldığı için yapıyor. O dürüst değil ama ATV ve Sabah'ı damadının bulunduğu şirket alsın diye 750 milyon dolar avantajlı krediden aldırmak dürüstlük. Öyle mi?

Bir üçüncü teklifimiz daha var. Krizi fabrikaların kapanmasından sonra farkettik ama aslında Türrkiye'de tarlada, köyde, çiftçide kriz var. Çiftçi için bir tedbir paketi düzenlensin. Köylü devletin yapmadığı yatırım nedeniyle sulama yapamıyor. Sulama yatırımlarını yapmadılar. O yüzden köylü elektrik kullanarak sondajla suyunu çekiyor. Ama fabrikalardan daha pahalıya elektrik alıyor. Bu 3 önerimiz biran önce yapılmalıdır. Bunu biran önce yap."

Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a televizyonda karşı karşıya gelme teklifini yineledi. Baykal Ankaralılara seslenerek, seçime babaların çocukların yanısıra, "analarını da" yanlarına almalarını istedi. Baykal, "Ananıza sizi görmek isteyen varmış deyin ve yanınıza alın. Bunların hakkından analar gelecek" dedi



Bu haber 682 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,042 µs