mesaj var! | " /> mesaj var! | "/>

En Sıcak Konular

Washington'dan mesaj var!

21 Mart 2009 17:06 tsi
Washington'dan mesaj var! Başbakan Erdoğan'ın başdanışmanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile ABD'nin tarihsel uzlaşma içinde olduğu görüşünde.

Washington'da üst düzey temaslarda bulunan Davutoğlu, ABD'ye önemli mesajlar verdi: ABD ile dış politika tercihlerimiz hemen tümüyle örtüşüyor. Ermeni tasarısı ilişkileri zedeler. Ortadoğu'da kimse bize görev veremez

ABD-Türkiye ilişkileri Ermenilerin 'soykırımın yıldönümü' olarak andığı 24 Nisan'da sınavdan geçmeye hazırlanırken, Washington'da üst düzey temaslarda bulunan Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başdanışmanı Ahmet Davutoğlu'ndan önemli mesajlar geldi. Sekiz yıllık Bush yönetiminin ardından ABD-Türkiye ilişkilerinin tarihsel bir uzlaşma döneminde olduğunu söyleyen Davutoğlu, Obama ile Türkiye'nin dış politika tercih ve önceliklerinin hemen tamamen örtüştüğünü vurguladı. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones, Ortadoğu temsilcisi George Mitchell gibi üst düzey yetkililerle görüşen Davutoğlu, basın toplantısı düzenleyip aralarında Washington Post'un bulunduğu gazetelere açıklamalar yaparak şu mesajları verdi:

Eski Başkan Bush döneminde ABD ile fikir ayrılıkları vardı. Bunun bir örneği Suriye konusunda yaşandı. Şimdi ise Obama yönetimle Türkiye politikaları hemen hemen tamamen paralellik taşıyor. Türkiye'nin Ortadoğu, Kafkaslar ve Afganistan'daki dış politika aktivitesi takdirle karşılandı.

Eski Başkan Bill Clinton görevinin 7. yılında, eski Başkan Bush'un da görevinin 4. yılında Türkiye'yi ziyaret etti. Obama ise Kanada'dan sonra ikinci ikili dış gezisini Türkiye'ye yapacak. Bu durum ABD'nin Türkiye'ye verdiği önemi gösteriyor. Başkan Obama'nın Türkiye'ye gelme kararı bu tarihsel dönemin, bu yapıcı ve işbirliğine dayalı dönemin bir işareti. Artık herkes, Türkiye'nin stratejik öneminin arttığını çok iyi görüyor.

Kafkaslar'da herkesin karlı çıkacağı bir senaryo üzerinde çalışıyoruz. Kongre'den 1915 olaylarına dair tasarının geçmesi halinde süreçteki ilerlemeye zarar verir. Bir süreç var ve herkes onu güçlendirmeli, zayıflatmaya çalışmamalı.

(Türkiye'ye Ortadoğu'da ne görev verilebilir sorusu üzerine) Bize kimse görev veremez. Biz, tarihi olarak üstlendiğimiz rolü yerine getiririz. Birlikte çalışma, görev verildiği anlamına gelmez.

Afganistan için ABD'den asker talebi gündeme gelmedi. Türkiye uzun süredir Afganistan'da askeri olmayan adımların da atılmasını gerektiğini savunuyor. ABD de şimdi bu kapsamda düşünüyor.

Ajanslar



Bu haber 785 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,660 µs