En Sıcak Konular

ABD doları değer kaybetti

21 Mart 2009 16:24 tsi
Uluslararası piyasalarda ABD doları önemli para birimleri karşısında değer kaybetti, altın fiyatları yükseldi.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 0,5 ile yüzde 1 arasında küçüleceğini öngören raporlar yayımladılar.

Amerikan Merkez Bankası (FED) geçen hafta yaptığı toplantıda, gösterge faiz oranını değiştirmeme kararı aldı. Buna göre, gösterge faiz oranı yüzde 0 ile 0,25 aralığında tutulacak.

ABD'de batmanın eşiğinde olan ve devletten aldığı 170 milyar dolar destekle ayakta kalmaya çalışan sigorta devi American International Group (AIG) şirketinin üst düzey yöneticilerine 165 milyon dolar ikramiye ödenmekte olması, Başkan Barack Obama'nın ve Amerikan halkının büyük tepkisine yol açtı. Obama, ''Bu primleri geri alabilmek için herşeyi yapacağız'' dedi. Tepkiler üzerine şirketin bazı çalışanlarının, aldıkları primleri geri ödeyeceği bildirildi.

AIG'de ödenen primlerin yarattığı tepkiler üzerine, kurtarma paketinden yararlanan şirketlerde verilen primlere yüzde 90 vergi uygulaması getiren yasa, Temsilciler Meclisi'nde kabul edildi. Kongrenin alt kanadı olan Temsilciler Meclisinde kabul edilen yasayla, kurtarma paketlerinden en az 5 milyar dolar yardım alan şirketlerde, aile geliri 250 bin doları aşan çalışanlara ödenen primlere yüzde 90 vergi uygulaması getiriliyor.

Geçen hafta açıklanan verilere göre, ABD'de Şubat ayında sanayi üretimi yüzde 1,4 düştü. Böylece, sanayi üretimi 4 aydır üst üste gerilemiş oldu.

ABD'de yeni konut inşaatı Şubat ayında beklenmedik bir şekilde artış gösterdi. Yeni konut inşaatları, Şubat ayında yüzde 22,2 oranında, beklentilerin üstünde artış göstererek 583 bin olarak gerçekleşti. İnşaat ruhsatı sayısı da yüzde 3 artışla 547 bine çıktı.

ABD'de Şubat ayında tüketici fiyatları benzin ve konfeksiyon ürünleri fiyatlarındaki artışın da etkisiyle yüzde 0,4 arttı. Gıda ve enerji fiyatları dışarıda tutularak hesaplanan çekirdek tüketici fiyatları ise Şubat ayında yüzde 0,2 yükseldi.

Üretici fiyatları da Şubat ayında yüzde 0,1 ile beklentilerin altında artış gösterdi. Çekirdek fiyat endeksinde ise yüzde 0,2 oranında artış gerçekleşti.

Ticaret Bakanlığının açıkladığı veriye göre, 2007 yılında 731,1 milyar dolar olan cari işlemler açığı, geçen yıl 673,3 milyar dolara geriledi.

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta beklentilerin üzerinde düştü.

Öte yandan, Rusya'da Şubat ayı itibariyle, ödenmeyen ücretlerin toplamı bir önceki aya göre yüzde 16 oranında artarak 230 milyon dolara ulaşarak son 3 yılın en yüksek düzeyine çıktı.

ABD dolarının uluslararası döviz borsalarında, önemli para birimleri karşısında Pazartesi ve Cuma günü öğle saatlerindeki değerleri şöyle oldu:

PARA BİRİMİ PAZARTESİ CUMA

---------- -------- --------

Japon Yeni 98,35 95,31

İsviçre Frangı 1,1829 1,1262

Kanada Doları 1,2668 1,2414

New York döviz piyasasında Pazartesi günü öğle saatlerinde 1,3029 dolar olan avronun fiyatı, dün öğle saatlerinde 1,3585 dolara çıktı.

Aynı borsada Pazartesi günü öğle saatlerinde 1,4192 dolar olan İngiliz sterlini de dün öğle saatlerinde 1,4457 dolara yükseldi.

Londra'da Pazartesi günü öğle saatlerinde 923 dolar olan altının ons fiyatı, dün öğle saatlerinde 957 dolardan satıldı.

MENKUL KIYMET PİYASALARI

New York Menkul Kıymetler Borsası, haftanın ilk gününü kayıpla kapattı. Borsanın temel göstergesi olan Dow Jones Endeksi, 7,01 puan düşerek 7,216.97 puandan kapanırken, teknoloji endeksi Nasdaq da 27,48 puan azalarak 1,404.02 puana indi.

Borsa, haftanın son işlem gününde de geriledi. Dow Jones Sanayi Endeksi 122,42 puan düşerek 7.278,38 puandan kapanırken, teknoloji endeksi Nasdaq da 26,21 puan kaybederek 1.457,27 puana düştü.

Tokyo Borsasında Nikkei Endeksi, Pazartesi günü, yüzde 1,78 oranında değer kazanarak 7.704,15 puandan kapandı. Borsanın yükselmesinde, ABD bankacılık sistemine ilişkin olumlu beklentiler etkili oldu.

Dün resmi tatil nedeniyle kapalı olan Tokyo Borsası, perşembe günü geriledi. Nikkei Endeksi, yüzde 0,33 oranında değer kaybederek, 7.945,96 puandan kapandı. Borsanın değer kaybetmesinde, ABD Dolarının değer kaybetmesi etkili oldu.

Avrupa'da FTSE 100 Endeksi yüzde 0,68, Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0,63 ve Fransa'da CAC Endeksi de yüzde 0,51 artışla haftayı kapattı.

PETROL FİYATLARI

Petrol fiyatları, haftaya, Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı'nın (OPEC) petrol üretim kotasını sürdürme kararının ardından haftaya 2 dolar gerileyerek 44 dolardan başladı.

Hafta içinde yükselen petrol fiyatları, Cuma günü ekonomik kaygılar ve güçlü dolar nedeniyle 55 sent düşerek haftayı 51,06 dolardan kapattı.



Bu haber 769 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,281 µs