En Sıcak Konular

En güçlüler arasında 12. sırada

21 Mart 2009 11:09 tsi
İngiltere Hükümeti ile The Times gazetesinin işbirliği ile oluşturulan ‘İngiltere’nin En Güçlü 50 Müslüman Kadını' listesinde İngiltere'nin saygın üniversitelerinden Kent Üniversitesi'nde öğretim üyesi Dr. Gülnur Aybet, listede 12'nci sıra

İngiliz hükümeti ‘Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu' ile ‘The Times' gazetesi editörlerinden oluşan jüri, İngiltere'de topluma katkısı olmuş ve kariyerinde başarı kazanmış, ‘İngiltere’nin En Güçlü 50 Müslüman Kadını’nı belirledi. İş dünyasındaki başarıları, siyasi ağırlıkları, toplumdaki itibarları ile karar almadaki yaratıcılıkları’ göz önüne alınarak belirlenen ‘En Güçlü 50 Müslüman Kadın' listesinde, 12'nci sırada yer alan Dr. Gülnur Aybet, siyaset bilimci ve uluslararası güvenlik konularında uzman konumunda.

Bilgisayar Mühendisi Prof. Cahid Aybet ile Osmalı Tarihçisi Dr. Gülgün-Uçel Aybet'in kızı olan Dr. Aybet, listenin Müslüman kadınların topluma katkısı olan güçlü kişiler olduğunu göstermek amacıyla oluşturulduğunu ve bir Türk’ün bu listede yer almasının çok önemli olduğunu vurguladı.

Avrupalı olmak ve Müslüman olmanın çelişki olmadığını göstermesi açısından bir Türk’ün bu listede yer almasının önemine değinen Dr. Aybet, Türk kadını olarak güçlü Müslüman kadınlar listesinde yer almanın çok sevindirici olduğunu belirtti. Dr. Aybet, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Listeye alınacakları 5 kişiden oluşan jüri seçti. Jüride bulunanlar arasında, 1990'lı yıllarda İngiliz Başbakanı'nın ‘Siyaset Planlama Dairesi Başkanı’ olan şu anda ‘3i’ isimli şirketin genel müdürü olan Baroness Sarah Hogg, The Times gazetesinin diplomasi editörü Micheal Binyon var. Böyle seçkin bir jüri tarafından seçilmek tabii ki onur verici.”

“TÜRKİYE’DE KADINLARIN ÖNÜ DAHA AÇIK”

Dr. Aybet, Avrupa’da yaşayan Müslüman kadınların, Müslüman ülkelerde olduğu gibi bazı engellerle karşılaştıklarını ve uluslararası güvenlik, bilhassa Avrupa güvenliği konusunda çalışıp kendini ifade etmenin hiç de kolay olmadığını olmadığını anlattı.


Güvenlik alanında çalışan bir kadın olarak, kariyerinde ilerlerken birçok engelle karşılaştığını fakat çok çalışma ve azimle bunların üstesinden geldiğini vurgulayan Dr. Aybet, “Avrupa’da kadınların güvenlik sektöründe ilerlemelerinde çok engeller var. Türkiye’de kadınların önü daha açık” diye konuştu.

Listedeki en güçlü 12 Müslüman kadınla özel bir mülakat yapan ve bu mülakatı özel bir ekte yayınlayan The Times, listedeki tek Türk kadın olan Dr. Aybet’e de geniş yer ayırdı.

Kariyerine Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi’nde başlayan ve güvenlik alanında uzmanlaşan Dr. Aybet, lisans eğitimimi Londra Üniversitesi İktisat ve Siyaset Bilimi, yüksek lisansını da Southampton Üniversitesi Uluslararası İlişkiler'de yaptı. Londra Üniversitesi King's College'de Savaş Bilimleri'nde ‘M Phil' yaparak bu konuda uzmanlaşan Dr. Aybet, doktorasını Nottingham Üniversitesi'nden aldı. Türkiye ve Transatlantik ötesi ilişkiler ile ilgili yeni bir kitap üzerinde çalışan ve ayrıca İngiliz Akademisi için büyük projeyi yöneten Dr. Aybet, NATO ve AB’nin Bosna Hersek’teki devlet yapılandırma çabaları ile ilgili önemli projeyi yürütüyor.

Dr.Aybet, 2009 yılında, ABD'nin başkenti Washington'daki ‘Uluslararası Akademisyenler Merkezi'nde ‘Güneydoğu Avrupa Uzmanı ve Akademisyen’ olarak görev yapacak.

Hürriyet



Bu haber 725 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,562 µs