darbeye hazırmış | " /> darbeye hazırmış | "/>

En Sıcak Konular

1. Ordu Komutanı Doğan darbeye hazırmış

21 Mart 2009 10:15 tsi
1. Ordu Komutanı Doğan darbeye hazırmış
Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay’a ait olduğu belirtilen günlüklerde yeni ‘darbe notları’ ortaya çıktı.

Günlüklerde AKP’nin iktidara geldiği dönemde 1. Ordu Komutanı olan Çetin Doğan’ın ‘hükümetin artık götüremediğine inandığı’ ve ‘o güne hazırlandığı’ iddiası yer alıyor. Günlükteki notlara göre, Çetin Doğan, ‘o gün’e hazırlık amacıyla önceden planladığı ameliyatı oluyor. Günlükte ‘düşsel bir öykü’ başlığı taşıyan bölümdeki söyleşide, darbe girişimlerine karşı çıkan dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün ‘ya değişeceği, ya gideceği’, ‘Özkök’ün bazı emirlerinin yerine getirilmediği’ anlatılıyor. Özkök’ün, Başbakan teklif ederse ‘Genelkurmay Başkanı’nın Milli Savunma Bakanı’na bağlanmasını kabul edebileceği’ belirtiliyor ve ‘Bunu kabul edemeyiz. O zaman ip kopar’ ifadesi kullanılıyor. Söyleşide rumuzlar kullanıyor. Örneğin; ‘Kasım’ın Kasımpaşa’dan hareketle Başbakan Erdoğan, ‘Gönülsay’ın eski Sayıştay Başkanı olan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül olduğu anlaşılıyor. Günlükte, ‘düşsel bir öykü’ başlığı altında ‘Mehmet’le yapılan bir söyleşiye yer veriliyor. ‘Düşsel bir öykü’ başlığı, Cumhuriyet yazarı Cüneyt Arcayürek’in 12 Eylül 1980 darbesini, darbe döneminin yasakları nedeniyle ‘düşsel bir öykü’ olarak anlattığı kitabını çağrıştırıyor.
İşte www.tempo24.com.tr’de yayımlanan günlüklerdeki ilginç diyalog ve notlar: (Yazım hataları aynen metindeki gibidir)

HÜKÜMET GÖTÜREMİYOR’
Çetin Paşa Aktüeldeki yazıyı okuduktan sonra demiş ki
- Ameliyattan önce tabancam yan tarafımdaydı. Şimdi çapraz tutuştayım
O hazır. Onunla ilgili gidişte bir sorun yok. Amelittan hemen önce İzmirde orduk komutanlarıyla konuşmak, toplanmak üzere hazırlık yaptı. Orada yapacağı konuşmayı hazırladı. Bunu bilgi olsun diye, Genkura da gönderdi. Yaşar Paşa bir üste iletmedi. Konuşması ağırdı. Türkiye böyle gitmez, hükümet bu işi götüremiyor. türündeydi..kesin konuşmayı yapacaktı Aytaç Paşa yap demiş..”

DEĞERLENDİRME
Açık kaynaklardan yapılan araştırmada, dönemin 1. Ordu Komutanı Çetin DOĞAN’ın 31 Mart 2003 tarihinde by-pass ameliyatı geçirdiği, Çetin DOĞAN’ın 1. Ordu Komutanlığına Ege Ordu Komutanlığı sonrasında atandığı, Org. Yaşar BÜYÜKANIT’ın 2000 Yüksek Askeri Şura kararları üzerine Genelkurmay İkinci Başkanlığı’na atandığı ve 2003 Ağustosuna kadar bu görevini sürdürdüğü, Çetin DOĞAN’ın 1.Ordu Komutanlığı sırasında Org. Aytaç YALMAN’ın ise Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevini üstlenmekte olduğu görülmüştür.

‘O GÜN’E HAZIRLIK’
“31 Mart Pazartesi Mehmet Beyle görüşme
- Elinize sağlık... Adresini buldu. Arkası gelebilir... Çetin’in ameliyat olmasının nedeni hazırlık. O güne hazırlanır... Röportajda sürekli ben emekli olacağım demesinin nedeni, bazı dedikodular çıktığı için kimseyi ürkütmemek. Ama fazla emekli olacağım, dedi.”

DEĞERLENDİRME
Söz konusu yazıda yıl belirtilmediğinden dolayı takvim üzerinde yapılan incelemede 31 Mart’ın 2003 yılında Pazartesi gününe rast geldiği ve bu nedenle söz konusu görüşmenin “31 Mart 2003” tarihinde yapıldığı, Açık kaynaklarda yapılan araştırma ve incelmenin genelinden ‘Memet’in üst düzey bir askeri personel, ‘Çetin’in ise dönemin 1.Ordu Komutanı Çetin DOĞAN olduğu değerlendirilmiştir.
Ayrıca açık kaynaklarda yapılan araştırmada 1. Ordu Komutanı Çetin DOĞAN’ın 31 Mart 2003 tarihinde by-pass ameliyatı geçirdiği görülmüştür.
“Düşsel bir öykü..
Mehmet sakin, başı yarı öne eğik, yakasında Atatürk rozetiyle gelir. Rozetin alt kısmı uniformasal çizgilidir. Beyaza çalan gri saçları Ediz HUN gibi taranmıştır. Kısık sesle fısıldar gibi konuşur kaygılıdır..bizi en büyük başkanımız der, bizim gibi düşünmüyor. Durum ciddidir.
-Sadece o mu
Evet sadece o diyebiliriz. Bir de üçüncü arkadaş var. Sessiz kalır o kadar. Ötekiler sağlam. Deniz gidiyor. Onun için bir şey demeyebilir. Ama bize karada havada olumsuzluk yok
-Nedir durum
Öyle sanıyoruz ki, onu etkilediler. Avrupada çok kaldı oradan etkilendi. Bir de buradaki muhafazakarlardan etkilendi. Biz önüne durumu koyduğumuzda hafif gülümsüyor. 97-98’lerde de önüne bir şey koyduğmuzda içimizdeki bu durumlarla değil de etrafımızda öyle alanlarla ilgilenin. İçimizdekiler de bunu anlarlar, azalırlar, diye düşünüyordu.

DEĞİŞTİRECEĞİZ
-Değişmezse ne yapacaksınız
Değişme olasılığı yüzde 50’nin altında. Öyle düşünüyoruz. Ama değişik gayretlerle olabilir diyoruz. Mesela o yazsa diyoruz. Durumu anlatsa diyoruz. Sallanır burası. Bunun devamında siz öteki arkadaşlarıza da söyleyebilirsiniz. Bizim takvimlememiz marta kadar. Martta bunların gerçek yüzleri de ortaya çıkacak. O zamana kadar değişmezse bir değiştireceğiz. Ya değişecek ya gidecek. Biz başkanla ters düşersek kötü olur. Mesela emekli olur. Bu da hoş olmaz ama, böyle devam edemez.
-Yalnız mı
Evet evet. Örneğiz bir haber vardı, o haber. Yalanlanır denen haber. Kim verdi bunu bulun demiş. Telefon etmelerini istemişler, o telefon edilmedi. Yani öyle... Sonra bazı bilgiler geçiyor. Onun bilgisi dışında... Bizi en çok rahatsız eden Kasımın ziyareti. KASIM yanında emekliyle gelmiş. Olacak şey değil. dayatıyor... Bunun olmaması lazımdı. Bizi dinlemeden yaptı. Kutlamayı da bizim yanı kurumsal bilginin dışında yaptı. Durumu bildiği için yaptı. Biz bunun yerine birincinin olması için çaba harcamıştık, o dönem böyleydi. olmadı. AHNEC olmaz dedi, geleneklere uygun değil dedi. Zaten başkan da benim için dua edin, zor durumdayım gibiş şeyler söylemiş

ÖZKÖK’E UYARI
Bir tek ÇEBİR var. Onun dışında olumsuzluk yok. O da Amerikaya gitti. Sonra 13-14 Avrupa ülkesine gitti. Hepsime KASIM iyidir dedi. Destekleyin dedi. Ama ötekiler çok iyi hatta başkana mektup yazdılar. Böyle davranma dediler. Özü genli bir başkan da aynı şekilde yazdı. Ötekiler de yazdı. Ama dinlemiyor
-ÇEBİR neden böyle bir davranış içinde olmuş olabilir
Bu konuda siz ne düşürünsünüz. Biz tam çözemedik. Herhalde ona öyle dediler
-Burada Doğanlara ne dersiniz
Onlar olumsuz. Bu açık. Hatta doğrudan 100 milyon dolar aldıkları yönünde sağlam bilgi var. olur ya misyon ya neden bilemem. Görevliler mi diye düşünüyor insan. Örneğin mayısta manşet attılar ki, psikoloji.
-Peki marta kadar başkanın olumsuzluğu devam ederse ne yapacaksınız
O zaman Ege denizinden başlayıp konuşacaklar. Tek tek. Hani organize bir durum yokmuş gibi. Tek tek... Onun sonucunda artık ne olur? Karışır... Öyle olsun istemiyoruz burada ona gittik. Nasıl tercih edildi. Zor oldu. Herkes kendi içinde düşündü. Tüm JİLETLER. Aynı düşündüler. Tek isim oldu. Başka yok. Tek isim.

ABD NE YAPAR?
-Yanki ne yapar
Onlar çok kararlı. Bunu biliyoruz. Kesin Iraklayacak. Ama bir ay, ama iki ay, ama üç ay, ama bir yıl. Mutlaka ve buraya yerleşecek. Zaten bir misyonerlik faaliyeti olan yerlere baktık, hepsi enerji alanları içinde. Haritaya bakınca bu ortaya çıkıyor. Adamlar limanları istiyorlar. İskender, Trabzan... Buraların gücünü, kapasitesini soran yazılar yazıyorlar. Trabzandan Gürcana vaziyet eyleyecekler. Şimdi Armanı Russodan ayırmaya çalışıyorlar. Sonra Şiiyi parçalayacaklar. Bize oradaki Azerler sizin olur ya da Azere bağlarız. Ya da kendileri bağımsız olur, siz tercih edin diyorlar. Bizi 7-8 yıl öncesine kadar bölmek ve Kürdüsü kurmak istiyorlardı. Şimdi bunu gereksiz görüyorlar. Ama Hansın derdi yine bu.

‘BAKAN’A BAĞLANMAYIZ’
Bizim en büyük kaygımız başkan. Kasım derse ki, başkan bakana bağlansın belki de evet der. O zaman ip kopar. Kopar. bunu kabul edemeyiz. İşte o zaman kopar. Geçen gün Gönülsay geldi. Başkanı ziyarete. 20 kadar GENPA vardı. Hiçbiri yüzüne bakmadı. Kimi sırtını döndü. Kimi sigarasını içmeye devam etti. Kimi içeri girdi. Çok bozuldu. Yanıt da o sırada bilerek toplantıyı uzattı ki, uğurlamayayım, diye... Durum böyle yani
-Kalbaşkanı nasıl buluyorsunuz
Bizim gibi hareket eder diye düşünüyoruz. O 50’lerin dönüsü olabilir diye düşüyüruz. Olmalı diyoruz, olmalı. Tabi bir hareket olmadan hemen şöyle böyle yapmak olmaz..
-Gidişi nereye kadar görüyorsunuz
Bunlara da alttan baskı var. Bir kişi neden takamıyoruz diye e-mail çekti. Hemen yanıt geldi, sizinle röportaj yapalım, yayınlayalım. Baskı yapalım. Alttan baskı var diyelim, dediler. Onların da altı durmayacaktır. Onların yayınlarında başkanla ilgili çok övücü yayınlar var. Bu ilginç..Biz şundan eminiz; 57. nin başının düşmesi özel bir planlamaydı. Başındaki Irak’a saldırıya hayır dediği için mi değiştirmek, bitirmek istediler diye düşünüyoruz. Ama özel olarak parçalandığını düşünüyoruz bir önemli durum daha var. Başkan, listeye atılan almak istemiyor. Hiç çıkmasın diyor. Israr ettik var çünkü. Ülkede olan ne varsa bir miktar da bizde vardır. Toplumda yüzde 1 ise bizde binde birdir. Ama vardır. Sonunda ısrarla 8 tane aldırmayı başardık. Bu malum Güven Kurul Toplantılarının neden erken bittiğini düşünüyorsunu? Çünkü başkan altındakilerin konuşmasını istemiyor. Bundan sonra da böyle devam eder mi, bilmiyoruz. Ama biz etmemesi için çaba harcayacağız.”

DEĞERLENDİRME
Söz konusu yazıda ismi geçen ‘AHNEC’in eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet SEZER, ‘ÇEBİR’in emekli Orgeneral Çevik BİR, ‘Yanıt’ın Genelkurmay eski Başkanı Yaşar BÜYÜKANIT, ‘Yanki’nin Amerika Birleşik Devletleri, ‘Hans’ın Almanya, ‘İskender’in İskenderun, ‘Trabzan’ın Trabzon, ‘Arman’ın Ermenistan, ‘Russo’nun Rusya, ‘Azer’in Azerbaycan, ‘Kürdüs’ün Kürdistan, ‘Gürcan’ın Gürcistan, ‘Şii’nin İran, ‘Gönülsay’ın Savunma Bakanı Vecdi GÖNÜL, ‘Kasım’ın Başbakan Recep Tayip ERDOĞAN, 57.Hükümetin ise Başkanlığını Bülent ECEVİT’in yaptığı hükümet olduğu değerlendirilmiştir.

TÜRKİYE ASKIDA’
“14 Kasım 02-Perşemb
-Mini ehli dil... gazi orduevinde. Yener, Artuk, Aydın, Erdal, Önal..
Ev sahibi Şenel, ben çok karamsarım dedi devam etti ben Türkiye Cumhuriyeti askıya alınmıştır diyorum. Karamsarım. Çok karamsarım. Bunlar başlangıçta ılıman gelecekler, sonra usul usul girecekler. Kadrolaşacaklar. Fethullah iktidarda... Bunlar ekonomide de başarılı olur. Yastık altındaki paraları çıkarırlar, yeşil sermayeyi getirirler.. Demek ki biz patinaj yapmışız. Bunlarla mücadele ediyoruz dedik ama, boşunaymış. CHP de umut vermiyor... bilmiyorum... karamsarım...
Aynı gün Yarbay Mehmet, Büyükanıt’la görüşmeyi anlattı... Tek Cumhuriyet kaldı demiş bilgi notları sadece bize..”

DEĞERLENDİRME
Diğer notlara bakıldığında “Perşembe grubu” olarak adlandırılan bir grubun olduğu, ‘25’ isimli dosya içerisinde “Perşembe günü akşam düzenlenen yemekli toplantıya katılan kişilerin isim listelerinin bulunduğu, bu listede şahısların ad-soyad ve görevlerinin yazıldığı, bu verilere dayanarak yazıda geçen ‘Şenel’in belirtilen tarihte Genel Kurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Erdal ŞENEL, ‘Yener’in belirtilen tarihte TRT Genel Müdürü Yücel YENER, ‘Aydın’ın belirtilen tarihte Adalet Bakanlığı Danışmanı ‘Engin AYDIN’, ‘Erdal’ın ise belirtilen tarihte KİT Komisyon Başkanı Birkan ERDAL olduğu anlaşılmıştır.

‘SİZDE SARSILMA VAR’
“25 Nisan cuma Şener Paşa..
- İyi oldu Katılmamamız iyi oldu ama, neler çektik, sorma... O gün Baykal’ı aradım. Sonra o beni aradı. Sizde bir sarsılma var dedi, ben yok dedim. Derken onlar da öyle davrandı. Olur mu canım, Atatürk’ün partisi sen oraya nasıl gideceksin.. Şimdi bir dönem başladı denebilir. Bundan sonra uygun platformlarda gereken şeyler söylenir. MGK da da gereken söylenecek, MGK iyi geçecek. Tek neden türban değil. Ama bunlar ona indirgiyor. Yahu bunlar seks manyağı mı? Kadını görünce akıllarına hemen açık-kapalı yerleri geliyor
MGK de millet affetmeyecek, ne demek (Erdoğan söylemişti) onu da soracağız işimiz zor ama, bunlarla mücadele edeceğiz.
Resepsiyona 5-6 kişinin türbanlı gelmesi isteniyor. Onlar emir almış gibi türbanlı geliyor.. Balıkesir’e gittim, babam orada öğretmendi. Akçaka’ya köyü... Orada aynı sınıfta okuduğumuz kadınlar geldi. Bana sarılıyorlar. Anadolu insanı budur. Görseniz.”

DEĞERLENDİRME
Söz konusu yazıda yıl belirtilmediğinden dolayı takvim üzerinde yapılan incelemede 25 Nisan’ın 2003 yılında Cuma gününe rast geldiği ve bu nedenle söz konusu görüşmenin “25 Nisan 2003” tarihinde yapıldığı,
Açık kaynaklarda yapılan araştırma ve incelemenin genelinden söz konusu notta bahsi geçen konunun 23 Nisan nedeniyle TBMM Başkanı’nın verdiği resepsiyon, ‘Baykal’ın CHP genel Başkanı Deniz BAYKAL, ‘Erdoğan’ın Başbakan Recep Tayip ERDOĞAN olduğu değerlendirilmiştir.
Ayrıca açık kaynaklarda yer alan 25 Nisan 2003 Cuma 11.05 tarih ve saatli bir haberde, Mehmet Şener ERUYGUR’un 51 yıl önce babasının öğretmenlik yaptığı ve kendisinin de ilkokulu okuduğu Balıkesir’e gittiği, daha sonra Akçakaya Köyü’ne geçerek ilkokul arkadaşları ile 50 yıllık özlemini giderdiği görülmüştür.

‘BUNLAR ÇÜRÜMÜŞ’
“13 Ocak pazartesi günü
Baykal, komutanlarla ayrı ayrı görüştü. Şener ERUYGUR
- Bunların kafasının bir tarafı çürümüş. Bunların normal olması, normal kararlar vermesi mümkün değil. olamaz... Baykal’a da söyledik., siz yüzde 65’siniz dedik..
Bunlarla yılmadan mücadele. Biz jandarmaya gönderdiğimiz dergide çağdaş bir hayat için mücadele ediyoruz..”

DEĞERLENDİRME
Söz konusu yazıda yıl belirtilmediğinden dolayı takvim üzerinde yapılan incelemede 13 Ocak’ın 2003 yılında Pazartesi gününe rast geldiği ve bu nedenle söz konusu görüşmenin “13 Ocak 2003” tarihinde yapıldığı,
Açık kaynaklarda yapılan araştırmada ise ‘Baykal’ın CHP Genel Başkanı Deniz BAYKAL olduğu değerlendirilmiştir.

Radikal



Bu haber 997 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,343 µs