En Sıcak Konular

Bir devir böyle kapandı...mı?

21 Mart 2009 08:51 tsi
Bir devir böyle kapandı...mı? İddiaya göre alınması gereken dersler alınmış.

Enis Berberoğlu / Hürriyet

Özkök: Darbeler devri kapandı

ANKARA EMEKLİ Orgeneral, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, Milliyet’ten Fikret Bila’ya "Savcılık davet ederse gider konuşurum" deyince herkes heyecanlandı.

Özkök, savcıya ne anlatacak? Görev süresi boyunca birlikte çalıştığı eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’le ilişkisini nasıl tarif ediyor? Askeri darbeler hakkında ne düşünüyor?

İşte bu soruları Orgeneral Özkök’e yönelttim ve biri hariç yanıt aldım. Özkök’ün bir de ricası oldu, "Lütfen ikinci ve üçüncü sorunuza verdiğim yanıtları, ilk sorunuz çerçevesinde yorumlamayın, karıştırmayın" dedi.

Bence haklı ve gerekçesini okuyunca anlayacaksınız.

* * *

- Savcılık iddianamesinde yer aldığı bildirilen, Ayışığı ve/veya Sarıkız gibi isimlerle anılan yasadışı örgütlenme veya niyetlerden haberdar oldunuz mu, yanıtınız evet ise ne zaman?

- Yorum yok.

- Sizi yeterince sert bulmayan bazı komutanlar, dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’i çok överler. Görev sürenizde Sezer ile ilişkilerinizi nasıl tarif edersiniz?

- Sayın Cumhurbaşkanımız Ahmet Necdet Sezer ile ilişkilerimizi saygın, karşılıklı anlayış içerisinde, olması gereken kalitede, devlet idaresine katkıda bulunacak yapıda olarak sıfatlandırıyorum. Kendisinin Cumhurbaşkanlığı makamındaki varlığı, zorlu dönemin sıkıntılarını atlatmakta bana en büyük destek ve güvence olmuştur. İstikrarlı fikir ve davranış tarzının bahşettiği tahmin edilebilirliği, laik ve demokratik Cumhuriyet’in beka ve gelişmesine büyük katkı sağlamıştır. Kendileriyle devlet yönetimine ilişkin paylaştığımız birçok hassasiyetlerimiz mevcuttu. Farklı olarak düşündüğümüz konular da olmuştur. Ben farklı olarak algılanabilecek görüşlerimi dahi, en azından dinleneceği bilinciyle kendilerine arz ederdim. Görüşlerimizi birbirimize dayatarak kabul ettirmek gibi bir davranış sergilemedik. Esasen bu devlet yapısındaki konumlarımızın dikte ettirdiği bir davranış biçimidir. Tabii bunlar benim kişisel değerlendirmelerimdir. Katılıp katılmamak kendilerinin takdiridir.

* * *

- Kamuoyunda bilinen ve teslim edilen demokrat kimliğinize dayanarak soruyorum, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin darbe geleneği sizce sona erdi mi, ermeli mi?

- Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin ulaştığı entelektüel seviye, haberleşme teknolojisindeki evrim, demokraside ulaşılmış olan aşama, politik, ekonomik ve diğer milli güç unsurlarındaki gelişmeler, TC’nin gittikçe artan uluslararası kurum ve kuruluşlara katılımı, sivil toplum kuruluşları ve diğer sivil güç unsurlarındaki artış ve gelişim, önceki olaylardan alınan dersleri oluşturma tekniklerindeki gelişmeler, darbeler devrini kapatmıştır. Yakın gelecekte Türkiye, her işin, onu yapması gerekenlerce yapılacağı bir ülke olacaktır. Bence halk rüştünü ispatlamıştır. Halk; hak ve hukukunu sadece vekiller eliyle arama alışkanlığından yavaş yavaş sıyrılarak doğrudan ve itidalli bir şekilde arama seçeneklerini de kullanmaya başlamıştır. Onu anlaması gerekenler de yavaş yavaş ezberlerini bozarak onu anlamaya, iktidarın kaynağının sadece oy olmadığına akıl erdirmeye başlamışlardır. "Yeni tür politikacı" örnekleri boy göstermeye başlamıştır. Bu ümit verici bir durumdur.

* * *

Evet, Orgeneral Özkök, darbe planlarını duydum da demiyor, duymadım da... Ahmet Necdet Sezer ile her konuda anlaşamadığını ve fakat saygılı bir ilişki kurduğunu hatırlatıyor. Demokraside yeni trendin darbeler değil sivil toplum olduğunun da farkında. Dolayısıyla boşuna "demokrat paşa" olarak anılmıyor, hak ediyor.



Bu haber 1,148 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,269 µs