Karargah mı ışık mı | " /> Karargah mı ışık mı | "/>

En Sıcak Konular

Soruşturma çıkmazı: Karargahışık

21 Mart 2009 08:30 tsi
Soruşturma çıkmazı: Karargah mı ışık mı Hangisine inanacağımızı şaşırdık.

Ancak sözlü emir, yazılı hale getirilerek jandarmanın kurumsal ağına konuldu. Bunun ortaya çıkması üzerine görevli bazı astsubaylar gözaltına alındı, işkence yapıldı. Hipnozla ifadeleri alındı ve bunlar basına sızdırıldı. Ardından yapılan açıklamada ise söz konusu astsubayların 'sahte evrak düzenleyerek TSK'yı kamuoyu nezdinde gözden düşürmeye çalıştığı' savunuldu.

Sanık avukatları ve yakınlarının verdiği bilgilere göre, Kayseri esnafını fişlediği ileri sürülen 2. Hava İkmal Bakım Merkezi Garnizon Komutanı Tümgeneral Rıdvan Ulugüler, sözlü bir emir vererek Albay Cengiz Köylü için para yardımı toplanmasını istedi.Köylü, Karargâh Evleri'nin sorumlusu olarak suçlanıyor. Ulugüler'in sözlü emri, karargâhın kurumsal ağına da atıldı. Bu emri kimin koyduğu araştırılırken şüpheler Astsubay Ali Balta üzerine yoğunlaşıldı. Balta, sorgulanmak üzere Jandarma'ya götürüldü. Üç gün boyunca aç ve uykusuz bırakıldı. Jandarma ve Hava Kuvvetleri bünyesinde sorguyu gerçekleştirebilecek yetkililer bulunmasına rağmen dışarıdan kimliği bilinmeyen kişiler devreye sokuldu. Sorguya 'hipnoz uzmanı' emekli Yarbay Gürol Doğan da katıldı. 4 Mart 2009'da gözaltına alınan astsubay, ancak 17 Mart 2009'da hâkim karşısına çıkarıldı. Avukatı Mustafa Dokumacı ile ancak 12 gün sonra görüşebildi. Ardından Balta ile aynı evde kalan 2 astsubay daha içeriye alınarak sorgulandı. Onların da avukatları ve yakınları ile görüşmesine izin verilmedi. Bir astsubay yakını, görüştürme vaadiyle 24 saat askerî birlikte tutuldu. Ancak görüşmesine izin verilmedi. Geçen süre içerisinde hiçbir zanlı doktor kontrolünden geçirilmedi. Zanlıların ilk muayenesi 15 gün sonra Ankara'ya gönderilince gerçekleşti. Astsubaylarla görüştükleri iddia edilen siviller de sorguya alındı. Hatta kendisine ulaşılamayan bir kişinin yeni doğum yapmış eşi askerî birliğe götürüldü, sorgulandı. Hukuksuzluğa vâkıf olan Kayseri Barosu açıklama yaparak kamuoyunu bilgilendirdi. Bugün Gazetesi de yaşananları Türkiye'ye duyurdu.

Astsubay: İfadeyi hipnozla aldılar

Astsubay Ali Balta, gözaltı sürecinde yaşadığı kanun dışı uygulamaları hâkime şöyle anlattı: "Emekli yarbay olduğunu söyleyen sivil giyimli 1.70-1.80 boylarında, göbekli, beyaz saçlı bir şahıs birkaç kez geceleri yanıma gelerek bana hipnoz yöntemi uygulamıştı. Ben bu işlemin neticesinde 11 Mart 2009 tarihinde bu şekilde ifade vermiş olabilirim. O ifadeyi nasıl verdiğimi hatırlamıyorum. Dolayısıyla içeriğini de kabul etmiyorum." Balta'ya hipnoz yaptığı iddia edilen kişinin İzmir Hava Teknik Okulu'nda milli güvenlik dersine giren emekli Yarbay Gürol Doğan olduğu ifade edildi. Doğan'ın, 7-12 Mart tarihlerinde Kayseri Hilton Oteli'nde soruşturmayı yürüten askerî savcı Ahmet Zeki Üçok ile komşu odalarda kaldığı belirtildi.

Perinçek böyle demişti: Kesin aklanacağız!

İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, Silivri'deki Ergenekon yargılamaları sırasında Karargâh Evleri soruşturmasında bir iki ay içinde kesin olarak aklanacaklarını dile getirmişti. Kayseri 2. Hava İkmal Komutanlığı'nda yaşanan hukuk dışı olaylar Perinçek'in neden bu kadar emin olduğunun anlaşılmasına yardımcı oldu. İşkence altında ifade veren astsubaylardan Ali Balta, mahkemede suçlamaları reddetti. Ancak gerçek dışı ifadeler bir gazeteye sızdırıldı. Söz konusu gazete dün 'F tipi astsubayın fişleme itirafları' başlığı ile tam bir operasyonel habere imza attı. Haberde savcılık ifadelerine yer verildi. Habertürk, ifadelerin sahiplerinin ve yakınlarının yaklaşık bir haftadır isyanlarını görmezlikten gelmişti.

'Sakıncalı işletmelerin listesini emniyetten aldık'

Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, fişleme iddialarına yol açan Kayseri'deki askerî personelin girmesinin sakıncalı olacağı yerlerin listesini emniyetten aldıklarını söyledi. Haftalık basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan Gürak, Kayseri Garnizon Komutanlığı'nın, İl Emniyet Müdürlüğü'nden askerî personelin girmesinin sakıncalı olacağı yerlerin bildirilmesini talep ettiğini, polisin gönderdiği adreslerin de komutanlık tarafından personele duyurulduğunu ifade etti. Ankara, aa

Astsubaylardan Habertürk'e tekzip

Astsubay Ali Balta'nın avukatı dün yayınlanan 'F Tipi astsubayın fişleme itirafları' başlıklı haber sebebiyle Habertürk Gazetesi'ne tekzip metni gönderdi. Soruşturma ile ilgili Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askerî Mahkemesi'nin kısıtlama kararı bulunduğu hatırlatılırken, adil yargılamayı etkileme gayretlerine dikkat çekildi. İlgili askerî savcılar hakkında suç duyurusunda bulunulduğu kaydedildi. Balta'nın avukatı Mustafa Dokumacı, tekzip metninde şu ifadeleri kullandı: "Müvekkilim ile ilgili olarak gazetenizdeki yayının suç olduğunu, gerçekleri yansıtmadığını, müvekkilimin ifadesinin baskı ve işkence altında hipnoz gibi yasak sorgu yöntemleri kullanılmak suretiyle CMK'daki 'müdafi tayini hakkı' ihlal edilerek bizzat dikte ettirilerek gerçek dışı ifadenin alındığını, ilgililer hakkında cumhuriyet savcılıkları da dahil olmak üzere şikâyette bulunduğumuzu kamuoyuna bildiririz."

Zaman



Bu haber 776 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,750 µs