kesenin ağzını açıyor | " /> kesenin ağzını açıyor | "/>

En Sıcak Konular

AB kesenin ağzını açıyor

21 Mart 2009 08:28 tsi
AB kesenin ağzını açıyor Avrupa Birliği, ekonomik kriz içindeki üyelerine destek olmak amacıyla ayrılan acil yardım fonunu iki katına çıkardı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso fonun 50 milyar euro'ya çıktığını açıkladı.

Söz konusu fon yalnızca euro bölgesinin dışındaki AB üyelerinin kullanımına açık olacak.

Ödemeler dengesi sorunu yaşayan Macaristan ve Letonya fondan şu ana kadar 10'ar milyar euro aldı.

BBC'nin Brüksel'deki muhabiri Oana Lungescu, sıradaki ülkenin Romanya olduğunu söylüyor.

 
 Ekonomiye yüklü miktarda nakit pompalanmasının ancak krizi uzatmaya yaradığını Amerika kendi tarihinden, 1930'lardan öğrenmeliydi. AB aynı tuzağa düşmeyecek

 
Çek Başbakan Mirek Topolanek
AB liderleri, Brüksel'deki iki günlük zirvelerinin sonunda ayrıca Uluslararası Para Fonu IMF'ye 75 milyar euro (yaklaşık 100 milyar dolar) vermeye karar verdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, küresel krizde zor duruma düşen ülkelere yardım edebilmesi için IMF'nin kaynaklarının ikiye katlanarak, 500 milyar dolara çıkarılmasına çalışacaklarını söyledi.

IMF'de reform konusunda nihai kararın, 2 Nisan'da Londra'da yapılacak G20 zirvesinde verilmesi bekleniyor.

ABD'ye tepki

Ancak Avrupa Birliği liderleri, ABD'nin yeni kurtarma paketleri açıklayarak, ekonomilerine daha fazla para pompalamaları taleplerine direndi.

Birlik öncelikle uygulanmakta olan 500 milyar euro'luk paketin etkilerini beklemek gerektiği görüşünde.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, zirve öncesinde bu konuda sert bir açıklama yapmış ve ülkesinin üzerine düşeni yaptığını, zaman tanımak gerektiğini söylemişti.

AB bu tutumu G20 zirvesinde de sürdürecek ve yeni paketlerden çok, küresel finans sisteminde reformun tartışılmasını isteyecek.

Zirve sonunda AB dönem başkanı olarak konuşan Çek Başbakanı Mirek Topolanek "G20 zirvesinin amacı uluslararası sermaye piyasalarının daha iyi denetlenmesidir, buna ihtiyaç vardır" dedi.

Topolanek daha sonra BBC'ye verdiği mülakatta "Ekonomiye yüklü miktarda nakit pompalanmasının ancak krizi uzatmaya yaradığını, Amerika kendi tarihinden, 1930'lardan öğrenmeliydi. AB aynı tuzağa düşmeyecek" dedi.

ABD ise daha bu hafta, ülke ekonomisini resesyondan çıkarma çabaları kapsamında 1,2 trilyon dolar harcayacağını açıklamıştı.

Nabucco'ya 200 milyon

AB liderleri ayrıca Nabucco boru hattı projesinin de dahil olduğu beş milyar dolarlık bir enerji altyapısı paketi üzerinde uzlaşmaya vardı.

Pakette Nabucco'ya 200 milyon euro ayrıldı; diğer projeler gibi bu kaynağın da 2010 yılı sonuna kadar harcanması istendi.

Orta Asya ve belki de Orta Doğu doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıması planlanan 3.300 kilometrelik Nabucco hattının, resmi tahminlere göre 7,9 milyar euroya mal olması bekleniyor.

Ocak ayında Macaristan'da yapılan bir toplantıda Macaristan Başbakanı Ferenc Gyurcsany, AB'ye proje için 2 milyar euro bulma çağrısında bulunmuştu.

Macaristan başbakanı 200 ya da 300 milyon euronun Nabucco'nun ön finansman ihtiyacını karşılayabileceğini, ardından da daha güçlü mali taahhütler gerekeceğini söylemişti.

Almanya, Nabucco boru hattına kamu fonları aktarılmasına karşı çıkıyordu.

Polonya ve eski Doğu Bloku'na mensup ülkeler ise Avrupa'nın Rus doğal gazına bağımlılığının ancak bu proje sayesinde kırılacağını savunarak projeyi destekliyor.

Beş milyar dolarlık ek enerji bütçesi, kullanılmayan tarım sübvansiyonlarından geliyor.

Bütçenin çoğu enerji şebekesinin yenilenip birbirine bağlanmasına, bir kısmı da yeşil enerji projelerine ve özellikle Macaristan'da ADSL bağlantılarının yaygınlaştırılmasına harcanacak.

BBC



Bu haber 743 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,496 µs