En Sıcak Konular

İsrail bu kez de Kudüs'e taktı

20 Mart 2009 20:21 tsi
İsrail yönetiminin, Arap Birliği tarafından üç yıl önce "2009 Arap Kültür Başkenti" ilan edilen Kudüs için kentte kutlama yapılmasını yasaklayacağı bildirildi.

İsrail radyosuna konuşan İsrail ordusundan kaynaklar, kutlamaların Arapların Kudüs üzerindeki Filistin egemenliğine vurgu yapmayı hedeflediği için kutlamaların yasaklanacağını dile getirdiler. Yarın gerçekleştirilmesi planlanan kutlamaların engellenmesi için de yetkililerin önlem almasının beklendiği belirtiliyor. Yarın başlayacak kutlamalara Arap ülkelerinden birçok heyetin de katılması bekleniyordu.

Arap Birliği, 3 yıl önce sessiz bir şekilde Kudüs'ü "2009 Arap Kültür Başkenti" ilan etmişti. Kültür başkenti ilan edilen yerler, Arap kültürüne olan bağlılıklarını göstermek için bu kapsamda şiir, müzik, dans gibi kültürel alanlarda birçok etkinlik düzenliyor. Kudüs'teki etkinliklerin de yarın başlaması bekleniyor.

Ancak İsrail, Kudüs'ün Arap kimliğine vurgu yapacak bu etkinliklere karşı çıkıyor. İsrail, Kudüs'ün "bölünmez ve ebedi" başkentleri olduğunu iddia ediyor. Filistinliler ise bu etkinliği, kent üzerindeki haklarını vurgulamak için kullanmak istiyor. Filistinliler, Doğu Kudüs'ün gelecekte kurulmasını istedikleri Filistin devletinin başkenti olarak görüyor. Kudüs konusu, iki taraf arasındaki barış görüşmelerinde de hep en tartışmalı madde olmuştu.

Kutlamalar ile ilgili Kudüs'te daha geçen seneden gerginlikler yaşanmıştı. İsrail polisi, geçtiğimiz yıl Mart ayında Kudüs'ün Arap kültür başkenti seçilmesiyle ilgili gerçekleştirilen bir organizasyonun düzenlenmesini engellemişti. Doğu Kudüs'te, Kudüs'ün kültür başkenti seçilmesiyle ilgili olarak düzenlenen logo yarışmasını kazananların duyurulacağı etkinliğin gerçekleşeceği tiyatro binasının kapıları İsrail askerleri tarafından kilitlenmiş ve bina askerler tarafından çevrilmişti. Yaklaşık 50 kadar katılımcı ise bunun üzerine bir basın açıklaması yapmak istemiş; fakat İsrail askerleri buna engel olmuştu.

Yarışmayı kazanan Halid Hureni isimli Filistinli de ödülünü alamamıştı. Batı Şeria'da yaşayan Hureni, Kudüs'e girmek için İsrail otoritelerine başvurmak için zaman bulamadığından dolayı etkinliğe katılamamıştı. Hurani'nin kazanan logosunda ise üzerinde bir Kudüs siluetinin yanında çeşitli renkler içeren sekiz köşeli bir yıldız bulunuyor. Logoda ayrıca dikenli tellerle çevrilmiş bir cami ve kilise figürü yer alıyor.

Öte yandan Filistin Yönetimi yetkilileri de birçok Arap ülkesine gerçekleştirdikleri ziyaretlerde kutlamalar için destek istemişlerdi. Bu minvalde Arap ülkelerinde Kudüs'ün Arap kültür başkenti olması vesilesiyle kutlamalar da düzenlenecek.

Arap Birliği, Kudüs'ü ilk olarak 2011 yılının Arap Kültür Başkenti ilan etmişti. 2009'da ise Irak'ın başkenti Bağdat vardı. Ancak 3 yıl önce güvenlik sebepleriyle Irak, Bağdat'ı geri çekmiş bunun üzerine de 2009 için Kudüs Arap Kültür Başkenti olarak belirlenmişti. Geçtiğimiz yılın Arap Kültür Başkenti ise Suriye'nin başkenti Şam olmuştu.

Ancak İsrailli yetkililer, Arap Birliği'nin kararından haberleri olmadığını savunuyor. İsrail ayrıca Kudüs'te Filistinlilerin siyasi faaliyette bulunmalarını da yasaklıyor. Bu yüzden Kudüs'te kutlamaların yapılmasının çok zor olduğu belirtiliyor. Kudüs'te yaklaşık 180 bin Filistinli yaşıyor.

cihan



Bu haber 639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,301 µs