En Sıcak Konular

RTÜK üyelerinden YSK'ya başvuru

20 Mart 2009 19:48 tsi
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeleri Şaban Sevinç ve Mehmet Dadak, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı'na (YSK) başvurarak, RTÜK tarafından ''Çarkıfelek'' programıyla ilgili raporun mevzuata aykırı olarak YSK'ya gönderildiğini savundu.

Başvuruda, ''Program sunucusu Mehmet Ali Erbil'in sözlerinde bir ihlal bulunmamaktadır ve yaşanan bir olayın kamuoyuna haber olarak duyurulmasından ibarettir'' denildi.

Sevinç ve Dadak'ın yaptığı yazılı açıklamaya göre, 2 RTÜK üyesi, Çarkıfelek programına ilişkin YSK'ya sevk edilen raporlarla ilgili olarak kurula başvuruda bulundu.

Sevinç ve Dadak'ın, YSK'ya yaptıkları başvuruda, Üst Kurul'un 18 Marttaki toplantısı öncesi üyelere dağıtılmayan Fox TV'ye ait ve Mehmet Ali Erbil'in sunduğu Çarkıfelek programını içeren 19 Mart tarih ve 34008/869 sayılı RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı raporunun, toplantıdan bir gün sonra RTÜK Başkanı Zahid Akman tarafından YSK'ya gönderilen raporlar arasına konulduğu belirtildi. Başvuruda, şunlar kaydedildi:

''Mehmet Ali Erbil, Çarkıfelek programında, basına da yansıdığı gibi İstanbul'da bindiği İDO vapurunun AKP seçim otobüsünü beklediği için 20 dakika geç kalktığını ve vapurda sadece iktidara yakın olarak bilinen Kanal 24'e ait televizyonun izlenebildiğini belirtmiş ve bu durumu kınamıştır.

Bu yayına ilişkin RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi uzmanlarınca hazırlanan raporun, 18 Mart tarihindeki Üst Kurul toplantısından sonra 19 Mart 2009 tarihinde hazırlanmış olması nedeniyle bir sonraki Üst Kurul toplantısında alınacak toplu kararla YSK'ya sevki gerekirdi. Bu usul izlenmeyerek Üst Kurul Başkanı'nın, toplantı tarihiyle çeliştiği halde üyelere bilgi vermeden bu raporu YSK'ya sevk edilen raporlar içine katması 3984 sayılı yasamızın 7/son hükmüne ve 11 Mart 2009 tarih 18/1 nolu karara aykırıdır.

Kaldı ki Çarkıfelek programında Mehmet Ali Erbil'in dile getirdiği rapora konu olay hem Kanal 24 yönetiminin hem de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığının yaptığı açıklamalarla doğrulanmıştır. Rapor içeriğindeki, program sunucusu Mehmet Ali Erbil'in sözlerinde bir ihlal bulunmamaktadır ve yaşanan bir olayın haber olarak kamuoyuna duyurulmasından ibarettir. Durumu gereği için takdirlerinize arz ederiz.''

 
aa



Bu haber 584 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,543 µs