İnadına sandık! | " /> İnadına sandık! | "/>

En Sıcak Konular

İnadına sandık!

20 Mart 2009 18:31 tsi
İnadına sandık! Yüksek Seçim Kurulu (YSK) maalesef büyük bir hata yaptı. Seçimlere gölge düşürebilecek bir krize yol açtı.

DEMOKRASİ İÇİN OKUYUN!

Problem ortaya çıktığında da yanlışını tashih edemedi, süreci iyi yönetemedi. YSK, TC kimlik numarasının nüfus cüzdanlarında bulunmasını istiyor ve aksi takdirde vatandaşın oy vermesinin mümkün olmadığını söylüyordu.

Diyelim ki bu doğru, o zaman YSK niçin bu hayatî konuyu seçime iki hafta kala açıkladı? Üstelik yaptıkları açıklama sessiz sedasız diyebileceğimiz bir şekilde kendi internet sitesinden duyuruldu. Milyonlarca seçmen, YSK'nın internet sitesini okumak ya da o sitedeki duyuruları rutin haber yapan TRT'de görme imkânına sahip olmayabilir. Mahallî seçimlerin 29 Mart'ta yapılacağı yıllar öncesinden belli. Ancak YSK, seçim sabahı milyonlarca insanı şoke edecek bir talebi kamuoyuna iki hafta önce derin bir sessizlikle duyuruyor; bunun makul bir izahı yok.

'Nüfus cüzdanında TC kimlik numarası olmayanlar oy kullanamayacak' kararından sonra bütün partiler bir araya geldi ve YSK'yı ziyaret ederek, bu konudaki talebin yumuşatılmasını istedi. Manzara gayet açık: Vatandaşın seçime on gün kala bu sürpriz talebi yerine getirmesi mümkün değil. Nüfus müdürlükleri önünde binlerce insan kuyruğa girdi. Bu aşamada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül devreye girdi ve YSK Başkanı ile görüştü. Sonuç ne: YSK dediğim dedik diyor; sadece talebini biraz daha yumuşatıyor.

Sorun çözüldü mü? Hayır

298 sayılı kanunu yapanlar diyor ki: 'Biz bu yasayı YSK'nın anladığı manada yapmadık.' YSK'nın umurunda değil; adeta 'biz böyle yorumluyoruz' diyorlar. YSK, Türkçedeki 'veya' bağlacının anlamını sündürdükçe sündürüyor ve içinden çıkılmaz bir mantıkla vatandaşın anayasal hakkı olan oy verme özgürlüğünü zora sokuyor. Üstelik şu gerçeği de görmezden geliyor: YSK tarafından gönderilen seçmen kâğıtlarında zaten her seçmenin kimlik numarası var. Bu nedenle, kimliğiyle gittiğinde seçmenin elinde aynı zamanda seçmen kartı bulunuyor ve o kartta TC kimlik numarası görülüyor. Seçmen kartındaki bilgilerle mevcut nüfus cüzdanındaki bilgilerin karşılaştırılması çok mu zor? O halde niçin oy verme işlemleri bu kadar zorlaştırılıyor?

Bugünkü teknoloji sayesinde bir kişinin mükerrer oy kullanması imkânsız. Seçmen kayıtları, TC kimlik numarası esas alınarak yapıldı zaten. Buna rağmen niçin 'ille de git şu belgeleri getir' deniyor? Halkın iradesinin sandığa yansımasından endişe edenler mi var? Millî iradeyi bürokratik yollarla gölgelemek isteyenler mi var? Görünen o ki; bu dayatma, en çok Anadolu seçmenini etkileyecek. Doğu ve Güneydoğu'da bazı yerleşim birimlerine kış şartları nedeniyle ulaşım imkânı yok. Bu seçmenler nasıl nüfus müdürlüklerine gidip evrak temin edecekler? Açık söylemek gerekirse YSK Başkanı özel bir şirkette yönetici olsa ve bu tarz bir kargaşaya yol açsaydı işten atılırdı. Siyasî bir kurumun başında olsa istifa etmeye mecbur kalırdı. Halka bu kadar zorluk çıkarmanın anlamı yok.

Bütün partilerin 'yasa yanlış yorumlanıyor' dediği bir konuda YSK direniyor. Tepki çekince de biraz yumuşuyor ve nüfus kaydı örneğini kabul edeceğini belirtiyor ama bu yetmez.

Partili partisiz, kararlı kararsız bütün seçmenlere sesleniyoruz: OYUNUZA SAHİP ÇIKIN! Bürokratik hilelere boyun eğmeyin. Bu, bir demokrasi sınavıdır; inadına sandığa sahip çıkmak gerekiyor!

zaman



Bu haber 687 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,577 µs