En Sıcak Konular

Küresel kriz korumacılığı arttırıyor

20 Mart 2009 17:45 tsi
Küresel ekonomik kriz, korumacılığın resesyonu derinleştireceği korkularına rağmen, birçok ülkenin kendi ekonomilerini ve sanayilerini desteklemesi için adımlar atmasının önünü açtı.

Ülkelerin kendi sanayilerini destekleme önlemleri korumacılık eleştirileriyle karşılaşırken, bu bazı ülkelerin önlemler almasını engellemiyor. Bu ülkeler şöyle sıralanıyor:

ABD: ABD Başkanı Barack Obama'nın geçen ay imzaladığı 787 milyar dolarlık paketi, firmaların ABD çeliği ve diğer ABD yapımı malları kullanmasını ifade eden maddesi nedeniyle eleştirildi.

Hükümet, geçen yıl 19 Aralıkta ABD'li otomotiv üreticileri General Motors (GM) ve Chrysler'a 17,4 milyar dolar kredi verdi. Hükümete yeniden yapılanma planlarını sunan bu iki şirket 17 Şubatta 22 milyar dolar daha kredi talebinde bulundu.


ARJANTİN: Otomotiv parçaları, tekstil, televizyon, oyuncak, ayakkabı ve deri mallarına lisans şartı koydu.

İNGİLTERE: Enerji alanında çalışan işçiler, ücretleri düşürdüklerini söyleyerek diğer AB ülkelerinden gelen işçilerin çalıştırılmasıyla ilgili İngiltere'de protesto gösterileri düzenledi.

İngiltere, ocak ayında otomotiv sektörüne 3,29 milyar dolar kredi vereceğini açıkladı.

ÇİN: Çin, piyasalarına girişi engellediği ya da para birimi yuanın değerini düşük tutmak dahil ihracatçılarına haksız biçimde yardım ettiği gibi şikayetlerin hedefi oldu. Roma'da düzenlenen G-7 maliye bakanları toplantısında, Pekin yönetiminin yuanın değerinin artmasına izin vermesi övüldü, ancak bu sürecin devam etmesi çağrısında bulunuldu.

Çin, İrlanda'dan domuz eti, Belçika'dan çikolata, İtalya'dan konyak, İngiltere'den sos, Hollanda'dan yumurta ve İspanya'da süt ürünleri ithalatını yasakladı.

Çin Ticaret Bakanlığı, önceki gün Coca Cola firmasının, Çin'in en büyük meyve suyu şirketlerinden biri olan Huiyuan firmasını 2,4 milyar dolara satın alma teklifini, rekabet kuralları ve tekelleşmeyi önlemek gerekçesiyle reddetti.

 Böylece yabancı bir şirketin, Çin'deki en büyük yabancı kaynaklı satın alma operasyonu engellendi.
Karar, Çin'de ekonomide ulusalcılığın yükseldiği kaygılarını artırdı.

AVRUPA BİRLİĞİ: Çin malı vida, cıvata, mum ve çelik tel ürünlere anti-damping uygulaması başlattı. Süt ürünleri için ihracatta sübvansiyon uygulamasına geri döndü. ABD'den ithal edilen biyodizel için anti-damping vergisi koydu.

FRANSA: Hükümet, zor durumdaki Peugeot-Citroen ve Renault otomotiv şirketlerine 3'er milyar avroluk yardımdan yararlanabilmeleri için üretimlerini Fransa'da yapmaları koşulunu getirdi.

HİNDİSTAN: İthal edilen çelik ürünlerdeki gümrük vergisini yükseltti. Kamu güvenliğini gerekçe göstererek, Çin'den oyuncak ithaline 6 ay yasak getirdi.

ENDONEZYA: Yaklaşık 4 milyon olan kamu personeline ayakkabıdan ağır makinelere kadar yerel ürünleri kullanma zorunluluğu getirmeyi planlıyor. Elektronik, konfeksiyon ürünleri, oyuncaklar, ayakkabılar ve gıda ürünleri gibi bazı ithal ürünlerin giriş noktaları olan havaalanı ve limanların sayısını sınırladı.

İTALYA: Otomobil sanayi için 1,7 milyar dolarlık paket açıkladı. Bu çerçevede, otomobil üreticileri İtalya'daki fabrikalarını muhafaza edecek.

MALEZYA: Vatandaşları işsizlikten korumak için Ocak ayında fabrikalar, mağazalar ve restoranlarda yabancıların çalıştırılması yasaklandı.

MEKSİKA: ABD'nin Meksika yapımı kamyonların otoyollarda kullanılmasını engellemesinin ardından, Meksika da ABD'den ithal edilen 90 tarım ve mamul maddeye uygulanan gümrük tarifelerini yükseltti.

RUSYA: Zor durumdaki otomobil sanayini korumak için kullanılmış ithal otomobillerdeki vergiyi artırdı.
Yerli üreticileri korumak için 15 Şubat-15 Mayıs 2009 tarihleri arasında ithal edilen pirincin tonuna 160 avro ithalat tarifesi koydu.

EKVADOR: Tereyağ, hindi, mobil telefonlar, gözlükler, inşaat malzemeleri ve ulaşım ekipmanlarının da içinde olduğu 940 ürünün gümrük tarifelerini artırdı.

A.A.



Bu haber 558 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,318 µs