En Sıcak Konular

Başkan Haşim Kılıç söz verdi

20 Mart 2009 17:02 tsi
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Okan Müdessiroğlu'na çarpıcı açıklamalarda bulundu.

"Tıkır tıkır işleyen" bir yüksek mahkeme sözü veren Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, "2010'un sonunda başvurudan itibaren 5 ay içinde karar verecek hale geleceğiz" dedi..

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, "tıkır tıkır işleyen" yüksek mahkeme sözü verdi. Kılıç, Anayasa Mahkemesi'nin performansı, yasama-yürütmeyargı organları arası ilişkiler, AB normları, kamuoyundaki "yasadışı dinleme" kaygısıyla ilgili SABAH'a değerlendirmede bulundu ve şu mesajları verdi:

* Tıkır tıkır işleyen bir Anayasa Mahkemesi hedefledik. Üyelerimiz özverili çalışılıyor. Bu hızla, 2010'un son döneminde, başvurudan itibaren 5 ay içinde kararını veren Anayasa Mahkemesi olacak.

* 2007 yılında göreve geldiğimde, 2002'den kalan gerekçeli kararlar bekliyordu. Şu anda 2002-2005 dönemini tamamladık. Halen 160 dosya bekliyor. Gerekçeli karar çok önemli. Karar veriyorsunuz 2 yıl sonra gerekçesi çıkıyor. Bu durum Anayasa Mahkemesi'nin kurumsal kapasitesini ve imajını olumsuz etkiliyor. Gelecek yıldan itibaren karar verdiğimizde gerekçesi bir ay içinde Resmi Gazete'ye gönderilecek.

TELEKULAK İTİRAFI

* Fransız Anayasa Konseyi Başkanı J. Louis Debre, önümüzdeki ay Türkiye'ye gelecek. Kendisi Fransa'nın eski Meclis Başkanı. Türkiye'ye sempatisi olan bir isim. Meclis Başkanı iken Fransa'da soykırımın inkârını suç sayan yasa görüşülüyordu. "Süre doldu" dedi ve oylama yapılmadı. 24 Nisan'da hem Anayasa Mahkemesi yeni binasının açılışını yapacağız. Hem de 20 ülkenin anayasa mahkemesi başkanı ile birlikte bir sempozyum gerçekleştireceğiz. Rusya, İspanya, Fransa, Avusturya, Almanya, Kore gibi ülkelerden katılım olacak. 6 ülkenin anayasa mahkemesi başkanı "bireysel başvuru" hakkını ele alacak. Ülkelerindeki deneyimleri, uygulamaları aktaracak.

* Yeni binadaki Yüce Divan Salonu'nda AB müktesebatı ile uyumlu olarak savunma ve iddia makamları eşit düzeyde bulunacak.

* (Kamuoyundaki yasadışı dinleme paranoyası anımsatılınca) "Yok demek" gerçeği inkâr etme anlamına gelir. Yargının görevini gereği gibi yerine getirdiği kanaatini taşımıyorum. Yargı sanki hareketsiz kalıyor. Savcılara büyük görev düşüyor. Anayasa Mahkemesi, Telekom İletişim Başkanı'nın (TİB) Başbakan tarafından değil, üç kararname ile atanması gerektiğine ilişkin karar verdi. TİB, yasal dinlemeye uç veren bir kurum. Verdiğimiz kararla, psikolojik eşik aşıldı. Problemi çözer mi? Çözmez. Çözümü başka yerlerde.

* Cumhurbaşkanı'nın daveti üzerine yapılan zirvede, yargı organları başkanlarının yasama ve yürütme organlarıyla ilişkilerine çok dikkat ettiklerini gördüm. Arzu edilen diyalogların kurulamadığını müşahede ettim. Dikkatten, hassasiyetten kaynaklanan kurumsal içe kapanıklık var. Yasama, yürütme, yargı organı başkanlarının Cumhurbaşkanı'nca bir araya getirilmesi, yargı sorunlarının daha rahat anlatılmasına olanak verdi.

* Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanları sanırım Çankaya'daki görüşmeden en fazla faydalanan isimler oldu. Neticede üniforma, belli kısıtlamalar, hatta uzaklık getiriyor. Oysa onlar da anayasanın yüksek yargı başlığı altında tanımladığı kurumların temsilcileri.

OKAN MÜDERRİSOĞLU-SABAH



Bu haber 589 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,745 µs