'Kırmızı kitap' eline nasıl geçti? | " /> 'Kırmızı kitap' eline nasıl geçti? | "/>

En Sıcak Konular

'Kırmızı kitap' eline nasıl geçti?

20 Mart 2009 14:06 tsi
'Kırmızı kitap' eline nasıl geçti? Sadece MGK üyelerinin görebildiği kitap o 'gazeteci'ye nasıl sızdırıldıı?

Adem Yavuz Arslan / Bugün

Balbay’ın ‘Kırmızı Kitap’ı

Daha da çok konuşulacak gibi. Kulislere göre Balbay'da gizlilik derecesi çok yüksek evraklar çıktı. Hatta bunlar arasında Milli Güvenlik Siyaset Belgesi, nam-ı diğer 'Kırmızı Kitap' da var. Bir gazetecide 'Kırmızı Kitap' ne arar? Sadece MGK üyelerinin görebildiği 'Kırmızı Kitap' Balbay'a nasıl sızdı?

Bu sorunun cevabını bulabilmek için Silivri'deki mahkeme ile Ankara arasında yoğun bir trafik var. Birden fazla kurum 'çok gizli' evrakların nasıl sızdırıldığı sorusuna cevap arıyor. Soruşturma bitmiş değil. Ama mahkemeye ulaşan veriler çok daha ilginç bir tabloyu ortaya koyuyor.

Önce hatırlatalım. Kırmızı Kitap olarak bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ni (MGSB) 'devletin yol haritası' olarak tanımlamak mümkün. MGSB son olarak 2005'te yenilendi ve 24 Ekim 2005'te; Sezer başkanlığındaki MGK toplantısında kabul edildi. Bu belge 'çok gizli' olduğu için yazımı ve dağıtımı prosedüre bağlı. Tarihi MGK öncesi özel kuryelerle belgenin son taslağı MGK Genel Sekreterliği tarafından kurul üyelerine gönderildi.

Başbakan Erdoğan dahil her üyeye teslim edilen kopyaya bir kod veriliyor. Toplantı günü taslaklar görevliler tarafından toplanıp son şekli verildikten sonra yeni bir kodla üyelere tekrar dağıtılıyor. İşte Balbay'da çıkan 'çok gizli' Kırmızı Kitap'ın izini süren mahkeme taslaktaki koddan kimden sızdığını tespit etti. Üstelik Balbay'da çıkan Kırmızı Kitap ile orijinali birebir aynı.

Mahkemenin bu süreçte nasıl bir yol izleyeceği henüz bilinmiyor. Ama 'Kırmızı Kitap'ı paylaşan dönemin kuvvet komutanının adı 367 tartışmalarında da gündeme gelmişti. Hatırlanacağı üzere aynı komutanın, dönemin mahkeme başkanı Tülay Tuğcu'ya "367 konusunda istenilen yönde karar almazsanız, ordu darbe yapacak" dediği iddia edilmişti. Tuğcu'nun da "bunu çocuklarıma anlatamam" diyerek tepki verdiği, hatta ağladığı haberlere konu olmuştu. Yine aynı ismin yüksek mahkeme üyelerinden Deniz Kuvvetleri kökenli üyesi Serdar Özgüldür ile görüştüğü, 367 için lobi yaptığı ortaya çıkmıştı.

Silivri'nin nasıl bir yol izleyeceği bilinmiyor. Fakat 'gazeteciliğin ötesinde' işler yaptığı net olan Balbay'ın uzun süre daha tartışma konusu olacağı kesin. Bu arada ilginç bir ayrıntı da şu: Piyasa da ki Balbay kitapları arasında söz konusu günlüklerini kullanarak yazdığı bir kitabı yok.

ÖZKÖK DAHA NE DESİN?

Darbe günlüklerinin hukuki boyutu bir yana, ortaya çıkan belgeler ülke olarak dönenim Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'e ne kadar çok şey borçlu olduğumuzu bütün çıplaklığı ile gösteriyor. Eğer Özkök Paşa dik durmasa, amiyane tabirle hafif yalpalasa neler yaşayabileceğimizi düşünmek bile kötü.

Eğer bugün göreceli de olsa istikrarlı bir ülkeysek, 'mütevazı' bir demokrasimiz varsa bunda Özkök Paşa'nın ciddi bir katkısı var. Balans ayarı yapmak isteyen 'darbesever' komutanlara fırsat tanımayarak ülke tarihine geçmiş oldu. Fikret Bila'ya konuşan Hilmi Özkök ve Yaşar Büyükanıt 'mahkeme çağırırsa tanık veya sanık fark etmez, bildiğimiz doğruları anlatırız' dediler.  Bundan sonra söz yargıda. Özkök ve Büyükanıt artık daha ne desin?



Bu haber 1,960 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,592 µs