En Sıcak Konular

Toptan: YSK sorunu çözdü

20 Mart 2009 13:04 tsi
TBMM Başkanı Köksal Toptan, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası konusunda çok büyük bir hoşgörüyle seçimlerin tartışmasız bir şekilde gerçekleşmesine imkan sağladığını söyledi.

Toptan, Nevruz Bayramı kutlamaları çerçevesinde ''Semeni'' takdimine gelen Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi (TÜRKSOY) heyetini kabul etti.

Kabul öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan TBMM Başkanı Toptan, Türkiye'nin seçimlere bir bayram havası ve şölen içinde gittiğine işaret ederek, tereddütler uyandıran bir durumu da YSK'nın çözdüğünü hatırlattı. Toptan, şöyle devam etti:

''YSK sorunu doğrudan çözdü. Seçim sonuçlarına etki edecek bir sorunla karşı karşıyaydık. YSK, çok büyük bir hoşgörüyle bunu da çözmüş oldu ve artık seçimlerin tartışmasız bir şekilde gerçekleşmesine imkan sağladı. Kalan süre içinde Türkiye'de bu olumlu hava devam edecektir ve vatandaşlarımız, özgür iradeleriyle 29 Mart'ta yerel yöneticilerini seçecektir. Ondan sonra gündemimize bakarız; ne yapmamız gerekiyorsa onu yapmaya çalışırız.''

Son zamanlarda Meclisten geçmesi gereken AB'ye uyum yasaları gibi önemli kanunlar bulunduğunu, ancak seçimlerin devreye girmesiyle ara verilen bu çalışmaların ne zaman başlayacağına ilişkin bir soruyu Toptan, şöyle cevapladı:

'' Benim Eylül ayında grubu bulunan partilerin liderlerine yazdığım mektupta 4 ana başlık altında bir uzlaşma komisyonu kurulmasını önermiştim. Bunlardan biri de AB'ye uyum yasalarıydı. Ama o gerçekleşmedi. Sadece 4 grupla iç tüzükle ilgili çalışmayı gerçekleştirilebildik.

Yeni dönemde AB ile ilgili yasaların yeniden ele alınmasında, bir uzlaşma içinde o çalışmanın yürütülmesinde fayda görürüm.''

''Siz buna öncülük edecek misiniz?'' sorusuna da Toptan, ''Tabii görevim... Elimden ne geliyorsa onu yapacağım, geçen dönemde Adalet ve Kalkınma Partisi ile CHP'nin uyumu sayesinde, AB yasalarını çıkardık. Bu anlayışın bu dönemde de devam etmesinde yarar görüyorum''' cevabını verdi.

-''UZLAŞMA OLURSA İYİ OLUR''-

TBMM Başkanı Toptan, ''AB uyum yasalarının yanı sıra Anayasa değişikliğine ilişkin çalışmalar da olacak mı?'' şeklideki soruyu cevaplarken de şöyle konuştu:

''Şimdi önerdiğimiz gruplardan biri Anayasa değişikliğiydi. Bir diğeri, Siyasi Partiler, Seçim ve Siyasetin Finansmanı, Siyasi Etik Kanunu idi. Bütün bunları yeniden gözden geçirmemizde yarar var. Şu anda, seçimlerin bitmesi, ondan sonra herkesin seçim yorgunluğunu attıktan sonra da bunlara eğilmesi lazım.''

Toptan bu kanunların uzlaşma olmadan çıkıp çıkmayacağına ilişkin soruyu da ''Uzlaşma olursa çok iyi olur. Öyle bir geleneğimiz de var bizim...'' diye cevapladı.

-HAZIRLIKLAR YAPILDI-

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Türkiye gelmesi ve Mecliste konuşmasının söz konusu olduğunun hatırlatılması üzerine KÖksal Toptan, bu konuda henüz kesinleşmiş bir durumun olmadığını, ancak ABD Başkanının TBMM'den milletvekillerine, Türkiye'ye ve bütün dünyaya hitap etmesini arzu ettiklerini bildirdi. Toptan, ''Bu konuda ABD'den gelen heyetle arkadaşlarımız bir çalışma gerçekleştirdiler. Biz, gelecekmiş gibi bütün hazırlıklarımızı yaparız. Şimdiye kadar TBMM önemli konukları ağırladı. Obama'nın gelmesi halinde de kendisi de en iyi şekilde ağırlanır.'' dedi.

-TÜRKSOY HEYETİ-

Toptan, TBMM'de TÜRKSOY heyetini kabulünde yaptığı konuşmada da Türk dünyasının ortak bir bayramının kutlandığını belirterek, Nevruz'un ''yeni gün'' anlamına geldiğini söyledi. Toptan, bu yeni günün umutların yenilenmesi anlamını taşıdığını ifade ederek, Nevruz'un aynı zamanda çağları birbirine bağlayan ortak bir duygu olduğunu kaydetti.

 
aa



Bu haber 548 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,024 µs