En Sıcak Konular

Dolar bilmecesi...

20 Mart 2009 10:48 tsi
Dolar, Merkez Bankası'nın faizleri indirmesiyle bir miktar yükseldi ama dolarla ilgili dış piyasalardaki endişeler dolara yön verecek.....

Merkez Bankası dün kısa vadeli faizleri beklentiler dahilinde 100 baz puan indirerek tarihinin en düşük seviyesine çekerken bankacılar Merkez Bankası'nın uzun süre faizi düşük tutacağının sinyalini verdiğini vurguladılar.

Merkez Bankası son 5 toplantısında iktisadi faaliyetteki yavaşlamaya vurgu yaparak toplam 625 baz puan indirim gerçekleştirerek borçlanma faizlerini yüzde 10.50'ye çekti.

ING Bank ekonomisti Pınar Uslu enflasyon hedefine ulaşma konusunda rahat olan Merkez Bankası'nın, bu ayki açıklamasında bir önceki aya göre "daha temkinli olmayı tercih ettiği"ni söyledi ve "Nisan ayında yapacağı 50 baz puanlık faiz indirimiyle O/N borçlanma faiz oranını yüzde 10'a çekmesinin ardından uzunca bir süre beklemeyi tercih edeceğini düşünüyoruz. Diğer bir deyişle Merkez Bankası'nın uzunca bir süre bu faizi koruyacağını, ancak büyüme konusunda beklentilerinde daha kötümser olması halinde faiz indirimine gerektiği anda başvuracağını öngörüyoruz" diye ekledi.

Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar tarafından yayımlanan notta, "Bugün yayınlanan IMF'nin G-20 toplantı öncesi notunda, merkez bankalarının faizleri uzunca bir süre düşük tutacağı mesajını net bir şekilde iletmeleri gerektiği belirtiliyordu. Merkez Bankası'nın bugünkü faiz kararı notunda da bu mesajın verildiği dikkat çekiyor" denildi.

"DOLAR REZERV PARA BİRİMİ OLMA ÖZELLİĞİNİ KAYIP MI EDİYOR" ENDİŞESİ

Bankalararası piyasanın dünkü spot kapanışında 1.6840 TL olan daha sonra 1.71 TL'nin üzerine çıkan dolar bugün güne dünkü kapanışına paralel bir seviye olan 1.7095 TL'den başladı.

İstanbul serbest piyasada dolar 1.7120, euro 2.3320 liradan güne başladı.

Kapalıçarşı'da 1.7020 liradan alınan dolar 1.7120 liradan satılıyor. 2.3220 liradan alınan euro'nun satış fiyatı ise 2.3320 lira olarak belirlendi.

Serbest piyasada dün kapanışta doların satış fiyatı 1.7070 lira, euro'nun satış fiyatı ise 2.3300 lira olmuştu.

Dolar, bir miktar değer kazanmasına rağmen, dünyanın rezerv para birimi olma özelliğini kaybedeceği endişeleri nedeniyle haftanın son gününde 24 yılın en büyük haftalık kaybını göstermeye yakın seviyelerdeydi.

BORSA DÜŞÜŞLE AÇILDI

İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, dünkü ikinci seans kapanışına göre 144,59 puan düşerek 23.824,24 puan seviyesinde açıldı.

Hisse senetleri, bu seviyede ortalama yüzde 0,60 oranında değer
yitirdi.

sabah



Bu haber 500 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,979 µs