Hilmi Özkök notları | " /> Hilmi Özkök notları | "/>

En Sıcak Konular

Sezer'in Hilmi Özkök notları

20 Mart 2009 10:41 tsi
Sezer'in Hilmi Özkök notları Ahmet Necdet Sezer'in, Org. Hilmi Özkök'ün arkasından söylediği sözler de Mustafa Balbay'ın günlüklerinde çıktı. İşte o sözler..

Sezer: Hilmi Cumhurbaşkanı olursa Ordu karışır

Balbay’a atfedilen günlükte, Büyükanıt’ın G.Kurmay Başkanlığı’na atanma süreciyle ilgili olarak Sezer’in görüşleri şöyle anlatılıyor:

“Hilmi’ye (Özkök) bozuk... Y.anıt’la (Yaşar Büyükanıt) konuşmuş. Bu işi 45 gün önceden bitirmek ve kesinlikle bunların eline bırakmamak gerek. Bu yüzden 45 günden önce istifa etmeli ve yerine atamayı hemen yapmalı. Bunu kendisine dedim, o da tamam plan yapalım dedi...”
“Bana Yaşar’ı istemediklerini söyledi. Ben niye bunu zamanında bana demedin dedim, ‘Demedim mi’ dedi. Adamlar bu noktaya gelmesini istemediklerini, bir üst noktaya çıkartır mı? Baş başa görüştüler. Başbakan açıklama yaptı ama ben hiçbirine inanmıyorum...”
“Eğer görev uzatımı gibi bir şey olursa benim ne diyeceğimi biliyorlar. Böyle bir durumda ordu altüst olur. Yaşar olmazsa yerine gelen bunların adamıymış gibi muamele görür. Hilmi CB (Cumhurbaşkanı) olursa ordu daha da karışır..”

-İlhan abi 2 günlüğüne geldi. Mümtaz Soysal kökenli Erinç Yeldan, Korkut Boratav sorunu..

-İlk akşam başbaşa görüşme... Emre’ye yakınlık aynen. Hep, benden sonra ne olacak, sorusu..

- Her gelişteki olağan görüşme 15.30’da çıkış. 17.00’ye kadar kalış... Her konuyu konuştuk..

Medyayla ilgili gelişmelere hiç güvenmiyor. Bunlar sonunda patron diyor Baykal’a kızgın, tam olarak toparlayamıyor diyor.

Hükümetin yaptıklarını dikkatle izliyor. Halk bunları anlıyor diyor.

Hilmi’ye (Özkök) bozuk... Yanıtla konuşmuş. Şemdinli’nin sadece ona yönelik olduğunu düşünüyor. Bu işi 45 gün önceden bitirmek ve kesinlikle bunların eline bırakmamak gerek. Bu yüzden 45 günden önce istifa etmeli ve yerine atamayı hemen yapmalı. Yıllık toplantıya Yaşar (Büyükanıt) başta katılmalı. Bunu kendisine dedim, o da tamam bir plan yapalım dedi. Eşim eşyaları götürmeye başladı... Bir bölümünü yerleştiriyor. Hemen bunu bitirelim istiyorum. Bana, Yaşar’ı istemediklerini söyledi. Ben ‘Niye bunu zamanında bana demedin’ dedim, ‘Demedim mi’ dedi. Adamlar bu noktaya gelmesini istemediklerini, bir üst noktaya çıkartır mı? Başbaşa görüştüler. Başbakan açıklama yaptı ama ben hiçbirine inanmıyorum. Eğer görev uzatımı gibi bir şey olursa benim ne diyeceğimi biliyorlar.

Böyle bir durumda ordu altüst olur. Yaşar olmazsa yerine gelen bunların adamıymış gibi mauamele görür. Hilmi CB olursa ordu daha da karışır..

O DÖNEM NE OLMUŞTU?

2006’da Hilmi Özkök’ün görev süresinin dolması nedeniyle Genelkurmay Başkanı’nın değişecek olması gergin bir süreç başlatmıştı. Şemdinli olaylarının da etkisiyle Büyükanıt’ın Genelkurmay Başkanı olmayacağı yolundaki söylentiler yaygınlaşınca, Hilmi Özkök’ün 45 gün önceden istifa etmesi ve yerine Büyükanıt’ın atanması gündeme geldi. Özkök, Başbakan Erdoğan ile 6 Mart 2006’da görüştü, Büyükanıt ve onun nezdinde TSK’nın yıpratılmasının önüne geçmek amacıyla istifaya hazır olduğunu söyledi. Ancak Başbakan istifa formülüne onay vermedi. Bu görüşmenin ardından hükümet bir ilki gerçekleştirerek, Genelkurmay Başkanlığı’na atamayı YAŞ toplantısından bir gün önce yaptı.

 



Bu haber 880 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,904 µs