En Sıcak Konular

Çete davası 15 aydır YÖK'te bekliyor

20 Mart 2009 09:52 tsi
Tarihî eser kaçakçılığı davasından yeniden hakim karşısına çıkacak Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) eski Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın çete davası Ocak 2008'den beri YÖK'te bekletiliyor.

YÖK Denetleme Kurulu, 50 klasörlük dosyanın incelemesini tamamladığında Yücel Aşkın çete davasından yargılanacak.  
 
YYÜ Araştırma Hastanesi'ne 25 milyon dolarlık tıbbî cihaz alımında usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle Nisan 2005'te başlayan soruşturma kapsamında dönemin rektörü Yücel Aşkın ve 8 arkadaşı hakkında 10 ayrı suçtan dava açıldı. Aşkın ve arkadaşları dönemin Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya tarafından yürütülen soruşturmada; 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak', 'örgüte üye olmamakla birlikte bu örgüt adına suç işlemek', 'örgütün faaliyeti çerçevesinde haksız ekonomik çıkar sağlamak için manevi cebir ve tehdit ile ihaleye fesat karıştırmak', 'ayrımcılık', 'resmi evrakta sahtecilik', 'görevi kötüye kullanmak', 'özel hayatın gizliliğini ihlal etmek', 'kişisel verileri hukuka aykırı olarak toplamak', 'resmi evrakı yok etmek' suçlarından Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Savcı Sarıkaya'nın HSYK tarafından görevinden alınmasının ardından 16 Mart 2007'de görülen duruşmaya savcı olarak Akın Karakaş ile Sezgin Kanmaz girdi. Kanmaz, ikinci savcı olarak girdiği duruşmada sanıkların beraatini istedi. Mahkeme önceki duruşmalara giren Savcı Karakaş'ın mütalaasını hazırlaması için davayı erteledi. Sonraki duruşmada ise 3. Ağır Ceza Mahkemesi dava hakkında görevsizlik kararı verdi.

Yücel Aşkın ile 8 arkadaşı hakkındaki çete davası Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne havale edildi. Bu mahkemede görülen ikinci duruşmada sanık avukatları 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 53/5-6-7 maddesi gereğince yargılamanın izne tabi olduğunu belirterek, davanın durdurularak dosyanın YÖK'e gönderilmesini talep etti. Savcı da aynı yönde görüş beyan edince dosya Ocak 2008'de YÖK'e gönderildi. YÖK Denetleme Kurulu 50 klasörden oluşan dosyayı yaklaşık 15 aydır inceliyor. Kurul sadece Aşkın ve arkadaşlarının yargılanıp yargılanmaması konusunda görüş bildirecek.

Kaçakçılık davası Yargıtay'dan döndü, yeniden yargılanacak

Yargıtay, YYÜ eski Rektörü Yücel Aşkın hakkında 'tarihi eser kaçakçılığı' suçundan verilen 'beraat' kararını usul yönünden bozdu. Van 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin 'beraat' kararının temyiz incelemesini yapan 7. Ceza Dairesi, Aşkın'ın evindeki tarihi eserlerin, arkeoloji ve sanat tarihi alanında uzman bilirkişiler tarafından incelenmediğine hükmetti. Bunu 'usul eksiği' olarak nitelendiren Yargıtay, suça konu tarihi eserlerin uzman bilirkişi heyeti tarafından incelendikten sonra karar verilmesi gerektiğini belirtti. Van 2. Asliye Ceza Mahkemesi, bozma kararına uyarsa, yargılamada başa dönülecek. Davaya konu olan bin 19 eser, uzman bilirkişi tarafından incelenecek ve mahkeme yeni bir karar verecek. Yerel mahkeme ilk kararında direnirse dava, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gönderilecek. Aşkın'ın evinde 2005 yılında yapılan aramada bin 19 tarihi eser bulunmuştu. Aşkın hakkında 'Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet'ten 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Davanın ikinci duruşmasında beraat kararı verilmişti. Müze çalışanları, Aşkın'ın eserleri kaydettirmek için başvurduğunu, yoğunluktan dolayı sonraya bıraktıklarını ileri sürmüşlerdi.
 
zaman



Bu haber 519 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,041 µs