En Sıcak Konular

Doğan neden teminat vermedi?

20 Mart 2009 09:40 tsi
Doğan neden teminat vermedi?

Maliye’nin geçerli teminat göstermediği için hisselerine ihtiyati haciz uyguladığı Doğan Yayın Holding için süreç bitmedi. Grup teminat gösterirse haciz kalkacak.

MALİYE Bakanlığı’nın, geçerli teminat göstermediği gerekçesiyle Doğan Yayın Holding’e ait medya kuruluşlarının hisselerine ihtiyati haciz uygulaması, kafaları karıştırdı. Maliye Bakanlığı’nın, ihtiyati haciz kararı ile birlikte teminat süresi sona ermedi. Bundan sonraki süreçte, Doğan Yayın Holding A.Ş.’nin istenilen teminatı göstermesi halinde, hisseler üzerindeki haciz kararı askıya alınacak. Eğer hisse yerine bir başka teminat gösterilmezse, hisseler üzerindeki haciz kararı, vergi davası sonuçlanıncaya kadar devam edecek. Maliye’nin, söz konusu haciz işlemi ile ilgili izleyeceği süreç şöyle:

TEMİNAT MEKTUBU ALTERNATİFİ

MALİYE Bakanlığı’nın Doğan Yayın Holding’in hisseleri üzerinde uyguladığı ihtiyati hacizin kaldırılması için, grubun kanunda yer alan değerler üzerinden teminat göstermesi veya yargı kararı ile teminat talebinin reddedilmesi gerekiyor. İhtiyati hacizin kaldırılması için grup, milli bankalardan alınan 914 milyon TL’lik teminat mektubunu Maliye Bakanlığı’na sunabilecek. Bu durumda hisseler, bankalardaki paralar ve gayrimenkuller üzerinde uygulanan tüm haciz işlemleri durdurulacak. Hisseler de serbest bırakılacak. Grup, ayrıca gayrimenkul, devlet kağıdı veya 914 milyon TL’lik mevduatı teminat olarak da sunabilecek. Ancak Doğan Grubu’nun, söz konusu değerlerin teminat olarak gösterilmesine sıcak bakmadığı bildirildi.

MALİYE HİSSELERDEN ÇIKMAK İSTİYOR

MALİYE Bakanlığı, ihtiyati haciz uygulanan grup şirketlerine ait hisselerden çıkmak istiyor. Bunun için de Maliye Bakanlığı, gruptan öncelikle teminat mektubu getirilmesini, teminat mektubu bulunamıyorsa gayrimenkullerin teminat olarak gösterilmesini talep ediyor. Bu süreçte, gayrimenkullerin değer tespiti yaptırılarak, 1 milyar TL’lik gayrimenkule ipotek konulması planlanıyor. Eğer 1 milyar TL’lik gayrimenkul tespit edilirse, hisseler üzerindeki ihtiyati haciz kararı yine kaldırılacak. Eğer grup yeni bir teminat göstermezse, hisseler üzerindeki ihtiyati haciz kararı, vergi ile açılan dava sonuçlanıncaya kadar tutulacak. Mahkemenin vergi cezasında idare yönünde karar vermesi halinde, gruptan faizi ile birlikte vergi borcunu ödemesi talep edilecek. Eğer ceza ödenmezse, el konulan tüm hisseler icradan satışa çıkarılacak.

Kritik soru: Doğan neden teminat mektubu vermedi?

DOĞAN Yayın Holding’in, talep edilen 914 milyon TL’lik teminat için niye teminat mektubu vermediği tartışma konusu oldu. Maliye kulislerinde, süre dolmadan önce, grubun nakit varlıkları dikkate alınarak teminat mektubu vermesi bekleniyordu. Aydın Doğan da Başbakan Erdoğan ile girdiği rafineri tartışması sırasında, 2.5 milyar dolarlık nakiti olduğunu ifade etmişti. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın grup temsilcileri ile yaptığı toplantıda yöneticilere ‘Niye teminat mektubu vermiyorsunuz’ sorusunu yönelttikleri öğrenildi. Grup temsilcilerinin ise net cevap vermediği bildirildi.

Bir şok da mahkemeden geldi

Doğan’a kaçakçılık davası başladı

GÖSTERDİĞİ teminatlar kabul edilmeyerek haciz uygulanan Doğan Grubu’na bir şok da yargı cephesinden geldi. Doğan Holding’in aralarında Aydın Doğan ve Ertuğrul Özkök’ün de bulunduğu 8 yöneticisi hakkında, vergi kaçakçılığından dava açıldı. Gelir İdaresi, Doğan Yayın’da yaptığı inceleme sonunda, 2002-2003’teki hileli işlemlerle ilgili hazırladığı raporun bir örneğini Bakırköy Savcılığı’na göndererek, suç duyurusunda bulundu. Zamanaşımı süresi dolmak üzere olan suçla ilgili olarak savcılığın hazırladığı iddianame, Bakırköy 22. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından incelenerek, kabulüne karar verildi. Davada, ‘Doğan Yayın Holding’in 01.04.2003-31.03.2004 döneminde sahte fatura düzenlediği, muhasebe hilesi yapmak sureti ile oluşturduğu iştirak hissesi satış zararlarını kurum kazancından indirdiği, istisna kazançlara ilişkin giderleri kurum kazancından indirdiği ve ortağına iştirak ve bağlı ortaklıkları ile grup şirketlerine örtülü kazanç dağıtımında bulunduğu’ belirtiliyor.

star

 



Bu haber 581 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    115,985 µs