Encümen-i Daniş soruları | " /> Encümen-i Daniş soruları | "/>

En Sıcak Konular

Encümen-i Daniş soruları

20 Mart 2009 08:28 tsi
Encümen-i Daniş soruları Encümen-i Daniş’in olağan toplantıları sürüyor. Bu toplantılar basının izlediği ‘rutin’ gündemler içerisinde yerini çoktan aldı. Biz de bu ‘rutin’ haberleri herhangi bir haber gibi karşılar olduk. Ama “one minute!”

Dünkü haber akışlarında kısa ve “rutin” haberlerden biriydi: “Encümen-i Daniş” toplantısı İstanbul’da yapıldı…

Haberde “Encümen-i Daniş” toplantılarının 15 günde bir yapıldığı bilgisine de yer veriliyordu. Tabii “Encümen-i Daniş” toplantısının gündemi de: “Encümen-i Daniş”in dünkü toplantısında “dış ilişkiler” ele alınmıştı. Bu kapsamda ABD Başkanı Obama’nın Türkiye’ye yapacağı ziyaret “değerlendirilmişti”.

“Encümen-i Daniş” toplantıları genellikle Moda Deniz Kulubü’nde yapılıyordu ve dünkü toplantı da orada yapılmıştı. Toplantıya eski Genelkurmay başkanları emekli Orgeneraller Hüseyin Kıvrıkoğlu, İsmail Hakkı Karadayı, Necdet Üruğ, eski TBMM Başkanlarından Necmettin Karaduman, eski MİT Müsteşarlarından Sönmez Köksal, eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman, eski Milli Eğitim Bakanlarından Sefa Reisoğlu katılmıştı.

Denilebilir ki, “Eee, ne var bunda?”

Basın mensupları olağan bir “Encümen-i Daniş” toplantısını izlemiş ve haberini vermişlerdi. “Encümen-i Daniş” mensupları bir araya gelip gündemlerindeki konuyu ele almışlar, muhtemelen yemek yiyip dağılmışlardı.

Sorun tam da burada işte. Gazetecilerin “rutin” toplantıları izlemesi kadar doğal bir şey olabilir mi? Bunlar arasında ilk akla gelenler, bakanlar kurulu toplantıları, mecliste grubu bulunan partilerin grup toplantıları, Cumhurbaşkanı’nın olağan görüşmeleri ve aylık MGK toplantılarıdır.

Bu toplantıların niçin haber değeri bulunduğunu sorgulamak bile aklımıza gelmez. Mutlaka önemlidir. Mutlaka gündemin yoğunluğuna göre “haber değeri” vardır. Mutlaka sonuçlarını okurlara veya izleyicilere iletmek gerekir. Duruma göre yorum ve analizler eşliğinde.

Ergenekon soruşturmasının gidişatı içerisinde “Encümen-i Daniş” diye bir “ihtiyarlar heyetinin” varlığını öğrendik.

Bu heyet periyodik olarak toplanıyor, gündemindeki konuları ele alıyor ve ortaya çıkan görüşleri genellikle Cumhurbaşkanlığına “rapor” olarak iletiyormuş. Gerçekten de bir tür “danışmanlık” hizmeti.

Bu heyete devletin zirve noktalarında görev yapıp emekli olmuş “herkes” katılabiliyor mu? Örneğin emekli Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök? Hayır. Buna kim karar veriyor? Bilmiyoruz…

Bildiğimiz şu, basın mensuplarının “olağan” bir refleksle izledikleri toplantılar arasına “Encümen-i Daniş” toplantıları da eklenmiş bulunuyor.

Bu toplantılar olduğu müddetçe “haberci” duyarlılığıyla izlenmesi doğal. Fakat tuhaflık böyle bir heyetin varlığında.

Herhangi bir “resmi” hüviyeti bulunmayan bu “daniş” heyetinin mensuplarının diledikleri zaman bir araya gelip memleket meselelerine dair görüş alışverişinde bulunmaları, dertleşmeleri, sohbet etmeleri, “yönetmekten” ileri gelen alışkanlıklarını tatmin etmeleri insani yönüyle de görülebilir.

Bu “daniş” toplantıları, Cumhurbaşkanı Gül’e de raporlar sunuyor mu?

Ergenekon davası bu toplantıların gündemine girmiş midir? Nasıl değerlendirilmiştir?

Mesela Mustafa Balbay’ın son “günlükleri” için ne düşünmektedirler?

Madem bu toplantılar oluyor; bize de sormak hakkı doğmuş bulunuyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 782 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,177 µs