En Sıcak Konular

'Gavur İzmir' tartışması

19 Mart 2009 21:40 tsi
İzmir adaylarının biraraya geldiği İZTO toplantısına 'Gavur İzmir' tartışması damgasını vurdu. AK Parti adayı Aksoy büyük iddiada bulundu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP adayı Aziz Kocaoğlu, metro projesinin geciktiğini belirterek, ''Bitmedi, bugün yapamadıysak yarın yapacağız. Ne yapalım şimdi? Ağlayıp da gözden mi olalım'' dedi.

Aziz Kocaoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, İzmir'in sevgi yüklü bir kent olduğunu ve centilmence bir yarış sürdürdüklerini söyledi. Stratejik plan hazırladıklarını ve plan doğrultusunda projelerini yaşama geçireceklerini belirten Kocaoğlu, kentin 30 yıllık nazım imar planını yaptıklarını bildirdi.

Doğal yaşam parkı, alt geçitler, Ahmet Adnan Saygun Kültür Sanat Merkezi gibi projelerini İzmir'e kazandırdıklarını ifade eden Kocaoğlu, Aliağa-Menderes raylı sistem ve Üçyol-Üçkuyular metro projesini tamamlamadıkları için eleştirildiklerini hatırlattı.

Aliağa-Menderes projesinde 5 istasyon ve bakım atölyesinin ince işinin kaldığını, Ankara-Eskişehir hızlı tren projesinin de geciktiğini dile getiren Kocaoğlu, şunları kaydetti:

''Evet, projemiz gecikti ama 80 kilometrelik raylı sistem projesinin yüzde 80'i tamamlandı. Benim de en büyük hayalim Ankara'dan gelen devlet büyüklerini Aliağa'ya götürmekti. Bugün yapamadıysak yarın yapacağız. Ne yapalım şimdi ağlayıp da gözden mi olalım?''

''YERELDE KALKINMAYI HEDEFLİYORUZ''

Yerelde kalkınmayı hedeflediklerini belirten Kocaoğlu, İzmir'in liman kenti özelliğini uzun süre sürdürmesi ve körfezin kurtarılması için çalışma yapacaklarını dile getirdi.

İnciraltı'nın sağlık turizmine yönelik planlandığını, yarımada için de proje yarışması düzenlediklerini ifade eden Kocaoğlu, 10 yıldır ''sürüklenen'' Dünya Ticaret Merkezi Projesi'ni yaptıkları mevzi imar planları sayesinde kente kazandıracaklarını kaydetti.

Balçova'da arsa mağdurları ve Buca'daki su kuyuları sorunlarını çözdüklerini belirten Kocaoğlu, borçların ödenmesiyle birlikte kente 2,5 milyar lira yatırım yaptıklarını, gelecek dönem de 5 milyar lira yatırım yapmayı hedeflediklerini anlattı.

Dar gelirli ve yoksul vatandaşlara ilişkin tespitlerin belediye birimleri tarafından yapıldığını vurgulayan Kocaoğlu, gelecek dönemde sosyal yardımlara ayrılan payı artıracaklarını söyledi.

İzmir'e ayrılan pay konusunda işadamlarından gelen soruları da yanıtlayan Kocaoğlu, şunları kaydetti:

''İzmir'e ayrılan payın İstanbul ve Ankara ile kıyaslanması gerekiyor, Hakkari ile değil. Realite bu değil. Büyükşehir belediye başkanı projeler konusunda suçlandığında vereceği cevap, bu ayrılan paylar olmalı. İzmir Büyükşehir Belediyesi elinden gelen çabayı göstermiş.

Binali Yıldırım'dan ve sayın başbakanımızdan şikayetimiz olmadı bugüne kadar. İçişleri Bakanı'ndan, eski TBMM Başkanı'ndan şikayetim var. Emiralem'de baraj istiyorum. Bugün projeleri hazır. Çevre ve Orman Bakanı'ndan şikayetim var. Sağlık Bakanlığı'ndan arsenik konusunda eşit davranmadığı için şikayetim var. Doğruyu da söyleyeceğiz ama şikayetçi olduğumuz şeyleri de söyleyeceğiz.''

AK PARTİ ADAYI AKSOY

AK Parti'nin İzmir Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Taha Aksoy ise sağlıklı çevre, istihdam, konut, ulaşım, sağlık, spor ve dinlence, kültÜrlerarası kaynaşma, kaliteli mimari, fiziksel çevre ve ekonomik kalkınma gibi konularda projelerini anlatarak, İzmir Liman Bölgesi ve Salhane-Bayraklı arası tasarım projesi konusunda sinevizyon gösterisi sundu.

Kent yönetiminde Avrupa Konseyi Kent Şartları'nın esas alınması gerektiğini belirten Aksoy, şunları kaydetti:

''Ben İzmir'i öncü kent olarak biliyorum. İzmir, sıradan bir kent olamaz. Başka kentlerin İzmir'e örnek gösterilmesi, aday olarak beni çok rahatsız ediyor. İzmir'in yeniden girişimci kent olması lazım. İzmir, dinamizmini giderek yitiriyor, durağanlaşıyor. Ortak kültür zayıf. Doğru teşhis konulsa bile geç kalınıyor. Arsenikli su konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi zafiyet gösterdi. Uygulamalarda başarılı değil. Metroda başarılı değil. Verilen sürelere uyulmadı. Bir fuar projesi var, Kültürpark'ta otoparka başlandı, bitirilemedi. Burada ciddi yönetim zafiyeti var. Ulaşım master planı yok.''

KANITLANIRSA ADAYLIKTAN ÇEKİLİRİM

Bir İZTO meclis üyesinden ''gavur İzmir'' konusunda gelen soruyu da yanıtlayan Aksoy, şunları kaydetti:

''Gavur sözcüğü çirkin bir sözcük. Sayın başbakanımızın Buca'da yaptığı konuşmada 'gavur' dediğine ilişkin haberler gazetelerde çıktı. Sayın başbakanın böyle birşey demediğine tanık benim. En az 5-6 tane kamera ve bir o kadar ses kayıt cihazı vardı. Bu bir meydan okuma. Getirin söylendiğine dair kanıtları, bu arkadaşınız adaylıktan, milletvekilliğinden çekilsin. Olan bir evinin tapusunu da üzerinize yapsın.''

Aksoy, illerin vergilerden aldığı paylara ilgili olarak da, CHP'li başkanların bulunduğu kimi illere de yüzde yüzlerin üzerinde payların ödendiğini, DTP'li başkanın bulunduğu Diyarbakır'a yüzde 418 pay verildiğini kaydetti.

Aksoy, konuşmasını şöyle tamamladı:

 ''Türkiye Cumhuriyeti Devleti üniter bir devlettir, bütünlüğün korunabilmesi için bölgesel kalkınmışlık farklarının giderilmesi lazım. Eğer derseniz İzmir cumhuriyeti kuralım, o zaman Konak çok veriyor, Bayraklı az veriyor tartışması yaşanır. İzmir daha çok vergi üretsin. Az gelişmiş yörelere daha fazla katkısı olsun. Devlet ciddiyeti bunu gerektirir.''

MHP ADAYI DERVİŞOĞLU

MHP'nin İzmir Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Müsavat Dervişoğlu ise ülke yönetiminin AK Parti'de, İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetiminin ise CHP'de olduğunu, eşit olmayan bir mücadele yürüttüğünü söyledi.

Kocaoğlu'nun, metruk bir bina olan Atlas Oteli'ni seçim bürosu olarak kullandığını, seçim hazırlığı kapsamında giydirdiğini savunan Dervişoğlu, haksız rekabet yaratıldığını ve bu nedenle seçim kurullarına itirazda bulunduklarını bildirdi.

Kocaoğlu'nun, ''yoksula bedava, dar gelirliye ucuz'' ekmek dağıtacağına ilişkin beyanlarının bulunduğunu hatırlatan Dervişoğlu, ''Herhangi bir kuruluşun elinde böyle bir envanterin bulunduğuna inanmıyorum. Böyle bir ayırım insanların incinmesine vesile olur'' diye konuştu.

Başkan seçilmesi durumunda, yarışmalar açarak kent için projeler üreteceğini ifade eden Dervişoğlu, İzmir kentine ''asla münafık'' denemeyeceğini dile getirdi.

aa



Bu haber 796 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,899 µs