En Sıcak Konular

YSK'dan son dakika açıklaması

19 Mart 2009 14:43 tsi
YSK'dan son dakika açıklaması Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, kimlik numarası krizi sebebiyle yeni bir açıklama daha yaptı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, vatandaşların üzerinde T.C Kimlik Numarası bulanan nüfus cüzdanının yanı sıra resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, sürücü belgesi, sarı basın kartı, askeri kimlikler ve hologramlı öğrenci kimlikleri gibi belgelerle oy kullanabileceklerini bildirdi.


Aydın, 29 Martta yapılacak yerel seçimlerde, T.C Kimlik Numarası taşıyan, nüfus cüzdanı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlilik cüzdanı, sürücü belgesi gibi belgelerle de oy kullanılacağını bildirdi.


Bu konuda sandık kurulu başkanlarının da karışıklığa yol açılmaması için bilgilendirildiğini, geçerli olacak belgelerin neler olduğunun aktarıldığını anlatan Aydın, belgelerin tek tek sıralanamayacağını, üzerinde T.C Kimlik Numarası bulunan nüfus cüzdanının yanı sıra resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartlarının da geçerli olacağını söyledi.


Aydın, oy kullanırken geçerli belgelerde T.C Kimlik Numarası bulunması zorunluluğu kararını yasa gereği aldıklarını belirterek, vatandaşın zor durumda kalmasını önlemek ve oy kullanma hakkının engellenmemesi için “nüfus kayıt örneği” kolaylığını da getirdiklerini ifade etti. Aydın, böylelikle nüfus idarelerinden alınacak, T.C Kimlik Numarasını taşıyan mühürlü ve imzalı nüfus kayıt örneğinin, T.C Kimlik Numarası olmayan nüfus cüzdanı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilmiş resimli ve soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı ve sürücü belgesi gibi belgelerle ibraz edilmesi halinde de oy kullanabileceğini hatırlattı.


Bazı kamu kurumlarının, çalışanlarına verdiği kimlik kartlarının oy kullanmak için geçerli olup olmadığının kendilerine sorulduğunu belirten Aydın, geçerli belgeleri tek tek sıralamalarının mümkün olmadığını, ancak Türkiye Noterler Birliği, Türkiye Barolar Birliği, üniversiteler ve diğer resmi kuruluşlardan verilen soğuk damgalı veya hologramlı kimliklerin T.C Kimlik Numarası taşımaları halinde geçerli olacağını örneklerin çoğaltılabileceğini kaydetti.


Aydın, hologramlı veya soğuk damgalı üniversite öğrenci kimlikleri, sarı basın kartı, askeri kimlikler, kamu çalışanlarının kurum kimlik belgeleri gibi resmi belgelerin de üzerinde T.C Kimlik Numarası bulunması halinde geçerli olacağını ifade etti.


Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgelerinin seçmenin kimliğinin tespitinde geçerli olmayacağını bildiren Aydın, sağlık karnelerinde soğuk damga veya hologram bulunmadığı için kabul edilmeyeceğini ifade etti.


Aydın, seçmen bilgi kağıdını gösteremeyenlerin, T.C Kimlik Numarası taşıyan geçerli kimlik belgeleri ile oylarını kullanabileceklerini de ifade etti.
Bu seçimde, yapılan yasal değişikliğin ardından ilk kez parmakların boyanmayacağını da hatırlatan Aydın, mükerrer oy kullanımının önüne geçmek için T.C Kimlik Numarası bulunmasının yasa gereği şart olduğunu ifade etti.


Muammer Aydın, oy kullanabilmek için geçerli sayılacak kimlik belgeleri bulunmayan ceza infaz kurumları ve tutukevindeki taksirli suçlardan hükümlü bulunanlar ile tutuklu seçmenler için cezaevi idaresince verilmiş belgenin, kimlik yerine geçeceğini kaydetti.

AA



Bu haber 858 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,553 µs