En Sıcak Konular

Özbek'in finansörlüğü doğrulandı

19 Mart 2009 14:01 tsi
'Ergenekon'un Karun'u Mustafa Özbek'in, örgütün finansörü olduğu iddiaları, Mustafa Balbay'ın darbe günlükleriyle doğrulandı.

Mustafa Balbay'ın günlükleri, Türk Metal Sendikası'nın Ergenekon terör örgütüne finansman sağladığı yönündeki iddiaları güçlendirdi.

Günlüklerde Türk Metal'in Genel Başkanı Mustafa Özbek'in "Bizim Türk Metal'in kullanılabilecek 8 trilyonu var. Bunun yüzde 40'ı yasaya göre şirketlere ortak olmaya, hisse almaya uygun." ifadeleri yer alıyordu. Bu diyalog, Türk Metal'in kaynaklarının sendikanın faaliyet alanı dışındaki işlerde kullanıldığının en üst düzeyde itirafı olarak değerlendiriliyor. Özbek'in Balbay ile yaptığı görüşmede atıfta bulunduğu madde, Sendikalar Kanunu'nun 33. maddesi. Bu maddenin yedinci fıkrası, sendikalara, nakit paralarının yüzde 40'ından fazla olmamak kaydıyla sınai ve iktisadi kuruluşlara yatırım yapma imkanı tanıyor.

Sendikalar ayrıca vakıf kurarak sosyal faaliyet adı altında çeşitli etkinliklerde bulunuyor. Türk Metal Sendikası tarafından kurulan Metal Sosyal Kültür ve Eğitim Vakfı (METVAK) aracılığıyla çeşitli faaliyetlerde bulunuyor. Sendikanın varlıklarının önemli bir kısmı, bu vakfa aktarılmış durumda. Sendikanın sahip olduğu otel ve benzeri taşınmazlar, vakıf üzerinden çeşitli şirketlere kiralanmış durumda. Özbek'in sendika başkanlığını kaybetmesi durumunda da iktidarını devam ettirebilmek için METVAK'ı kurduğu iddia ediliyor. Özbek, bu vakfın 40 milyon TL mal varlığı olduğunu ve üniversite kurmak için YÖK'e başvurduklarını açıklamıştı.

Kanun, sendikaların bütçesinin yüzde 10'unun ise eğitim amaçlı harcanmasını öngörüyor. Bu maddeden yararlanan sendikalar, kurdukları otelleri eğitim tesisi göstererek buralara para aktarabiliyor. Örneğin Türk Metal, kendi mülkiyetinde olan ancak başka bir şirkete kiraladığı Büyük Anadolu Oteli'ne hizmet satınalınması adı altında para aktarabiliyor. Büyük Anadolu Oteli'nde yapılan Ergenekon toplantıları karşılığında buraya sendika kasasından ödeme yapıldığı iddia ediliyor.

Türk Metal'in Ergenekon'a kaynak aktardığını ilk kez Manisa Şube Başkanı Mehmet Ali Özaltın açıklamıştı. Özaltın'ın suç duyurusu üzerine sendika defterlerine el koyan Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nın soruşturması sürüyor. Savcıların soruşturma kapsamında Türk Metal'in kasasından Kıbrıs'taki bir şirkete aktarılan 2 milyon TL'nin izini sürdüğü belirtildi. Mustafa Balbay'ın günlüklerinde Cumhuriyet'in Türk Metal Sendikası'na satılması için yapılan görüşme süreci de yer aldı. Mustafa Özbek, "Cumhuriyet'le her şeye varız. Arkadaşlar proje getirsinler." ifadelerini kullanıyor. Bu ifadelerin yer aldığı tarihle Türk Metal Sendikası'nın Cumhuriyet Gazetesi'ni satın almak için yaptığı girişimler aynı günlere rastlıyor. Ancak çetin görüşme trafiğinin ardından sendika Cumhuriyet'i almaktan vazgeçmiş, bunun yerine gazeteye finansman desteği sağlanması konusunda anlaşma yapılmıştı.



Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,248 µs