En Sıcak Konular

Savcı, PKK itirafçısı Aygan'ı arıyor

19 Mart 2009 12:07 tsi
Diyarbakır'da 3 kişinin öldürülüp cesetlerinin araziye atılmasıyla ilgili soruşturmada, Abdulkadir Aygan'ın talimatla ifadesinin alınması istendi.

Diyarbakır'da gözaltında alınan 3 kişinin öldürülüp cesetlerinin araziye atılmasıyla ilgili soruşturmada, PKK itirafçısı Abdulkadir Aygan'ın talimatla ifadesinin alınması istendi. İsveç'te yaşayan Aygan için talimat, nüfusa kayıtlı olduğu Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi Başsavcılığı'na gönderildi.

Polis tarafından 1994 yılında gözaltına alınan sendikacı Necati Aydın ile Ramazan Keskin ve Mehmet Ay, mahteme tarafından serbest bırakıldıktan sonra adliye önünde iddiaya göre Jandarma İstihbarat görevlileri tarafından 'İfadeniz alınacak, bizimle geleceksiniz' denilerek götürüldü. Ancak bu kişiler sorgulandıktan sona öldürülerek cesetleri boş araziye atıldı. Öldürülenlerin yakınları iç hukuk yolları tükenince Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde açtıkları davayı kazanıp, Türkiye'yi tazminat ödemeye mahkum ettirdi.


İTİRAFÇININ İFADESİYLE YENİDEN GÜNDEMDE

İsviçre'de yaşayan PKK itirafçısı Abdulkadir Aygan, 3 kişinin öldürülmesinden, bir süre önce Ankara'daki evinde intihar eden dönemin Diyarbakır İstihbarat Grup Komutanı Emekli Albay Abdulkerim Kırca, istihbarat tim komutanı Yüzbaşı Tunay Yanardağ, uzman çavuşlar Uğur Yüksel, Abdulkadir Uğur, astsubay Nuri Ateş ve PKK itirafçısı Kemal Emlük'ün sorumlu olduğunu söyleyince, Bismil Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında itirafçı Abdulkadir Aygan'ın ifadesinin alınması kararlaştırıldı.


Bismil Cumhuriyet Başsavcılığı, itirafçı Abdulkadir Aygan'ın nüfusa kayıtlı olduğu Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazarak talimatla ifadesinin alınıp gönderilmesini istedi. Yazıda, Abdulkadir Aygan'ın bazı basın ve yayın organlarında Necati Aydın, Ramazan Keskin ve Mehmet Ay'ın öldürülmesiyle ilgili itiraflarda bulunması nedeniyle konu hakkında ayrıntılı olarak talimatla ifadesinin alınarak soruşturma dosyasına gönderilmesi istendi. Yazıda ayrıca Suruç nüfusuna kayıtlı olan Aygan'ın adresinin güvenlik güçleri tarafından tespit edilmesi istendi.


Halen İsveç'te yaşayan ve oturma izni alan Abdulkadir Aygan ile ilgili Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü iade talepnamesini İsveç resmi makamlarına sunmuş ve Aygan'ın Türkiye'de işlediği suçlardan dolayı yargılanması için iade edilmesini istemişti.

ajanslar



Bu haber 734 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,442 µs