adres neden Türkiye? | " /> adres neden Türkiye? | "/>

En Sıcak Konular

Forum'da adres neden Türkiye?

19 Mart 2009 11:25 tsi
Forum'da adres neden Türkiye? 5.Dünya Su Forumu için adres neden Türkiye seçilgi, forumu’nun asıl amacı ne? Dünya Su Forumu devam ederken bundan önce yapılan forumlar ve sonuçları ışığında merak edilen soruları Prof. Dr. Tayfun Özkaya’ya sorduk?

Dünya Su Formu ve tartışmalar devam ederken Ziraat Mühendisleri Odası ve Doğa Derneğinin açıklamalarından sonra bugün de Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü’nden Prof. Dr. Tayfun Özkaya iyibilgi’nin sorularını yanıtladı:

5. Dünya Su Forumu için adres olarak neden Türkiye seçildi?

Daha önceki forumlara katılan Devlet Yetkilileri, Dünya Su Forumu’nu organize edenlerin “suyu fiyatlandırma” fikrine yeşil ışık yaktıkları için!

‘Dünya Su Forumu’nun asıl amacı nedir?

“Forum suyu fiyatlandırma fikrini pazarlamak için yapılıyor. Türkiye su bakımından çok önemli kaynaklara sahip, bu kaynaklardan Dicle ve Fırat gibi bazı nehirlerimiz aynı zamanda stratejik özellik de taşıyor. Dünya Su Forumu’nu büyük su firmaları organize ediyor ve “dünyada su kıtlığı var, suya piyasada fiyat verilirse israf duracak” diyorlar. Buradaki temel yaklaşım suyu fiyatlandırmak! Ancak piyasa fiyatı haklı bir şey getirmiyor, özelleştiği zaman tekel ortaya çıkıyor.

Suyu en yüksek fiyata veren bir kuruma verdiğiniz ve özelleştirdiğiniz zaman firma bunu istediği fiyata pazarlıyor ve mağduriyet ortaya çıkıyor. Örneğin; Antalya’da bir golf sahası veya aquapark ile yanında bir tarlayı düşünün. Aquapark ve golf sahası ücretli olduğu için suyun parasını da rahatlıkla karşılayabilir. Ancak çiftçi zaten zor geçiniyor, su ücretli olursa o tarlasını nasıl sulayacak, nasıl ürün yetişrirecek ve sonunda biz sebze ve meyvemizi nerden alacağız?”

Dünyada bunun bir çok örneği var, Bolivya’da su özelleşince halk ayaklandı ve özelleştirme geri çekildi. Ülkemizde de Antalya’da bir dönem suyu özelleştirdiler ancak tepkiler gelince o da iptal oldu.

Halkımız bu durumda ne yapabilir?

“İnsanlar uyanık olmalı! İlk etapta en kolay yapılabilecek olan şey halkın yaşam hakkı olan suyuna sahip çıkması. Yerel Seçimler yaklaşıyor, Belediye Başkan Adayları projelerini sergiliyor, vatandaşımız araştırıp soruştursun, projeleri arasında “suyu özelleştirme”ye yer veren veya demeçlerinde bu fikre sıcak bakan adaylara oy vermesin.” Halk yaşam hakkı olan suyuna sahip çıkmalı.

www.iyibilgi.com özel Nihal Doğan

 

İyibilgi’nin konu ile ilgili diğer haberleri

 'Bu son Dünya Su Forumu olabilir'

Suyla ilgili doğru bildiğimiz 7 yanlış!

 Suyumuzu kesmeye mi hazırlanıyorlar?

Temiz suyumuza uzanan pis eller!  

Suyumuza ekmeğimize göz koyanlar



Bu haber 847 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,895 µs