ortada kaldı! | " /> ortada kaldı! | "/>

En Sıcak Konular

Dink şemaları ortada kaldı!

19 Mart 2009 10:04 tsi
Dink şemaları ortada kaldı! İçişleri Bakanlığı, Dink cinayetinin ardından Emniyet istihbaratı tarafından hazırlandığı ve cinayetten 10 gün sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da iletildiği ileri sürülen şemayı sahiplenmedi.

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesinin ardından Emniyet istihbaratınca hazırlandığı ve 10 gün sonra da Başbakan Erdoğan’ın önüne konulduğu ileri sürülen iki şema ortada kaldı. Tartışmalı şemalarda, Dink suikastı sanıkları Ogün Samast ve Yasin Hayal’le temasta olan kişiler ve bu temaslara ilişkin telefon bağlantıları gösteriliyordu. Ali Bayramoğlu, 20 Ocak 2009 tarihinde TvNet’teki programında Dink ailesine şemayı teslim ettiğini söylemişti.

Öz, Göktaş’a sordu
Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, soruşturma kapsamında 12 Ocak 2009’da tutuklanan emekli Albay Mustafa Levent Göktaş’a, adının geçtiği, Dink cinayeti sanıklarıyla temasta olan kişiler ve bu kişilerin diğer temaslarına ilişkin telefon bağlantısını gösteren şemayı sordu. Göktaş, şemada, adının üzerinde yer alan üç isim dışındakileri tanımadığını söyledi.

‘Alakası olmayan kişiler’
Göktaş’ın avukatı Serdar Öztürk de, 9 Şubat 2009’da İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı’na başvurdu. Öztürk, müvekkiline sorgusu sırasında, Dink cinayeti sanıklarından Samast ve Hayal’le temasta olan kişiler ve bu kişilerin diğer temaslarına ilişkin telefon bağlantısını gösteren şemada isminin bulunması nedeniyle sorular yöneltildiğini belirtti.
Öztürk, müvekkilinin istihbarat birimlerince hazırlandığı bildirilen Dink şemasında, hiç alakası olmayan kişilerle ortak bir organizasyon içindeymiş gibi gösterildiğini kaydetti. Şemanın kim tarafından, ne maksatla oluşturulduğu ve hiçbir alakası olmamasına rağmen müvekkilinin adının ne maksatla şemaya konulduğunun araştırılmasını isteyen Öztürk, sorumlular hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılmasını talep etti.
İçişleri Bakanlığı’ndan Öztürk’e 10 Mart’ta çok kısa yazılı bir yanıt geldi. Yazıda şöyle denildi:
“İçişleri Bakanlığımıza hitaben göndermiş olduğunuz dilekçenize istinaden ilgili dairelerimizden alınan cevabi yazılarda; ‘Bahse konu şema hakkında birimlerimizce herhangi bir çalışma bulunmamaktadır’ denilmektedir.”

Savcılık inceliyor
Avukat Serdar Öztürk, şemayı hazırladığı öne sürülen Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanlığı görevlileri hakkında “sahte resmi evrak düzenlemek ve görevi kötüye kullanmak” suçlarından suç duyurusunda bulunmuştu.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın işleme aldığı dilekçede şu iddialar yer almıştı:  “Şifahen yapılan görüşmeler sonrası şemanın resmi bir belge olarak Emniyet İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı Recep Güven ve kimliği meçhul Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı görevlileri tarafından hazırlandığı, İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek tarafından Sayın Başbakan’a sunulduğu, İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer tarafından gazetecilere ve Dink ailesine verildiği anlaşılmıştır.”
Savcı Öz’ün, Göktaş’a ifadesi sırasında resmi bir belge olarak sorduğu Dink şemasının kim tarafından hazırlandığı ve Öz’e şemanın nasıl ulaştırıldığının, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan inceleme sırasında araştırılması bekleniyor.


 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önüne konulduğu öne sürülen şemalarda, Dink suikastı sanıklarıyla temasta olan kişiler, dernekler ve telefon bağlantıları gösteriliyordu.

 

Ergenekon şeması Dink’in ailesine gösterilmişti
ECE TEMELKURAN
Konuya ilişkin konuştuğum Hrant Dink’in kardeşi Orhan Dink’in anlattıklarına göre, Ergenekon şeması adı altında bir belge, ailenin ilk kez cinayetten 2  ay kadar sonra eline geçti.

Tuncel’in adı yok
Aileye yakın bir gazeteci dost bu belgeyi hükümete yakınlığıyla bilinen başka bir gazeteciden edinmişti. Aile, içinde 15 kadar Ergenekon davasıyla ilişkili ismin geçtiği bu belgeyi önce Hrant Dink davası savcılarına gösterdi. Ancak savcılara şifahen gösterilen bu belge resmi olarak dava dosyasına girmedi.
Şemanın içinde Ogün Samast, Yasin Hayal, dönemin Alperen Ocakları Başkanı Mustafa Öztürk, Veli Küçük, Erbil Susaman gibi isimler vardı. Dikkat çekici olan nokta, istihbarat elemanı olan Erhan Tuncel’in isminin bu şemada bulunmamasıydı.
Şemanın istihbarat tarafından hazırlanmış olabileceği kanaatini yaratan göstergelerden biri buydu. Bugünkü Ergenekon şeması ile bu şemanın arasındaki fark ise Dink ailesinin eline geçen şemada kurum isimlerinin de bulunması.

Savcı Öz şaşırdı
Dink ailesinin elindeki şema Kasım 2008 tarihinde Ergenekon Savcısı Zekeriye Öz’e de gösterildi. Savcı Öz, ailenin izlenimine göre, bu şemayı görünce şaşırdı. Hatta Öz’ün yüzünde böyle bir şemayı ilk kez görmüş gibi bir ifade vardı.

milliyet



Bu haber 352 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,147 µs