En Sıcak Konular

YSK sıkıntıyı gideremedi!

19 Mart 2009 09:22 tsi
YSK sıkıntıyı gideremedi! Cumhurbaşkanı'nın uyarısı üzerine harekete geçen YSK kararını esnetti ancak siyasiler kararı yetersiz buldu...

Siyasi partilerin talepleri ve Cumhurbaşkanı Gül'ün uyarısı üzerine dün harekete geçen YSK, yerel seçimlerde 'TC kimlik numaralı nüfus cüzdanı' şartını esnetti. Kurul, nüfus idarelerinden alınacak 'nüfus kayıt örneği'yle oy kullanılmasına izin verdi. Siyasiler ise kararı yetersiz buldu: Sıkıntı giderilmiyor, nüfus daireleri önündeki kuyruklar bitmez.  
 
Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), 29 Mart'a günler kala duyurduğu "TC kimlik numaralı belge şartı"nda ısrar etmesi üzerine dün Ankara'da hareketli saatler yaşandı. Siyasi partiler sıkıntının giderilmesi ve kararın düzeltilmesi için YSK'ya çıkarma yaptı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü'nde görüştüğü Başkan Muammer Aydın'ı "Türkiye'nin temiz siciline gölge düşürmeyin." diye uyardı. Bunun üzerine olağanüstü toplanan YSK konuyu tekrar masaya yatırdı. Ancak kurul, toplantı sonunda 'kimlik numarası şartı'ndan vazgeçmedi. Sadece daha kolay alınacağı gerekçesiyle 'nüfus kayıt örneği formülü'nü benimsedi. Buna göre; nüfus cüzdanlarında kimlik numarası bulunmayan seçmenler, nüfus müdürlüklerinden alacakları mühürlü, imzalı nüfus kayıt örneğiyle oy kullanabilecek. Bu durumdaki vatandaşların sandığa giderken asıl kimliklerini de yanında bulundurmaları zorunlu olacak. Başkan Muammer Aydın, yeni uygulamayı 'belgenin alınması kolay' diyerek savunurken, siyasiler tepkili: "Karar olumlu, ancak yetersiz. Nüfus daireleri önündeki kuyruklar bitmez."


Nüfus kayıt örneği, kişinin kendisi veya eşi, annesi, babası, vasisi, alt ve üst soyları tarafından nüfus müdürlüklerinden alınabiliyor. Bu formül, YSK Başkanı Muammer Aydın'la görüşen siyasi parti temsilcileri tarafından gündeme getirildi. Kurul, yaptığı 3 saatlik toplantının ardından kararını esnetti. Toplantıdan sonra yapılan yazılı açıklamada, TC kimlik numarası taşıyan nüfus cüzdanı verilmesi işlemlerinin uzun zaman aldığı, bu yüzden nüfus müdürlüklerinde yığılmalar yaşandığı ifade edildi. Açıklamada, şöyle denildi: "Yaklaşan seçim tarihine kadar seçmenlerin, yeni nüfus cüzdanlarını alamayacakları ve Anayasa'nın 67'nci maddesinde öngörülen oy kullanma haklarını kullanamayacakları anlaşılmıştır. Belirtilen nedenle, konuyu yeniden değerlendiren YSK, yine nüfus idarelerinden alınacak, seçmen vatandaşın TC kimlik numarasını taşıyan mühürlü ve imzalı nüfus kayıt örneğinin aslını sandık kurulu başkanlarına TC kimlik numarası olmayan nüfus cüzdanı, resmî daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilmiş resimli ve soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı ve sürücü belgesi gibi belgelerle birlikte ibraz etmesi halinde oylarını kullanabilmelerini öngörmüştür."

Çıkışta gazetecilerin sorularını cevaplandıran YSK Başkanı Muammer Aydın, TC kimlik numarası bulunması zorunluluğu kararlarından vazgeçmediklerini söyledi. Aydın, yeşil kart, sağlık karnesi ve muhtarlıklardan alınan kimlik belgeleriyle oy kullanılamayacağını bildirdi. 'Nüfus kayıt örneklerinin geçmiş dönemde alınması halinde geçerli olup olmayacağının' sorulması üzerine Aydın, "Çok eskiyse olmaz, ancak üzerinde TC kimlik numarası varsa olur. Bizim için asıl olan TC kimlik numarasını o belge ile kanıtlaması. Fotoğraflı diğer kimlik belgesini yanında mutlaka bulundurmalı." dedi. Siyasi parti temsilcileri ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün nüfus kayıt örneğinin sorunu çözebileceğini belirttiğine dikkat çeken Aydın, "Nüfus kayıt örneği verilmesi işlemi, nüfus cüzdanı değiştirme işleminden daha kolay. Bu belge 3-4 saniyede verilebiliyor. Nüfus cüzdanlarının değişmesi için kişinin bizzat kendisinin gelmesi gerekiyor. Nüfus kayıt örneğini bir aile reisi alır. 5 kişinin, 10 kişinin ailesi ile ilgili kayıtları alabilir. O yönden bir sıkıntı olmayacağını söylediler." diye konuştu.

[GÖRÜŞLER...]

AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ - Öncekine göre daha olumlu

Hiç olmazsa önceki kararı biraz esneten bir karar oldu. Nüfus cüzdanında kimlik numarası olmayan vatandaşlarımızın nüfus kayıt örneği çıkartmaları gerekecek. Nüfus cüzdanı çıkarmak hem zaman alan hem de külfetli bir iş. Ama nüfus kayıt örneği çıkarmak çok daha az zaman alıyor. Üstelik aileden birinin gitmesi yeterli. Bütün ailenin nüfus kayıt örneğini alabiliyor. YSK'nın bu kararı nüfus müdürlüklerinin önündeki yığılmaları azaltmayacak belki, ama işler daha hızlı yürüyecek. Bu kararı vatandaşların oy kullanma haklarını kullanma adına atılmış olumlu bir adım olarak görüyoruz. Ancak vatandaşlarımız şunu unutmasın: YSK'nın bu kararı, nüfus cüzdanında kimlik numarası yazma zorunluluğunu kaldırıyor. Kimlik numarası şartı, nüfus kayıt örneğinden bakılacağı için aynen devam ediyor.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal - Bürokrasi, işi zorlaştırıyor

Karar olumlu ama hâlâ yetersiz. Bu karar da nüfus idarelerindeki kuyrukları çözmeye yetmeyecek. Şimdi de, 2,5-3 milyon kişi nüfus idarelerine dolacak. Bu kadar insanın seçime katılımının engellenmesi söz konusu... YSK'nın mevcut nüfus cüzdanlarını geçersiz sayması yanlıştır. Nüfus cüzdanında fotoğraf var, ana adı, baba adı, doğum tarihi var. Her tarafta geçerli sayıyorsun da, niye oy kullanırken geçerli saymıyorsun? Seçmen kütüğündeki adam bu adam değil mi? Mükerrerlik de söz konusu değil. Seçimde oy kullanmak, bürokratik olarak zorlaştırılıyor.

MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural - Nüfus kayıt örnekleri sandık kurullarına teslim edilsin

Vatandaşların nüfus idarelerine giderek sıra beklemesi yerine, nüfus idareleri seçmenler adına kayıt örneği hazırlasın. Kimin hangi sandıkta oy kullanacağı belli. Nüfus kayıt örnekleri önceden hazırlanıp, sandık kuruluna teslim edilebilir. Oy verme sırasında, nüfus cüzdanları ile karşılaştırılır. Bu şekilde sorun daha kolay çözülür. 10 gün içinde, nüfus idareleri bu şekilde bir çalışma yaparsa, vatandaşlarımız hem sıra çilesinden kurtulur hem de demokratik hakkından mahrum kalmaz.
 
zaman



Bu haber 304 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,897 µs