11 soru! | " /> 11 soru! | "/>

En Sıcak Konular

Rıdvan Paşa'ya 11 soru!

19 Mart 2009 08:34 tsi
Rıdvan Paşa'ya 11 soru! 9 Mahalleyi, 22 kafeyi, 6 oteli fişleyen komutana 11 soru... Erhan Başyurt yazdı..

Erhan Başyurt / Bugün        
  
Hipnozla alınan ifade ve Rıdvan Paşa'ya 11 soru

Kayseri 2. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı'nda yaşanan skandallara her gün bir yenisi ekleniyor.

Ancak Garnizon Komutanı Tümgeneral Rıdvan Ulugüler dün 18 Mart Şehitleri Anma Günü vesilesi ile katıldığı törende basına demeç vererek bütün iddiaları reddetmiş.

Rıdvan Paşa, BUGÜN'ün 16 Mart'taki "İşte Mahalle Baskısı" manşetine atfen, "Bizim mahalle baskısı gibi konularla işimiz olmaz. Kanun ve nizamın dışında herhangi bir şey söyleme ve yapmamız mümkün değil" demiş.

Medyaya demecini vermiş ama "Gerekli cevabı Genelkurmay Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi verecektir" demeyi de unutmamış.

Madem "kanun dışı" bir şey yok, Rıdvan Paşa'dan şu 11 soruya cevap vermesini ve kamuoyunu aydınlatmasını istiyorum.

Birincisi, 9 mahalle, 22 kafe ve 6 oteli hangi yasal gerekçelere dayanarak "girilmesi yasak" ilan ettiniz?

İkincisi, çalışma ruhsatlı bu ticari işletmeleri hangi kritere dayanarak "askerin girmesi sakıncalı yerler" ilan ettiniz? Ticari ayrımcılığa sebep olan bu uygulamanın yasal dayanağı nedir?

Üçüncüsü, 9 mahallede oturan herkes tek tek fişlendi mi? Hangi kritere binaen, bütün bir mahalleyi yasak ilan ettiniz? Herkes mi "sakıncalı"?

Dördüncüsü, madem yaptığınız fişleme "kanuna uygun", öyleyse neden yazılı olarak tebliğ edilmesini, hatta ekinin herhangi bir yere asılmasını yasakladınız?

Beşincisi, bu mekânlara gitmek askeri personele yasaktı, siz neden bu otellerden birisine gittiniz? Kendiniz neden "yasal" olan bir yasağı ihlal ettiniz?

Altıncısı, iki ay önce otellere fakslanan bu yasak talimatınızı, iki subay gönderterek aldırdınız mı? Askeri personeli, şehir merkezinde sivil işletmelere yönelik bu tür bir soruşturmada kullandınız mı?

Yedincisi, "bizim mahalle baskısıyla işimiz olmaz" diyorsunuz. O halde, imzanız bulunan talimatı ret mi ediyorsunuz? Talimat sizin değilse, gözaltına alınan 3 astsubayı, neden "özel" evrakı sızdırmakla suçluyorsunuz?

Sekizincisi, 3 astsubayı 5 Mart'ta gözaltına aldığınız, 15 Mart'ta ilk kez ailesi ile görüştürdüğünüz halde, neden Sulh Ceza Mahkemesi'ne, "7 Mart'ta gözaltına alındılar, 11 Mart'ta salıverildiler" yazısını gönderttiniz? Bu kasten sivil yargıyı yanıltmak değil mi?

Dokuzuncusu, neden gözaltına aldığınız astsubayları avukatları ve aileleriyle 10 gün hiç görüştürtmediniz? Neden gözaltına alınma nedenleri ve suçlamaları, gözaltındakilere açıklamadınız? Sorumlu bulunduğunuz Garnizon dâhilinde CMUK yasaları işlemiyor mu?

Onuncusu, Ankara'dan getirttiğiniz askeri savcının üç personelinizi sivil bir insanla sorgulamasına neden göz yumdunuz? Daha da önemlisi, sorgu esnasında kendi personelinize sorumlu olduğunuz Garnizon dâhilinde "sivil şahıs" tarafından "hipnoz, kimyasal ilaç, aç bırakma ve psikolojik baskı" yöntemleri uygulanmasına izin verdiniz mi?

On birincisi, Hava Kuvvetleri'nde Ergenekon bağlantılı yasadışı örgütlenme Karargah Evleri nedeniyle gözaltına alınan Albay Cengiz Köylü'ye maddi destek emri verdiniz mi? Sözlü talimatınız "intranet" (kurum içi iletişim ağı) üzerinde yazılı olarak yayınlandı mı? Tıpkı, "sakıncalı mahaller" talimatınız gibi Köylü'ye destek talimatını da sızdırmaktan, 3 astsubayı suçladığınız doğru mu? Karargah Evleri soruşturmasını yürüten Askeri Savcı Ahmet Zeki Üçok, 3 astsubayı "sivil şahısla" birlikte sorguladığı gibi, sizi de Köylü'ye destek talimatınız nedeniyle sorguladı mı?

Rıdvan Paşa, 11 soruya ikna edici cevap verirse, seve seve bu köşede yayınlarım.

Şayet Rıdvan Paşa'nın dediği gibi, Genelkurmay Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi tatmin edici cevap verirse ona da yer veririz.

Ama Genelkurmay'ın bütün bu hukuksuzlukları savunarak, kamuoyundaki saygın itibarına zarar vereceğine inanmıyorum. 

Ergenekon'da yasa dışına çıkanları koruyup kollamayan Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un, burada inisiyatif alacağına inanıyorum.

Son dönemde ortaya çıkan günlükler ve ses kayıtları, Genelkurmay Başkanları'nın da altları tarafından nasıl oldu bitti ile karşı karşıya getirildiğini gösteriyor.

Başbuğ'un işi çok zor.

Ama, hukukun üstünlüğü ve demokratik hakların korunmasından yana tavır alacağını inancım tam.

Bekleyip, göreceğiz...

 



Bu haber 457 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,736 µs