En Sıcak Konular

Türkiye ve Rusya karşı karşıya geliyor!

19 Mart 2009 08:23 tsi
Türkiye ve Rusya karşı karşıya geliyor! ABD dış politikasına yön veren kuruluştan ürküten rapor!

Hazırladığı raporlarla ABD dış politikasına yön verdiği belirtilen düşünce üretme kuruluşlarından Stratfor, yine Türkiye üzerine tartışmalı bir rapor yayınladı.

"Jeopolitik Haftalık: Türkiye ve Rusya Yükselişte" başlığıyla yayınlanan raporda şu anda özellikle ekonomik alanda büyük bir işbirliği içinde olan Avrasya'nın iki gücü Türkiye ve Rusya'nın şimdi olmasa bile yakın gelecekte sert bir mücadeleye girişecekleri öne sürülüyor.

Raporda, şimdilik birlikte çalışmak zorunda olan iki ülkeden Rusya'nın Sovyetler Birliği ülkeleri üzerindeki gücünü tekrar kazanmaya çalışması, aynı şekilde Türkiye'nin de 90 yıl önceki Osmanlı toprakları üzerinden yeniden yükselmek istemesinin iki Avrasya gücünü geçmiş yüzyıllardaki gibi yeniden karşı karşıya getireceği iddia ediliyor.

Rapora göre Türkiye ve Rusya dört alanda karşı karşıya gelecek: Birincisi, ağır sanayi ülkeleri Rusya ve Ukrayna'nın tüketim malları üretme konusunda zayıf kalmaları ve bunların pazarlarının Türkiye'nin eline geçmesi. İkincisi Balkanlar. Ancak bu bölgede iki ülkeyi de sınırlayan bir güç var: Avrupa Birliği. Üçüncüsü ise enerji koridorları. Avrupa bir yandan Rusya'ya bağlı kalmamak için Türkiye üzerinden enerji hatları oluşturmaya çalışırken, Türkiye de artan bu gücünü, petrol ve gaz ithal ettiği ülkelerin sayısını artırarak pekiştirmeye çalışıyor. Dördüncüsü ve en önemlisi ise Orta Asya için verilen savaş. Türkiye'nin bu ülkelere açılması için de Gürcistan stratejik bir öneme sahip. Bu durumun farkında olan Rusya da Gürcistan'ı sürekli olarak zayıflatmaya çalışıyor. Rapora göre Ortadoğu'da etkinliğini artırmaya çalışan Türkiye, Rusya'yı da bölgeden uzak tutmak istiyor. Türkiye'nin bugün Balkanlar ve Kafkaslar'da büyük bir hareket alanı sağladığını yazan Stratfor, Arapların da İran'a karşı Türkiye'nin bölgeye geri dönmesini hoş karşılayacağını öne sürüyor.

Zaman



Bu haber 1,395 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,147 µs