En Sıcak Konular

Bulgaristan ve Romanya AB'nin yeni üyeleri

0 0 0000 00:00 tsi
Bulgaristan ve Romanya AB'nin yeni üyeleri Bulgaristan ve Romanya, beşinci genişleme dalgasının getirdiği iki yeni üye olarak, 1 Ocak 2007'den itibaren AB'deki yerlerini alacaklar.

AB'nin halen 463,5 milyon olan nüfusu, Bulgaristan'dan 7,7 milyon ve Romanya'dan 21,6 milyon kişinin katılımıyla 500 milyona yaklaşacak. Her iki ülkede yapılacak kutlamalara AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ve 1 Ocaktan itibaren AB Dönem Başkanlığını Finlandiya'dan devralacak Almanya'nın Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de katılacaklar.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Bulgaristan ve Romanya'nın katılımları nedeniyle yaptığı açıklamada, 1 Ocak 2007 gününün “tarihi bir gün” olacağını belirterek, “Üyelik yolundaki cesaret, kararlılık ve çabaları için Bulgaristan ve Romanya'nın halklarını ve liderlerini kutluyorum. Bu projeyi destekledikleri için AB halklarına ve liderlerine teşekür ediyorum. AB Komisyonunun birlikte çalışacağımız yeni üyeleri (her iki ülkeden gelecek) Meglena Kuneva ve Leonard Orban'a 'Hoşgeldiniz' diyorum” ifadelerine yer verdi.

Rehn ise demokrasilerini güçlendirmek, ülkelerini çağdaşlaştırmak ve adalet sistemlerini daha etkin ve bağımsız kılmak yolunda etkileyici reformlar yapan Bulgaristan ve Romanya'nın tebrik edilmeyi hak ettiklerini belirterek, AB üyeliğinin halklara daha güvenli gıda, daha temiz çevre ve daha iyi yollar gibi günlük hayatta karşılaşılacak somut iyileşmelerle yansıyacağını ifade etti.

AB'ye üyelik için 1995 yılında başvuran Bulgaristan ve Romanya, 2000 yılının başlarında da katılım müzakerelerine başladılar. 2004 sonunda müzakereleri tamamlayan her iki ülke, Nisan 2005'te Katılım Anlaşmasını imzaladılar. AB Komisyonu, en son 26 Eylül 2006 tarihinde üye ülkelere sunduğu raporunda, her iki ülkenin üyelik yükümlülüklerini yerine getirmeye hazır olduğunu bildirmesine rağmen bazı alanlarda yeni çalışmalara ihtiyaç duyulduğuna dikkati çekti. Bunu dikkate alan AB üyeleri, Bulgaristan ve Romanya için bazı geçiş dönemi önlemleri getirilmesine karar verdiler.
Bu arada, en son 24 Kasımda Almanya olmak üzere AB üyesi tüm ülkelerin Bulgaristan ve Romanya'nın katılımlarını onaylamalarıyla üyelik yolunda tüm engeller geride bırakıldı. Daha önceki genişlemelerde olduğu gibi hiçbir ülke Bulgaristan ve Romanya'nın katılımını referanduma götürmedi.

O zamanki adıyla Avrupa Ekonomik Topluluğu olan AB'nin kurucu üyeleri, 1957 Roma Anlaşmasıyla Almanya, Belçika, Fransa, İtalya, Lüksemburg ve Hollanda olurken, Birliğe 1973'te Danimarka, İngiltere ve İrlanda, 1981'de Yunanistan, 1986'de Portekiz ve İspanya, 1995'te Avusturya, Finlandiya ve İsveç, 2004 yılında ise Çek Cumhuriyeti, Estonya, Letonya, Litvanya, Macaristan, Malta, Kıbrıs Rum kesimi, Polonya, Slovakya ve Slovenya katıldılar.

Hürriyet



Bu haber 323 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,579 µs