En Sıcak Konular

Binlerce kişiye cadı diye ilaç içirildi

18 Mart 2009 20:59 tsi
Gambiya'da yetkililerin "cadı oldukları" şüphesiyle yakaladıkları bin kadar kişiye zorla bitkisel sıvı içirildi. Yüzlerce kişi kurtulmak için Senegal'e kaçtı.

Gambiya'da yetkililerin "cadı oldukları" şüphesiyle yakaladıkları bin kadar kişiye zorla halüsinasyona yol açan bitkisel sıvılar içirdikleri bildirildi.

Uluslararası Af Örgütü, Devlet Başkanı Yahya Camme yönetiminden, bu "cadı avı"nı durdurmasını ve sorumlularını yargı önüne çıkarmasını istedi.

1994'de yaptığı bir darbe ile iktidarı ele geçiren Camme, AIDS'i tedavi edebildiğini iddia ediyor.

Gambiya yetkilileri konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Uluslararası Af Örgütünün yaptığı açıklamaya göre, Devlet Başkanının halasının bu yıl başında ölmesinden sonra komşu Gine'den cadılarla mücadele eden "cadı doktorları" getirildi. Açıklamaya göre, Devlet Başkanı Camme, halasının ölmesine "cadıların karıştığına" inanıyor.

Cadı doktorları, polis, asker, istihbarat elamanları ve Camme'nin kişisel muhafızlarının eşliğinde, cadı olduğu iddia edilen bin kadar kişiyi köylerinden zorla toplayarak bilinmeyen yerlere götürdü.

Bu kişilere zorla "halüsinasyon görmelerine ve tuhaf davranmalarına neden olan sıvılar içirildiği, ondan sonra birçoğunun (cadı olduklarını) itirafa zorlandığı, bazılarının ise neredeyse ölecek kadar dövüldüğü" kaydedildi.

-DEVLET BAŞKANININ ÇİFTLİĞİNDE-

Güvenlik kuvvetleri en son 9 Martta Sintet köyünü sardı ve zorla topladığı 300 kadar erkek ve kadını namlunun ucunda otobüslere bindirdikten sonra Devlet Başkanının doğduğu, başkentin kuzeyindeki Kaniali köyündeki çiftliğine götürdü.

Buraya götürülen kişilerden biri Af Örgütüne yaptığı açıklamada "çiftliğe götürülen kişiler orada çırılçıplak soyuldu ve otlardan yapılan 'kirli suyu' içmeye zorlandı ve bu suyla zorla yıkandı. Ben orada 5 gün tutuldum. Böyle bir muamelenin Gambiya'da yapıldığına inanamıyorum. Orta çağlardan kalma bir muamele bu" dedi.

Tanık, içirilen "kirli suyun" ishal ve kusmaya neden olduğunu da belirtti.

Af Örgütü, içirilen sıvının böbrek sorunlarına yol açtığını ve bu sıvının zorla içirildiği kişilerden en az ikisinin daha sonra öldüğünü belirtti.

Af Örgütü sözcüsü Eliane Drakopoulos, AP'ye yaptığı açıklamada, cadı diye yakalanan kişilerin hepsinin daha sonra serbest bırakıldığının sanıldığını söyledi.

Uluslararası Af Örgütü, köyleri bu kampanya sırasında saldırıya uğrayan kişilerden yüzlercesinin ise komşu Senegal'e kaçtığını bildirdi.

Ana muhalefet gazetesi olan Foroyya'da cadı avını haber yapan Halife Sallah, 8 Mart günü tutuklandı.

2006 yılında devlet başkanı adayı olan Sallah hakkında, ayrılıkçılık ve casusluk suçlamasıyla dava açıldı.

aa



Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,026 µs