En Sıcak Konular

Beyzbolun anavatanı Şırnak mı?

18 Mart 2009 17:12 tsi
Türkiye Beyzbol, Softbol, Korumalı Futbol ve Ragbi Federasyonu Başkanı Şahin Kömürcü, 'Beyzbolun Şırnak'ta oynanan Guhşeği oyunundan doğduğu' tezini çok ciddi araştırdıklarını belirtti.

 

Kömürcü, Şırnak Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Beyzbol, Softbol, Korumalı Futbol ve Ragbi Federasyonu Şırnak İl Temsilciliği'nin konu hakkında ciddi çalışmaları olduğunu söyledi.
 
Mezopotamya kültürünün özelliklerini taşıyan Guhşeği oyununun hala Şırnak'ta bahar aylarında oynandığını anlatan Kömürcü, şöyle devam etti:
 
“Konuyla ilgili federasyon olarak ciddi çalışmalarımız var. Federasyonumuzun Şırnak temsilcisi Polat Birlik, konuyla yakından ilgileniyor. Teze göre, Şırnak'ta dikkat ve kıvraklığı temsil eden Guhşeği oyununun, bölgede yaşayan bir Ermeni tarafından götürülmüş. Tez ciddi. Biz de beyzbolun Türk topraklarında doğduğu tezini çok ciddi araştırıyoruz.” Guhşeğinin kuralları ve oynama şekliyle beyzbola çok benzediğini vurgulayan Kömürcü, “Araştırmaya göre, en az 6 kişiden oluşan iki takım seçilir. Oyunun malzemeleri kıl yada bezden yapılmış top ve topa vurabilecek bir sopadır. Vuruşun yapıldığı noktada iki kişi yer alır. Bunlar her takımdan bir oyuncu olmak zorundadır. Biri topu havaya atarken diğeri de vuruşu gerçekleştirir. Her oyuncunun topa vurmak için 1 hakkı bulunmaktadır. Görüldüğü gibi kurallar çok benziyor. Bu yüzden bu işin üzerinde duracağız” dedi. Araştırma sonucunu kamuoyuyla paylaşacaklarını bildiren Kömürcü, şunları kaydetti:
 
“Yönetim kuruluna seçilmemizin ardından federasyonumuzda bir çok yenilik oldu, federasyonun tüm branşlarına kan geldi, hareket geldi. Biz bu yükselmeyi devam ettireceğiz, bunda kararlıyız. Çünkü, ekibimiz çok güçlü ve bu gücümüzü yaptıklarımızla ortaya koyuyoruz. Bu yüzden eğer beyzbol Şırnak'tan doğduysa, çünkü ortada önemli bir tez var, bunu araştırmalarımızın ardından kamuoyuna açıklayacağız. Eğer tez bizim lehimize sonuçlanırsa bunun da üstüne gideriz.”



Bu haber 662 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,723 µs