En Sıcak Konular

Cumhuriyet mitingleri darbe girişimi mi?

18 Mart 2009 13:36 tsi
Cumhuriyet mitingleri darbe girişimi mi?

Ergenekon davasının ek iddianamesinde, ''Cumhuriyet mitinglerinin darbe girişimi olarak nitelendirilmesi'' iddiası üzerine, mitingleri düzenleyen kuruluşlar ortak bir açıklama yaptı.

Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) Genel Başkanı Şenal Sarıhan, ''yurttaşların gür ve demokratik haykırışı karşısında sessiz kalanların, Cumhuriyet mitinglerini, 'darbe girişimi ve terör eylemi' olarak karalamak istediklerini savunarak, ''Cumhuriyet mitinglerimizin lekelenmesi olanaksızdır. Cumhuriyetimizi ve onun kazanımlarını savunmak terör değil, anayasal bir yurttaşlık ödevidir'' dedi.

''Ergenekon'' davasının ek iddianamesinde, ''Cumhuriyet mitinglerinin darbe girişimi olarak nitelendirilmesi'' iddiası üzerine, mitingleri düzenleyen kuruluşlar ortak basın açıklaması yaptı. Kuruluşlar adına açıklamayı CKD Genel Başkanı Sarıhan okudu.

Açıklamada, Cumhuriyet mitinglerinin demokratik bir halk hareketi olduğu ifade edilerek, büyük halk kitlelerinin, Cumhuriyet'in temel değerlerine karşı yürütülen ciddi saldırılar karşısında bir araya gelerek, yurttaşlık haklarını kullandığı savunuldu.

Mitinglere yurdun dört bir yanından milyonlarca vatandaşın katıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Meydanlardan taşan halk, güzel yurdumuzun AB ve ABD karşısında, siyaseten ve iktisaden bağımsız olmasını, toplumsal yaşamımızın laiklik ilkesine göre düzenlenmesini, vatan topraklarının satılmamasını, özelleştirmelerin durdurulmasını, etnik ve dinsel ayrımlarla halkın bölünmemesini istiyor ve Cumhuriyet için üniter birliği savunuyor. Onlar, bağımsızlığın, ulusalcılıkla elde edileceğinin bilincindeydiler.

O günlerde yurttaşların gür ve demokratik haykırışı karşısında sessiz kalanlar, bugün Cumhuriyet mitinglerini, 'darbe girişimi ve terör eylemi' olarak karalamak istiyorlar. Güneşin balçıkla sıvanması nasıl olanaksızsa, Cumhuriyet mitinglerimizin de lekelenmesi o ölçüde olanaksızdır. Cumhuriyetimizi ve onun kazanımlarını savunmak terör değil, anayasal bir yurttaşlık ödevidir.''

''Bir ülkede hukuka ve hukuk devletine olan inancın sarsılmasının topluma herhangi bir suçun vereceği zarardan çok daha büyük zararlar vereceği'' vurgulanan açıklamada, mitinglere katılan tüm kurum ve bireylerin bu inançta oldukları iddia edildi.

Açıklamada, ''Cumhuriyet hukukçularını, iddianamelerdeki hukuksuzluğa karşı göreve davet ediyor; Cumhuriyet'i, her durumda savunma kararlılığımızı bir kez daha ilan ediyoruz'' denildi.

-SORULAR-

Açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sarıhan, Cumhuriyet mitinglerinin yasal mitingler olduğunu ve hiçbir yasa dışı unsur bulunmadığını, mitinglerin olaysız yapıldığına ilişkin de emniyet güçlerinin tutanakları bulunduğunu söyledi.

''Mitinglerin arkasında dönemin komutanları bulunduğu iddiaları var. Bu durumda mitingler ne kadar demokratik?'' sorusuna da Sarıhan, ''Demokratik kitle örgütlerimiz, demokratik bir eylemin önünde durmuşlardır, bunun arkasında birilerinin olduğu iddiası bütünüyle iddia olmaktan ibarettir. Bu salonda örgütlendi mitingler. İddianame üzerine konuşmak istemem. Biz gerçeği ifade ediyoruz, gerçek böyleydi. Mitinglere herkes katılmıştır, herkesin hakkıdır mitinge katılmak'' yanıtını verdi.

Sarıhan, mitinglerin kanunlarda yer alan gösteri ve yürüyüşlere uygun düzenlendiğini, miting düzenleme komitesi tarafından organize edildiğini ifade etti.

Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Sekreteri Suay Karaman da ''mitinglerin demokratik kitle örgütlerince planlandığını, darbe kışkırtıcısı olarak görmenin büyük bir yanlış'' olacağını belirtti.

Karaman, ''Darbe kışkırtıcısı olarak görülecekse, bu mitinglere izin veren Ankara, İzmir ve İstanbul valilerinin de darbeden yargılanmaları gerekmektedir. Halk hareketidir, demokratik olduğundan kimsenin kuşkusu yok. Hükümet de bunu biliyor ama siyasi iktidar yaptığı sivil darbeyi gölgelemek adına bunlara darbeci adını veriyor'' dedi.

Bir gazetecinin, ''Mitingler iddianamede yer aldıktan sonra mitinge katılan bazı grupların yöneticileri 'kullanıldığımızı düşünüyoruz' açıklamaları yaptı. Siz de böyle düşünüyor musunuz?'' diye sordu. Sarıhan, bu soruya cevap vermeyeceklerini belirtti. Salonda bulunanlar da soruyu soran gazeteciyi alkışlarla protesto etti.

aa



Bu haber 572 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,271 µs