En Sıcak Konular

AKP'nin oyları düşecek diyenler yanılıyor mu?

18 Mart 2009 08:29 tsi
AKP'nin oyları düşecek diyenler yanılıyor mu?

AKP oyları artar, yüzde 52 oy alır diyen yazar Meral Tamer, kriz ve işten çıkarmalar nedeniyle oyu azalır diyenlerin çokluğu karşısında 'yanıldım mı' diyordu ki KONDA ona destek verdi.

Meral Tamer / Milliyet

Yakın arkadaşlarımızla oynadığımız seçim totoda sadece ben, AKP’nin oylarını artıracağı tahmininde bulunmuşum: % 52. Geriye kalan herkes % 40, % 42, haydi bilemediniz % 45’lerde kalmış; AKP’nin 22 temmuz seçimlerindeki % 47’lik oy oranının altında kalacağı görüşündeler.

Çevremde seçim toto oynamadığımız pek çok kişi de ekonomideki derin kriz ve peş peşe gelen büyük çaplı işten çıkarmalar nedeniyle AKP’nin oylarında düşüş bekliyor.

Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı TÜSES’in düzenlediği “Kutuplaşma ve yeni çatışmalar ekseninde seçmen davranışları” konulu toplantıda, nihayet kendime bir yandaş bulabildim: KONDA araştırma şirketinin Genel Müdürü Bekir Ağırdır.

Onun tahmini, benimkinin de üzerinde: % 52-55 bandı! Tahmini yapan, konunun uzmanı olunca, işin rengi değişiyor. (KONDA 22 temmuz seçimlerini, neredeyse küsuratına kadar doğru tahmin etmişti.)
KONDA, yerel seçimler için periyodik kamuoyu araştırması yapmıyor; prensip olarak -birkaç büyük şehir dışında- il, ilçe ve aday bazında da çalışma yapmıyorlar. İlk kez geçtiğimiz cumartesi biz TÜSES’in toplantısındayken, sahaya 600 kişi göndermişler. Bu hafta sonu açıklayacakları sonuçları merakla bekliyoruz, ama Ağırdır tahmininde ısrarlı:

Kimyamız bozuldu

“2009 Türkiyesi’nde yaşadıklarımız ve 30 mart sabahı karşılaşacaklarımız, bütün bildiklerimizin dışında bir hal. Bugünkü tablo, 22 temmuz seçimlerinin sonucu. O tarihe kadar AKP, ‘Biz egemenlerle bu işi bir denge içinde götürürüz’ diyordu. Ancak oyların % 47’sini alınca, onların da kimyası değişti, bizim de değişti. Ve AKP için bugünkü % 52-55 bandındaki oy oranının yolu açıldı; AKP’ye oy verenler açısından da ‘Biz bu işi başarırız, dengeleri değiştirme gücümüz var’ noktasına gelindi.
Bugün artık çok derin bir kutuplaşma var. Kutuplaşmanın karakteri de giderek değişiyor; siyasi ve ideolojik etki azalırken, kültürel eksenin ön plana çıktığı dikkati çekiyor.”

AKP’den oy kayması yok

Ağırdır’ın diğer tespitleri özetle şöyle:
-  Kutuplaşma, Ertuğrul Günay ve Zafer Üskül gibi star adayların AKP saflarında yer almalarını engellerken, Başbakan Erdoğan da AKP markasını ve kendi gücünü ön planda tutmayı tercih etti. Yerel seçimler, genel seçim havasına büründü.
-  22 temmuzdan önce seçmenin tercihinde ekonomik nedenler de etkili oluyordu. 23 temmuzdan bu yana kültürel faktörler ön planda.
-  Geçmiş dönemlerin aksine yerel adayların, yerel ilişkiler üzerindeki etkisi azaldı; hemşerilik ilişkileri de -kutuplaşma işin içine girdiği için- artık eskisi kadar oy getirmiyor.
-  AKP içinde oy kayması yok, ama güven eksilmesi var.
-  Seçmen son derecede bilinçli; ne olup bittiğini ve ne istediğini gayet iyi biliyor.

AKP ezber bozuyor

-  Yerel seçimler iktidara çalışır ezberi de yanlış; ancak AKP bu ezberi bozuyor. 1960’tan beri bütün yerel seçimler, iddia edilenin aksine iktidar partisinin aleyhine çalışmış, sadece 2 istisna var: 1973’te CHP (Ecevit’in parlayışı), diğeri 2004’te AKP. AKP bu kez yine oyunu artıracaksa, karşımızda yepyeni bir durum var demektir.
Benim yanılmamın önemi yok, ama isabetli görüşleriyle tanıdığım Ağırdır’ın yanılmasını bu kez çok istiyorum.

 




Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,125 µs