birbiriyle ÖRTÜŞÜYOR ! | " /> birbiriyle ÖRTÜŞÜYOR ! | "/>

En Sıcak Konular

Darbe günlükleri birbiriyle ÖRTÜŞÜYOR !

18 Mart 2009 08:09 tsi
Darbe günlükleri birbiriyle ÖRTÜŞÜYOR ! Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay'ın bilgisayarından çıkan 'darbe planları', 2007'de büyük tartışmalara yol açan emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'in 'darbe günlükleri'ni hatırlattı.

Aynı dönemde tutulan iki günlük arasındaki 'örtüşme' ise dikkat çekici. Her ikisinde de darbenin kaçınılmaz olduğu aktarılıyor, AK Parti'nin devrilmesi için yapılması gerekenler sıralanıyor. Dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, müstakbel Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ve dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'le ilgili ifadeler de birbirini doğrular nitelikte. Kuvvet komutanlarının o dönem blok halinde hareket ettikleri bilgisi iki günlüğün ortak cümleleri arasında yer alıyor. Balbay ve Örnek, Hilmi Özkök'ün demokrasiden yana tavır koyduğu, bunun da kuvvet komutanlarını kızdırdığı notunu düşerken, Başbuğ'la ilgili hakarete varan ifadeler kullanıyor. Her iki darbe günlüğünde Ahmet Necdet Sezer'e övgüler yağdırılıyor.

1- Hedef aynı: AK Parti'yi devirmek

Her iki günlük arasındaki en önemli özellik, ikisinin de darbe planlarını içeriyor olması. Hem Özden Örnek'in hem de Mustafa Balbay'ın günlüklerinin ana temasını 2002'de tek başına iktidara gelen AK Parti hükümetini devirmek için yapılan ve yapılması planlanan çalışmalar oluşturuyor. Günlüklerde sıralanan stratejiler birbirinin kopyası sayılabilecek kadar örtüşüyor. Özden Örnek'in günlüklerinde yapılmasına karar verilen uygulamalar özetle şöyle sıralanmıştı:

- Önce basın ele geçirilecek.

- Rektörlerle temasa geçilip öğrenciler sokağa dökülecek.

- Sendikalarla aynı şekilde hareket edilecek. Sokaklara afiş astıracaktık.

- Dernekler, hükümet aleyhine teşvik edilecek.

- Bütün bu olaylar yurt çapında yapılacak ve yukarıdakiler 'Sarıkız' olarak anılacak.

Balbay'ın günlüklerinde de aynı söylemler dikkatleri çekiyor. Balbay'ın günlüklerinde basının ele geçirilmesi, 'bir yola sokulması' gerektiği anlatılıyor. Sadece Cumhuriyet Gazetesi'yle bu işin olmayacağı ifade ediliyor. Bir televizyonun gerekliliği üzerinde duruluyor.

Sarıkız'ın mimarı Şener Eruygur, rektörlerin kendilerine destek için hazır olduklarını söylüyor. Hatta Malatya Üniversitesi rektörünü 'bu işi yarına bırakmayacak kadar' heyecanlı gördüğünü ifade ediyor.

Balbay'ın günlüklerinde Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek'in ismini görüyoruz. Buna göre, Özbek, sendikanın 8 trilyon lira parasının darbe için kullanılabileceğini ifade ediyor. Her iki günlükte de kuvvet komutanlarının blok olarak hareket ettiği aktarılıyor. Buna göre en büyük sorun 'bir'in, yani Hilmi Özkök'ün muhalefeti.

2- Darbe planları aynı dönemde yapılıyor

İki günlüğün de aynı döneme denk gelmesi başka bir benzerlik. Mustafa Balbay'ın günlüklerinde not edilen darbe konulu görüşmeler çoğunlukla 2002-2005 arasındaki dönemi kapsıyor. Söz konusu dönem, Hilmi Özkök'ün Genelkurmay başkanı olduğu ve kuvvet komutanları Şener Eruygur, Aytaç Yalman, İbrahim Fırtına ve Özden Örnek'in 'Sarıkız' ve 'Ayışığı' darbe planlarını hazırladıkları döneme denk geliyor.

3- Özkök 'dinci', Büyükanıt 'korkak'

Özden Örnek'in günlüğünde dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök 'dinci' olmakla eleştiriliyor: "Bunun üzerine hepimiz artık bu Genelkurmay başkanı ile işlerin yürüyemeyeceğine, korkak ve hükümet yanlısı olduğuna, dinci bir görüşü desteklediğine karar verdik." Mustafa Balbay da Hurşit Tolon'un Özkök'e inanmadığını anlatıyor. Hurşit Tolon'a göre, Özkök, onlara yalan söylüyor. Yapılan bir toplantıda bir gazetecinin Eruygur'a söyledikleri çok ilginç: "Paşam sizi çok iyi anlıyoruz. Ama, şöyle bir gerçek var ortada; sizin bir numara ile sizin kafanızdakileri yapmak çok zor."

Özden Örnek'in günlüklerinde dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Büyükanıt, 'çekimser, korkak' olmakla suçlanıyor. Balbay'ın günlüklerinde Büyükanıt, genel olarak TSK'nın zarar görmemesi gerektiği üzerinde duruyor. Kamuoyunun tepkisinin dikkate alınması gerektiğini söylüyor, aceleci davranılmamasını istiyor.

Örnek'in günlüklerinde İlker Başbuğ, 'sinsi' olmakla suçlanıyor. Balbay'ın günlüklerinde ise Şener Eruygur, Başbuğ'a ağır hakaretlerde bulunuyor.

4- Sezer mükemmel, Çankaya sağlam!

Özden Örnek'in günlüklerine göre, komutanlara dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de destek veriyor. Özden Örnek'in, 4 Eylül 2003 tarihli günlük sayfasına, "Cumhurbaşkanı, bizlere çok güvenen, bizlerden destek bekleyen bir insan. AKP'nin yaptığı eylemlere karşı bizden destek arıyor." diyor. Mustafa Balbay'ın günlüklerinde de Aytaç Yalman, "Çok saygı duyuyorum. Kendisine de söyledim. Kadrolaşmada çok hassas. Mükemmel. Çankaya sağlam."

5- Komutanların ifadeleri aynı

Özden Örnek'in günlüklerinde darbenin en ateşli savunucusu olarak gösterilen Şener Eruygur, Balbay'ın günlüklerinde de aynı ifadelerle tanımlanıyor. Örnek, 'Şener Eruygur'un aklından darbenin hiç çıkmadığını' söylerken, Balbay'ın günlüklerinde Eruygur, bütün planların hazırlayıcısı olarak görülüyor. Aytaç Yalman, Örnek'in günlüğünde 'hemen planın devreye sokulması gerektiğini, söylüyor. Aynı isim, Balbay'ın günlüğünde "Tahammül etmek zor." diyor.

zaman



Bu haber 304 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,346 µs