En Sıcak Konular

Hamas'tan esirlerin sürgün isteğine rest

17 Mart 2009 22:05 tsi
Hamas'tan esirlerin sürgün isteğine rest Filistinli Hamas grubu, İsrail'in Gilad Şalit karşılığında serbest bırakacağı tutukluların sürgün edilmesi talebine sert çıktı.

Hamas'ın önde gelen liderlerinden Salah el-Berdevil, Kahire'de haftasonu İsrail ile yapılan ve bir sonuç elde edilemeyen esir değişimiyle ilgili görüşmelerde Hamas'ın tutumunu sertleştirdiğine dair açıklama yapan İsrailli yetkilileri eleştirdi. Berdevil, İsrail'in esir asker Şalit'e karşılık bırakılması istenen Filistinli esirlerden bazılarını liste dışında bırakma ve bazılarını sürgün etme siyasetini kesinlikle kabul etmeyeceklerini söyledi.

Mısır'ın başkenti Kahire'de Mısır'ın arabuluculuğuyla İsrailli asker Gilad Şalit'in serbest bırakılması için gerçekleşen iki günlük Hamas-İsrail görüşmelerinden bir sonuç çıkmamıştı. Önceki gece ülkesine dönen İsrail heyeti, Hamas'ın taleplerini daha da artırdığını ve tutumunu sertleştirdiğini, dolayısıyla da bu konudaki görüşmelerin tıkandığını savunmuştu.

İsrail ordusunun, Hamas'ın bırakılmasını istediği bazı isimlere itiraz ettiğini, ayrıca Batı Şeria'ya gönderilmeleri durumunda İsrail ordusuna karşı askeri çalışmalarına yeniden başlayacakları endişesiyle bırakılacak esirlerden 70'inin Batı Şeria'ya değil de; Gazze, Suriye veya Ürdün'e gönderilmelerini istediğini belirtildi.

Salah El Berdevil, İsrail'in Hamas'ın tutumunu sertleştirdiği yönündeki iddiaları da yalanladı. İsrail'in bu iddialarını garipsediklerini ifade eden Berdevil, "Hamas'ın, işgal devleti hapishanelerinde bulunan esirlerden bin 500'ünün serbest bırakmasını talep etmesinin neresinde sertlik var. Hamas'ın serbest bırakılmasını isteği sayı, Filistinli esirlerin sadece yüzde 10'una tekabül ediyor. İşgal güçlerinin elinde 11 bin Filistinli esir var. Siyonistlerin bu konudaki ölçü ve değerlendirmeleri tamamıyla terstir." dedi.

Hamas'ın "Filistin için hayatlarını ortaya koyan ve gençliklerini parmaklıklar arasında geçiren kahramanlardan bir kısmının serbest bırakılmasını istediğini" belirten Berdevil, İsrail'in Filistinli esirlerin sıkıntılarını görmezden gelmesinin kabul edilemez olduğunu kaydetti. Hamas yetkilisi, "işgalcilerin işledikleri cürümlerin faturasını ödeyecekleri günün yaklaştığını" ifade etti.

Berdevil açıklamasında işgal yönetiminin Hamas'ı itham etmesinin, "zindanlarda hayat mücadelesi veren yüzlerce esirin sıkıntısını sona erdirecek bir talebe olumlu cevap vermekten kaçınma teşebbüsünden başka bir şey olmadığını" dile getirdi.

Berdevil, şöyle devam etti: "Şayet süresi bitmiş olan Siyonist hükümet Gazze savaşından sonra Hamas'tan taviz koparabileceğine ve yeni Siyonist hükümet kurulmadan önce de Şalit dosyasını bitirebileceğine inanıyorsa doğru ve gerçekçi düşünmüyor demektir. İşgal yönetimi, Hamas'ın bırakılmasını istediği bazı esirleri istisna etme ve bırakacağı bazı esirleri de Filistin topraklarının dışına sürgüne gönderme şartlarını ileri sürerek aslında esir değişimi şartlarıyla oynamak istiyor. Listeden bazılarının istisna edilmesini veya bazılarının zorla başka ülkelere gönderilmesini istemesi kesinlikle kabul edilemez."

cihan



Bu haber 458 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,763 µs