En Sıcak Konular

Dünya Su Forumu'nda protesto

17 Mart 2009 20:52 tsi
İstanbul'da devam eden Dünya Su Forumu'nda Bakan Şimşek konuştuğu sırada bir protestoya maruz kaldı...

OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, destek paketlerinde su sektörüne tahsis edilecek hala belli miktarlar olduğunu belirterek, "Hatta daha fazla fon su sektörüne yatırılmalı" dedi.

Gurria, Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi'nde devam eden 5. Dünya Su Forumu kapsamında, su sektörüne yönelik finansman imkanlarına ilişkin düzenlenen "Finans Üst Düzey Paneli"nde yaptığı konuşmada, su azlığının önümüzdeki yıllarda daha vahim hale geleceğini söyledi.

Yaşanan krizin paketlerin açıklanmasına yol açtığını ve bu paketlerin büyük altyapı yatırımları gerektirdiğini vurgulayan Gurria, "O zaman bütün bu yatırımların su boyutu neden olmasın? Destek paketlerinde çevre etkinliği çok önemli. Yeşile önem veriliyor, maviye değil. Dolayısıyla bu mesajı vermek gerekir; suda etkin olmak için daha yüksek profillere ihtiyacımız var. Yeni istihdamlar için elimize küreği alıp hemen başlamamız gerekir" diye konuştu.

Su arzına yapılan yatırımların giderek daha çok ortaya çıktığını vurgulayan Gurria, özellikle gelişmekte olan ülkelerde insanların, su ve sanitasyona yapılan yatırımların geriye dönüşünü çok iyi gördüklerini anlattı. Gurria, "4 ila 12 kez fazla getirisi var suya, sanitasyona yaptığımız yatırımın" dedi.

Hollanda Veliaht Prensi Willem Alexander

Hollanda Veliaht Prensi Willem Alexander de bugün hükümetlerin odak noktası olan krizin dünya nüfusunun yüzde 40'ını etkilediğini belirterek, yapılacaklarla, zengin ve fakir ile sağlıklı suya erişimi olan ve olmayanlarla erişimi sağlamak gerektiğine işaret etti.

Su ve hijyen krizinin en az finansal kriz kadar tehlikeli olduğunu dile getiren Alexander, "Ama bunun çözümü var. Yeter ki gerekli iradeyi gösterip, bir şeyler yapabilelim" dedi.

Alexander, finans uzmanları ve maliye bakanlarına, uygun yatırım planları sunmaları konusunda çağrıda bulunarak, "Su ve hijyene yatırım kendini çok kısa zamanda geri öder" dedi.

Merkez bankalarının su ve hijyen kaynaklarının finansmanının yüzde 100'ünü karşılayamayacağını, serbest kaynağa ihtiyaç bulunduğunu anlatan Alexander, kredi kıtlığı ve daralma nedeniyle donör kuruluşlar bunu sağlamanın da kolay olmadığının altını çizdi.

Panelde "demokrasi"' eleştirisi

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in yönettiği panelde, bir katılımcı, "forumun demokratik olmadığı, panelde kadın konuşmacı bulunmadığı" eleştirisini ifade ederek, panelde büyük finansal oyuncuların sunumlar yaptığını, sadece finans konularının konuşulduğu söyledi.

Katılımcı, finansal kurumların şart koyduğunu, şart koymanın demokratik olmadığını dile getirmesi üzerine Bakan Şimşek, panelde yerel düzeyde sanitasyon ve su hizmetinin herkese ulaştırılması konusunda nasıl finansman sağlanabileceğinin konuşulduğunu söyledi.

Bir başka katılımcının tepkisi üzerine ise BM Genel Sekreter Yardımcısı Sha Zukang, BM'nin şu anda "dünyanın en demokratik kurumu" olduğunu kaydederek, "Sizin görüşünüzü tamamen reddediyorum, BM'nin demokratik olmadığını kabul etmiyorum" diye konuştu.

Daha sonra katılımcı, görevlilerce dışarı çıkartıldı.

Öte yandan, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'na "Hasankeyf Yok Olmasın" broşürü vermek isteyenlere korumalar tarafından engel olunurken, broşürün Bakan Eroğlu'na iletilmek üzere katılımcıdan alındığı ifade edildi.



Bu haber 707 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,457 µs