En Sıcak Konular

Şahin: Günlüklerin haber yapılması suç

17 Mart 2009 17:09 tsi
Bakan Şahin, dün internette yayınlanan Mustafa Balbay'ın günlükleriyle ilgili "Günlüklerin haber yapılması suçtur. Bilgileri kimin basına yansıttığını inceliyoruz, sonuçları açıklayacağım" dedi.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, yasa dışı dinlemelerde cezaların caydırıcılığıyla ilgili çalışma yapıldığını, birkaç gün içinde raporun hazırlanabileceğini belirterek, ''Şu anda (bu tür suçların cezasını artıracağız) diye bir şey söyleyemem'' dedi.

NTV'nin canlı yayınında soruları yanıtlayan Şahin, ''Ergenekon'' soruşturmasıyla ilgili bilgilerin sızması konusunda inceleme başlattığının hatırlatılması üzerine, görevlendirilen iki müfettişin bu hafta sonuna kadar sonuçları kendisine ileteceğini, raporla ilgili kamuoyuna açıklama yapacağını bildirdi.

Şahin, soruşturmanın gizliliğine aykırı hareket edenlerle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan şikayetler sonucu 931 soruşturma açıldığını ifade ederek, bunlardan basın mensuplarıyla ilgili 2 soruşturmanın sonuçlandığını, soruşturmanın gizliliğine aykırılık nedeniyle bu kişilerin ceza aldığını söyledi.

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Kanada'da bulunan Tuncay Güney'in ifadesinin alınmasıyla ilgili adli yardım talebine ilişkin soru üzerine Şahin, ''Kanada makamlarına intikal edeli 1 ay kadar oldu ama ifadesi alındı mı, alınmadı mı bu konuda henüz bir bilgim yok'' dedi.

-YASA DIŞI DİNLEMELERDE CEZALAR-

''Telekulak skandallarıyla ilgili yasal bir boşluk varsa yeni bir çalışma başlatacağınızı söylemiştiniz, çalışma ne durumda?'' sorusuna karşılık Bakan Şahin, bu konudaki eleştiriler üzerine Kanunlar Genel Müdürü'nden mevzuatı incelemesini istediğini belirtti. Şahin, ''Yasa dışı dinlemelerde cezalar caydırıcı nitelikte değilse bunu artırmak mümkün mü caydırıcı hale getirilmesi mümkün mü, bu konularda arkadaşlar çalışma yapıyorlar'' dedi.

Konuyla ilgili çalışmanın yeni başladığını, birkaç gün içinde konuyla ilgili raporun hazırlanabileceğini bildiren Şahin, ''Şu anda (bu tür suçların cezasını artıracağız) diye bir şey söyleyemem. Bu teknik bir çalışmadır. Belki bunu Bakanlar Kuruluna tasarı olarak getireceğiz, TBMM'ye giderek yasalaşması gerekecek. Böyle bir çalışma yapmanın gerekliliğine inandığım için çalışma başlattım'' diye konuştu.

Mehmet Ali Şahin, İstanbul Beyazıt Meydanı'nda 16 Mart 1978'de 7 öğrencinin öldürülmesiyle ilgili davanın zaman aşımından düşmesi üzerine, olayda yargı mensuplarının bir ihmali bulunup bulunmadığının tespiti için müfettiş görevlendirdiğini anımsattı. Şahin, ''İncelendi, önüme bir rapor geldi. (Burada bir ihmal söz konusudur) dendi. Disiplin yönünden ihmalde bulunan yargıçlarımızla ilgili HSYK'nın karar vermesi için dosyayı oraya sevk ettik. Kurul Başkanı olarak ihmalde bulunan yargıçlardan savunma istedim, henüz savunma gelmedi. Gerçekten ihmal, savsaklama var mı kurulda bakılacak'' açıklamasında bulundu.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yapısını değiştirmeye yönelik bir taslak hazırlanmadığını ifade eden Şahin, şöyle konuştu:

''Geçmişte yaşadığımız tecrübeler, içine girmek için müzakereler yaptığımız AB ülkelerindeki uygulamalar nedir, bunları masanın üzerine koyarız, bu konuda en doğrusu nedir, en isabetlisi nedir öyle bir çözümü hep birlikte yakalayabiliriz. Bunu yakalayabilmek için de tabii ki mutlaka yargı organlarımızla, yüksek yargı mensuplarıyla, bunların başkanlarıyla müzakere yaparız, değerlendiririz. HSYK'nın yapısıyla ilgili de geniş katılımlı olarak yeniden düzenlenmesi hedefi vardır. Herhangi bir ön yargı, dayatma ile hareket etmiyoruz. HSYK'nın yapısında yeni bir düzenleme yapılmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz, inanıyoruz. Bunu yaparken geniş bir istişare sonucu gerçekleştirmek istiyoruz.''


AA

 



Bu haber 679 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,220 µs