kızkardeşi’ seviyor? | " /> iyibilg" /> kızkardeşi’ seviyor? | "/> iyibilg"/>

En Sıcak Konular

Ankara, hangi ‘kızkardeşi’ seviyor?

17 Mart 2009 16:16 tsi
Ankara, hangi ‘kızkardeşi’ seviyor? Türkiye, petrol için iki meşhur yabancı firmayla anlaşma imzaladı. Bir başkasına ise ceza verdi. Bir ülke sevinirken diğeri şaşırdı. Tercihin nedenini anlamaya çalıştı. Sonra aklına bir medya grubuna verilen ceza geldi. iyibilg

Enerji konularda az çok okumuş herkes bilir ki, dünyada petrol işi 7 büyük şirketten sorulur. Bunlara “7 kızkardeş” denir. Yani; Exxon, Shell, BP, Gulf, Texaco, Mobil ve Chevron.

Bu eski bir tanımlamadır ve zaman içinde bu şirketlerin bazıları el değiştirmiş, yeni/yabancı ortaklıklar bulmuş olsalar da, efsaneleri hâla sürer.

İşte Türkiye bu ay başında 7 kızkardeşten biri ve bir başka firmayla anlaşma imzaladı.

Anlaşma bu şirketlerin, TPAO ile birlikte Güneydoğu Anadolu ve ülkenin başka yerlerinde petrol arama çalışmaları için yapıldı. Her ikisi de Amerikan şirketi olan Exxon ve EOG, anlaşmadan duydukları umut ve mutluluklarını  belirttiler.

Fakat bu anlaşma ile hemen aynı zamanlama ile bir başka petrol şirketi Türkiye ile ilişkilerinde o kadar memnun olmadı. İngiliz BP (British Petroleum) Maliye Bakanlığı’nın kestiği hayli ağır (474 milyon lira) bir cezayla muhatap oldu.

BP her ne kadar Maliye Bakanlığı tarafından şirkete çıkarılan vergi cezası için  yasalara aykırı bir işlemin bulunmadığını, vergi dairesince yapılan yanlış tatbikatın söz konusu olduğunu öne sürsede, ceza şirkete tebligi edildi.

Böylece Amerikalılar sevinirken, İngilizler üzüldü! Peki İngiltere bu durumu nasıl karşıladı?

Londra bu cezaya hayli şaşırmış görünüyor. Ama yaptıkları değerlendirmede ilginç bir başka nokta var.

Financial Times gazetesi şöyle yazdı; “"Bir ayda ikinci defa Türkiye'nin Maliye Bakanlığı yüz milyonlarca lira tutarında bir vergi cezasını empoze ediyor.

Kastettikleri; Doğan Medya Grubu’na verilen 826 milyon liralık ceza. İngiltere ekonomik kriz yüzünden Türkiye’nin vergi gelirlerine daha çok ihyitaç duymasını anladıklarını söylüyor ama BP gibi Türkiye’deki en büyük yatırımcılardan birinin aldığı cezayı anlamakta zorluk çekiyor.

Belki bu yüzden Doğan Medya Grubu’nun aldığı ceza ile “zımni parallelik” kuruyor. Firmanın açıklamasında da buna gönderme var; “Bu ceza, artık hükümet ile açık bir biçimde karşı karşıya gelen Doğan medya grubuna getirilen 826 milyon liralık cezaya ilişkin hararetli tartışmalar sürerken geliyor”.

Bu çıkarım veya benzeştirme ne anlama geliyor olabilir? Bu sorunun yanıtı açık biçimde ortada değil. Eğer bir benzerlik var ise bunu en iyi yine İngilizler biliyor olsa gerek!



Bu haber 2,084 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,618 µs